Revalidatiemogelijkheden na een CVA

U ligt in het ziekenhuis omdat u een beroerte heeft gehad. Een beroerte noemen we ook een CVA. Op de website van het BovenIJ vindt u meer informatie over dit ziektebeeld. Nadat alle onderzoeken gedaan zijn, zijn er verschillende mogelijkheden om verder te herstellen. Dit verdere herstel noemen we revalidatie. In deze folder staat welke verschillende vormen er zijn.  

Er zijn verschillende mogelijkheden voor revalideren na een CVA. Uw behandelteam kijkt welke vorm van revalideren het beste past bij uw mogelijkheden. Zij beoordelen vanuit hun kennis welke problemen u heeft als gevolg van het CVA en waar u therapie of hulp bij nodig heeft om weer zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Dat is immers het doel.

Twee of drie dagen na uw opname bespreekt de neuroloog met u de bevindingen van het behandelteam. Aan de hand van deze bevindingen kijken jullie samen waar u het beste kunt revalideren.

Als alle onderzoeken zijn afgerond en u geen ziekenhuiszorg meer nodig heeft, mag u het ziekenhuis verlaten. Alles is voor u geregeld en u kunt naar uw volgende plek om te revalideren.

Waar kunt u revalideren?

Revalidatie vanuit huis

Indien het behandelteam vindt dat u goed genoeg functioneert, dan kunt u vanuit het ziekenhuis naar huis. Mogelijk heeft u geen verdere zorg of revalidatie nodig. Moet u op bepaalde vlakken nog revalideren, dan krijgt u te maken met verschillende behandelingen. Aan alle vormen van behandeling kan, indien nodig, ook thuiszorg worden toegevoegd:

  • Een behandelaar zoals bv een fysiotherapeut komt bij u aan huis voor de revalidatie.
  • U krijgt behandelingen elders van bv een fysiotherapeut of ergotherapeut bij u in de buurt.
  • U gaat voor dagbehandelingen naar een ziekenhuis of revalidatiecentrum.

Uw nazorg thuis wordt vanuit het ziekenhuis geregeld. De transferverpleegkundige regelt bijvoorbeeld uw thuiszorg. De neuroloog regelt de verwijzingen voor therapeuten.

Twee weken na uw ontslag naar huis heeft u een afspraak met de CVA-nazorgverpleegkundige. Met een CVA-nazorgverpleegkundige bespreekt u waar u tegenaan loopt, wat thuis niet meer gaat en wat er in uw leven is veranderd. De verpleegkundige helpt u met het revalidatieproces en geeft voorlichting om een nieuwe beroerte te voorkomen. Afhankelijk van waar u woont, kunnen deze gesprekken worden voortgezet door het BAC (beroerte advies centrum) of de CVA-nazorgconsulenten van Evean.

Revalidatie in een zorginstelling

Het kan zijn dat het behandelteam het verstandiger en beter voor uw herstel vindt om in een zorginstelling te revalideren. U gaat vanuit het ziekenhuis niet naar huis, maar verblijft dan tijdelijk elders. Het kan hier gaan om een:

  • (tijdelijke) opname in een revalidatiecentrum.
  • (tijdelijke) opname in een verpleeghuis met mogelijkheden voor CVA-revalidatie.

De revalidatiearts gaat over de (tijdelijk) opname in een revalidatiecentrum. De transferverpleegkundige regelt de aanvraag voor een CVA-revalidatieplek in een verpleeghuis.

Vanuit de tijdelijke revalidatie werkt u met uw behandelteam aan uw ontslag naar huis. Indien u nabehandeling of zorg thuis nodig heeft, wordt dit vanuit de revalidatieplek geregeld. Het kan voorkomen dat het helaas niet mogelijk is om naar huis terug te keren. Dan wordt er voor u een verblijfsplek aangevraagd vanuit de revalidatieplek.

Naar een verpleeghuis

Is de zorg die nodig is heel zwaar dan adviseert het behandelteam dat u wordt opgenomen in een verpleeghuis. De transferverpleegkundige regelt de aanvraag voor opname in een verpleeghuis.

Na het ontslag uit het BovenIJ

Na uw ontslag uit het BovenIJ hebben u en uw naasten misschien nog veel vragen. Bent u na uw ontslag naar huis gegaan voor verdere revalidatie, dan kunt u met uw vragen terecht bij onze CVA-nazorgverpleegkundige.

Bent u na uw ontslag naar een andere zorginstelling of verpleeghuis gegaan, dan kunt u hier terecht met uw vragen.

Na 6 weken krijgt u een controle afspraak bij de neuroloog. Mocht u nazorg willen in een ander ziekenhuis bij u in de buurt, dan krijgt u een oproep om daar te komen. Het BovenIJ regelt dat uw gegevens bij het desbetreffend ziekenhuis komen.

Contactinformatie afdelingen

Neurologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6260
Route 35, 36

Revalidatie en Herstel polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6157
Route 70

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven