Besnijdenis bij kinderen - Circumcisie

Een besnijdenis is een kleine ingreep, waarbij we (een deel van) de voorhuid van de penis verwijderen. Heeft uw kind last heeft van een vernauwde voorhuid? Dan kan besnijdenis een oplossing zijn.

Wat is een circumcisie

Een circumcisie of besnijdenis is een ingreep waarbij de voorhuid, of het grootste deel van de voorhuid van de penis wordt verwijderd. 

De redenen voor deze ingreep kunnen zijn:

  • Vernauwing van de voorhuid en daardoor mogelijk ontstekingen.
  • Moeilijk kunnen plassen.
  • Uit hygiënisch oogpunt.
  • Uit godsdienstig oogpunt.

Vergoeding ingreep

Let op:

  1. Besnijdenis op basis van een medische indicatie: de kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering.
  2. Besnijdenis zonder medische indicatie: de kosten worden in de meeste gevallen niet vergoed. Vraag van tevoren na bij uw zorgverzekeraar of de kosten voor uw kind vergoed worden.

Voorbereiding

Bij kinderen vindt de ingreep plaats onder algehele narcose. Hiervoor wordt uw kind een dag opgenomen op de kinderafdeling. Op onze website staat wat uw kind mee moet nemen en hoe de voorbereiding op de operatie verloopt.

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de receptie van de kinderafdeling. Uw kind komt dan gewassen en nuchter. Het nuchter zijn gaat als volgt:

  • Een baby jonger dan 1 jaar krijgt 4 uur voor de operatie de laatste voeding. Daarna mag de baby nog water drinken tot 2 uur vóór de operatie.
  • Een kind ouder dan 1 jaar mag tot 6 uur voor de operatie voor het laatst eten. Daarna alleen wat water tot 2 vóór de operatie.

Vanaf 2 uur voor de operatie mag er niets meer gedronken worden. Dit is belangrijk, anders kan de operatie niet door gaan.

Op de dag van de opname mag uw kind niet verkouden zijn of koorts hebben. Wanneer dit wel het geval is vragen wij u contact op te nemen met de behandelend specialist van uw kind. Dat kan zijn: de polikliniek urologie, chirurgie of de kinderafdeling.

Voorbereiding ingreep

U kunt uw kind samen met de pedagogisch medewerker begeleiden naar de operatiekamer. U kunt eventueel bij de inleiding van de narcose aanwezig zijn. De anesthesioloog brengt uw kind onder narcose. Direct na de inleiding gaat u met de pedagogisch medewerker weer terug naar de kinderafdeling.

De ingreep

Met een kleine snee wordt de voorhuid van de penis verwijderd zodat de eikel geheel of gedeeltelijk bloot komt te liggen. Na het wegnemen van de voorhuid wordt de huid gehecht of ‘geplakt’. Soms zijn er verklevingen aanwezig tussen de voorhuid en de eikel. Deze worden tijdens de operatie losgemaakt. Als de operatie klaar is wordt de penis losjes met gaasjes verbonden. De ingreep duurt ongeveer 40 minuten.

Is de ingreep pijnlijk?

Van de ingreep zelf voelt uw kind niets, na de ingreep is een zetpil paracetamol meestal voldoende.

Terug op de afdeling

Als uw kind goed wakker is mag het weer eten en drinken. De verpleegkundige controleert de pols (hartslag) en de temperatuur van uw kind. Ook wordt er gelet op eventueel bloedverlies.

Naar huis

Uw kind kan minimaal drie uur na de ingreep en na toestemming van de arts weer naar huis. Het is wel belangrijk dat uw kind geplast heeft.

Nazorg

Omdat de eikel van de penis nu onbedekt is, kan dit gedurende enige weken irritatie veroorzaken. Wanneer tijdens de operatie verklevingen zijn losgemaakt, kan de eikel er de eerste dagen na de operatie rood, gezwollen en geïrriteerd uitzien. Als gevolg hiervan kan het enige tijd duren voor de penis zijn normale vorm heeft teruggekregen. Om stuwing tegen te gaan kunt u de penis het beste zoveel mogelijk omhoog, tegen de buikwand laten dragen.

Na de operatie mag er zo nodig paracetamol gegeven worden. Uw kind kan enkele dagen niet naar school. Zwemmen mag pas als de wond genezen is, dit is na ongeveer twee weken. Dit advies geldt ook voor andere sporten.

Afhankelijk van welke chirurg de operatie heeft gedaan en welke methode er is gebruikt, wordt er nazorg gegeven. Bij een circumcisie kan de chirurg twee methodes toepassen:

Eiffeltoren techniek

  • Na 24 uur mag de hele pleister verwijderd worden.
  • De wond is gehecht met oplosbare hechtingen.
  • Er mag twee dagen niet gedoucht worden, daarna niet te lang douchen in verband met het te snel oplossen van de hechtingen.
  • Niet in bad gedurende 2 weken.

Overige techniek

  • 24 uur na de operatie kan het aangebrachte verband onder de douche verwijderd worden. Mocht het verband eerder loslaten dan hoeft geen nieuw verband te worden aangebracht. Zit het verband vastgeplakt dan kunt u het nat maken met lauw water zodat het makkelijker loslaat.
  • Na het verwijderen van het verband kunt u, gedurende een aantal dagen, vaseline aanbrengen om het wondgebied vet te houden. De penis wordt omhoog gehouden tegen de buikwand aan.

Complicaties

Complicaties die zelden voorkomen zijn: nabloeding, infectie en koorts. Mocht uw kind koorts hebben (hoger dan 38,5 °C) of een bloeding hebben, neemt u dan contact op met de afdeling spoedeisende hulp.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw opnamedag? Bel dan het patiënten servicebureau.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem contact met ons op via een van deze telefoonnummers. 

Contactinformatie afdelingen

Kinderpolikliniek

Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
Telefoonnummer 020-634 6120
Route 60

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven