Legitimeren in de zorg

Om de zorg voor u zo goed en veilig mogelijk te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat wij weten wie u bent. Het is dan ook noodzakelijk dat uw gegevens juist en volledig bij ons bekend zijn. Bij uw inschrijving zijn wij wettelijk verplicht om ook uw Burgerservicenummer te registreren. Dit is nodig voor de declaratie van de kosten bij de zorgverzekeraar. 

Legitimeren bij ieder bezoek

Om persoonsverwisselingen en dubbele inschrijvingen te voorkomen moet u zich bij ieder bezoek kunnen legitimeren. Dit geldt óók voor kinderen vanaf 30 dagen oud. 

Laat ons weten wie u bent

  • Zorg dat uw inschrijving in ons ziekenhuis juist en volledig is. Bent u verhuisd of zijn uw gegevens gewijzigd? Geeft u dit dan door bij het inschrijfbureau in de centrale hal. 
  • Neem bij uw bezoek aan het BovenIJ ziekenhuis altijd een geldig identiteitsbewijs mee. Dit is wettelijk verplicht. Ook voor kinderen vanaf 30 dagen. 
  • Om persoonsverwisselingen te voorkomen, kunnen onze medewerkers u vragen om uw legitimatie of de legitimatie van uw kind. Ook kunnen zij u vragen stellen. Geeft u steeds uw naam, geboortedatum of andere informatie als onze medewerkers hierom vragen.

Heeft u geen identiteitsbewijs bij u of zijn uw gegevens onjuist of onvolledig?

Indien u zich niet kunt legitimeren of als uw gegevens onjuist of onvolledig zijn, loopt u ook het risico dat u de rekening van het ziekenhuisbezoek zelf moet betalen. Wie na een ongeval of met spoed in een ziekenhuis wordt behandeld en geen geldig identiteitsbewijs bij zich heeft, moet dit binnen twee weken alsnog aan het ziekenhuis tonen.

'Legitimeren moet, ook voor kinderen vanaf 30 dagen'

Wat neemt u altijd mee bij ieder bezoek aan het ziekenhuis

  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).
  • Uw zorgpas of het geldige polisblad van uw ziektekostenverzekering.
  • Actueel medicatieoverzicht (gratis via uw eigen apotheek).
  • Eventueel een verwijsbrief.

Geldige identiteitsbewijzen

U kunt zich legitimeren met:

  • Een geldig paspoort
  • Een geldig rijbewijs
  • Een geldige Nederlandse identiteitskaart

Kinderen

Ook kinderen vanaf 30 dagen moeten zich legitimeren bij een ziekenhuisbezoek. Dit is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet. 

Heeft uw kind (nog) geen identiteitsbewijs?

Dit kunt u aanvragen via het stadsloket. Uw kind moet bij de aanvraag aanwezig zijn. Meer informatie vindt u op de website van de Gemeente Amsterdam, pagina ‘ID-kaart voor kinderen aanvragen’. 

In sommige gevallen is het identiteitsbewijs voor kinderen gratis. Meer hierover leest u op de pagina ‘gratis identiteitskaart’ op de website van de gemeente Amsterdam.

Identificatieplicht 

Iedereen die als patiënt het ziekenhuis bezoekt moet zich, tegenover de zorgverlener, kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit heet de ‘identificatieplicht in de zorg’ en is ingevoerd om misbruik met zorgpassen te voorkomen. De identificatieplicht is onderdeel van de Zorgverzekeringswet en geldt voor iedereen, ook voor kinderen vanaf 30 dagen.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven