Toestemming geven voor het gebruik van zorgportalen

Volgens de Europese privacywet (Algemene Verordening Gegevensbescherming, sinds mei 2018 van kracht) is een ziekenhuis verplicht om patiënten voor sommige handelingen toestemming te vragen. Met deze folder willen we u informeren over het plaatsen van uw meest actuele en relevante medische gegevens op verschillende zorgportalen.

Wat zijn zorgportalen?

Een zorgportaal is een website waarop het ziekenhuis uw meest actuele en relevante medische gegevens plaatst. Alle gegevens zijn uiteraard strikt beveiligd en alleen toegankelijk voor uw behandelaars uit andere zorginstellingen. Op dit moment kunnen de volgende zorgverleners via een zorgportaal inzage verkrijgen in uw medische gegevens:

  • Uw eigen apotheek
  • Uw huisarts
  • Uw behandelaar uit een ander ziekenhuis

Voor andere organisaties (bv. uw zorgverzekering of werkgever) is het niet mogelijk om inzage te verkrijgen in uw medisch dossier. Ook niet in de toekomst.

Welke gegevens worden gedeeld

De gegevens die op het zorgportaal geplaatst worden, zijn gegevens die uw behandelaar nodig heeft om u goede zorg te kunnen verlenen, denk bijvoorbeeld aan uw medicijnen, zoals bloedverdunners. Uw gegevens delen via zorgportalen mogen wij alleen doen als u daarvoor toestemming geeft.

Wat is het voordeel van toestemming geven?

Het gebruik van zorgportalen maakt het voor alle zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn, eenvoudiger om altijd de meest actuele versie van uw medisch dossier tot hun beschikking te hebben. Hierdoor kunnen zij tijdens de behandeling beter op uw medische situatie inspelen.

Wat gebeurt er als ik geen toestemming geef?

Als u geen toestemming geeft om gegevens uit uw medisch dossier op een zorgportaal te plaatsen, dan kunnen deze gegevens alsnog met uw apotheek, huisarts of behandelaren uit andere ziekenhuizen worden gedeeld. Alleen gebeurt dat dan handmatig en via een andere weg (bv. via de beveiligde e-mail). Als uw medisch dossier wordt aangepast nadat de gegevens verstuurd zijn, dan zijn deze zorgverleners niet in bezit van de meest actuele versie van uw dossier. Ook kan het handmatig versturen van gegevens soms tot vertraging leiden. Let wel: Het geven van toestemming is geheel vrijwillig en geen voorwaarde om volwaardig door een andere zorgverlener behandeld te kunnen worden!

Op welke manier kan ik toestemming geven?

Er zijn verschillende manieren om toestemming te geven (en ook weer in te trekken):

  1. In het patiëntenportaal ‘Mijn BovenIJ’ (dit kunt u thuis doen).
  2. Bij het patiëntenservicebureau (bv. tijdens uw inschrijving bij het BovenIJ ziekenhuis)
  3. Op de polikliniek (bv. voor uw afspraak)

Als u geen toestemming wilt geven, dan hoeft u niets te doen.
Meer informatie over het delen van gegevens via zorgportalen vindt u op onze website bij veel gestelde vragen.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven