Adviezen voor thuis na liesbreukoperatie - via een kijkoperatie

Om het herstel na de operatie te bespoedigen is het belangrijk om u thuis aan de volgende adviezen te houden.

Adviezen voor de eerste dag na de operatie

  • Ga niet met het openbaar vervoer naar huis en rijd ook geen auto, fiets of motor gedurende de eerste 24 uur na de operatie.
  • Na uw behandeling krijgt u een recept mee voor pijnstillers. Heeft u het recept niet ontvangen, vraag uw verpleegkundige er dan naar.
  • Zorg dat iemand u die dag kan ophalen uit het ziekenhuis en dat er thuis iemand is op wie u de eerste 24 uur een beroep kunt doen.

Adviezen voor de eerste weken

Vermoeidheid

De vermoeienissen die u thuis te wachten staan worden vaak onderschat. Hulp vanuit uw directe omgeving kan zeker helpen. U zult merken dat u geleidelijk aan meer kunt.

Lichamelijke inspanning

Vermijd activiteiten waarbij u veel beweegt en kracht zet op uw buikspieren in de eerste week na de operatie. Wacht minimaal een week voor u uw activiteiten weer oppakt. Pas uw activiteiten aan zolang u nog pijn voelt. Als u geen pijn meer heeft, kunt u weer fietsen, sporten en werken. Er zijn geen beperkingen.

Wondverzorging

De wondjes in uw buik hebben geen speciale verzorging nodig. Uit de wondjes kan de eerste dagen wat bloed of wondvocht komen. Zolang de wondjes nog lekken kunt u er een pleister op doen. De hechtingen lossen vanzelf op. Vaak ontstaat een bloeduitstorting. Deze trekt in de komende weken vanzelf weer weg. U mag zich gewoon wassen en/of douchen. Een bad nemen of zwemmen mag pas na twee weken omdat de wondjes anders te week worden.

Pijnbestrijding

Goede pijnbestrijding is belangrijk voor het genezingsproces. Daarom is het raadzaam dat u de eerste dagen na de operatie de pijn met pijnstillers onderdrukt. Op één dag mag u vier maal 1000 mg paracetamol gebruiken. U kunt het gebruik van pijnstillers langzaam verminderen.

Schouderpijn

Mogelijk hebt u schouderpijn. Deze pijn wordt veroorzaakt door het gas dat tijdens de operatie in de buikholte is geblazen. Het gas prikkelt het middenrif en dat geeft pijn tussen de schouderbladen. De pijn kan een week duren en verdwijnt vanzelf.

Voeding

U hoeft geen dieet te volgen. De dag na de operatie kunt u geleidelijk aan weer drinken en eten. Wees de eerste dagen voorzichtig met vette maaltijden. Probeer uit wat u kunt verdragen. Heeft u klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Stop met het gebruik van deze voedingsmiddelen en probeer ze later opnieuw. Na korte tijd kunt u weer eten wat u gewend was.

Ontlasting

Veel water drinken en vezelrijke voeding zijn bevorderlijk voor uw ontlasting. De eerste dagen na de operatie kunt u last hebben van darmkrampen en/of obstipatie.

Werken

U kunt weer aan het werk wanneer u zich daar lichamelijk toe in staat voelt.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Na een operatie is er altijd een kans dat er een complicatie optreedt. Neem contact op met het eigen ziekenhuis als u zich zorgen maakt over:

  • Heftige pijn in de buik of in de lies
  • Toenemend zwelling in de buik of in de lies
  • Toenemende pijn en roodheid van het wondgebied
  • Een temperatuur boven de 38,5 graden Celsius
  • Ziek worden met overgeven
  • Plotselinge kortademigheid
  • Problemen met urineren
  • Een hevig bloedende wond
  • In andere gevallen waar u denkt onze hulp nodig te hebben
  • Forse houdingsafhankelijke hoofdpijn na een ruggenprik.

Wie belt u?

  Ziekenhuis Poli/Afdeling Telefoonnummers  
Binnen 24 uur na de operatie BovenIJ ziekenhuis Poli Chirurgie Spoedeisende Hulp 020 – 634 6231
020 – 634 6200

08.30 – 16.30
Buiten kantoortijden

Na 24 uur na de operatie

OLVG - locatie Oost

Poli Chirurgie
Spoedeisende Hulp

020 – 599 3058
020 - 599 9111

08.30 – 16.00
Buiten kantoortijden

Na 24 uur na de operatie OLVG - locatie West Poli Chirurgie
Spoedeisende Hulp
020 – 510 8880
020 - 510 8161

08.30- 16.00
Buiten kantoortijden

 

Contactinformatie afdelingen

Chirurgie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6231
Route 22

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven