Kijkoperatie (arthroscopie) knie/enkel

Wat is een arthroscopie? Een arthroscopie is een kijkoperatie waarbij de arts met een arthroscoop uw gewricht van binnen bekijkt.

Een arthroscoop is een buis van 5 millimeter doorsnee voorzien van een lenzensysteem. Met dit apparaat kan de arts de binnenkant van uw gewricht goed bekijken en de diagnose stellen. Ook is het mogelijk om met behulp van dit instrument weefsel, slijmvlies, kraakbeen of (een deel van) de meniscus weg te halen.

Wat gebeurt er tijdens de ingreep?

  • Door middel van een klein sneetje (+ 1 cm) wordt de arthroscoop in het gewricht gebracht. Doorgaans zijn twee of drie sneetjes noodzakelijk om overal bij te kunnen.
  • De arthroscopie zelf duurt ongeveer 20 minuten. Na afloop wordt de knie/enkel met een drukverband verbonden. 

Operatie

Soms is het niet mogelijk om de beschadiging van het gewricht met behulp van een arthroscopie te behandelen en is een meer uitgebreide operatie noodzakelijk. Dit kan direct na de arthroscopie gebeuren of in een later stadium, wanneer de mogelijkheden met u besproken zijn op de polikliniek.

Belangrijk

De anesthesioloog wil al op de polikliniek het volgende van u weten:

  • Of u antistollingsmiddelen gebruikt.
  • Of u regelmatig pijnstillers gebruikt.
  • Of u overgevoelig bent voor medicijnen, jodium, pleisters.
  • Of u zwanger of mogelijk zwanger bent.
  • Of u diabetes heeft.

Voorbereiding

Op de polikliniek anesthesiologie overlegt de anesthesioloog met u of de ingreep plaats vindt onder algehele narcose of via een ruggenprik (spinale anesthesie).

Nuchter

Op de dag van de operatie komt u nuchter naar het ziekenhuis. U moet tijdens de operatie ‘nuchter’ zijn om braken tijdens en na de operatie te voorkomen. Dit betekent: 

  • Tot 6 uur voordat u geopereerd wordt, is het toegestaan om gewoon te eten en te drinken, maar géén extreem vette maaltijden. U mag zelfs gewoon helder vloeibaar blijven drinken tot 2 uur voordat u geopereerd wordt. 
  • Heldere suikerhoudende dranken zoals appelsap, limonade, thee met/zonder suiker en sportdranken zijn toegestaan, net als koffie met/zonder suiker. Tanden poetsen mag ook. 
  • Niet toegestaan zijn melkproducten of vruchtvlees bevattende vruchtensappen.
  • Ook is het niet toegestaan om kauwgom te eten omdat dat de speekselproductie stimuleert en daarmee dus de hoeveelheid van de maaginhoud beïnvloedt.

Het is niet altijd van tevoren bekend hoe laat u precies aan de beurt bent voor de operatie. Wanneer u niet weet hoe laat u wordt geopereerd, houd dan het tijdstip van opname aan. De precieze richtlijnen vindt u in de brochure “anesthesie” die u krijgt bij uw bezoek aan de anesthesist.

Medicijnen

De anesthesioloog spreekt met u af welke eigen medicijnen u voor de operatie moet blijven gebruiken.

Roken

Het is verstandig op de dag van de operatie niet te roken. De ademhalingswegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen, tevens stimuleert roken de maagzuurproductie. Bovendien kan hoesten na de operatie erg pijnlijk zijn. 

Lichamelijke verzorging

  • Om wondinfectie achteraf te voorkomen, is het belangrijk dat u het operatiegebied van tevoren thuis niet zelf scheert. Indien nodig, gebeurt dit in het ziekenhuis. 
  • Zorg ervoor dat uw huid schoon is wanneer u naar het ziekenhuis komt. Verwijder make-up, nagellak én piercings. Sieraden en andere kostbaarheden kunt u beter thuislaten.

Wij vragen u om zelf krukken mee te nemen. U kunt krukken lenen of huren via verschillende organisaties. Op onze website lees u hier meer over.

Voorbereiding op de afdeling

De opname vindt plaats in dagopname. U meldt zich ’s morgens op het Dagcentrum, 2e etage. Na aankomst op de afdeling wordt u door een verpleegkundige opgenomen door middel van een opnamegesprek. U krijgt een eenmalige injectie (Fraxiparine) tegen trombose. U krijgt ook medicatie voor pijnstilling. 

Na de ingreep

Na de operatie verblijft u enige tijd op de uitslaapkamer. Hierna wordt u teruggebracht naar de afdeling. Meestal heeft u weinig pijn, het zijn kleine wondjes. U krijgt een recept voor pijnstillers mee, mocht de paracetamol niet voldoende helpen. De fysiotherapeut komt bij u langs om u met krukken te leren lopen en geeft u instructies mee naar aanleiding van de ingreep. U loopt enige tijd op krukken om de knie/enkel te ontzien. 

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is volledig zonder risico’s. Gelukkig treden na een kijkoperatie vrij zelden ongewenste gevolgen op. Het volgende komt wel eens voor:

  • Infectie van de knie, te herkennen aan roodheid van de wondjes met zwelling, toenemende pijn en koorts.
  • Geïrriteerd gewrichtsslijmvlies. De knie/enkel blijft dan nog een paar weken dik. Soms is dan extra behandeling nodig door de fysiotherapeut of worden medicijnen voorgeschreven.
  • Trombosebeen. Dit is een bloedstolsel in een beenader en zorgt voor pijn, vooral in de kuit. Preoperatief krijgt u al een Fraxiparine injectie om dit risico te verkleinen. Heeft u al eens een trombosebeen gehad, vermeldt dit dan tijdig vooraf aan de orthopedisch chirurg.
  • Soms ontstaat er een bloeding in de knie, er ontstaat dan een zwelling en de knie wordt pijnlijk.
  • Door beschadiging van een huidzenuw kan de huid plaatselijk wat dovig of juist extra gevoelig zijn. Dit herstelt zich meestal in de loop van enkele maanden.
  • De bloedleegteband die strak om het bovenbeen heeft gezeten, kan na de operatie klachten geven, bijvoorbeeld een gevoel van kneuzing van het been, dit herstelt zich spontaan.

Naar huis

Hoe laat u ’s middags of ’s avonds naar huis mag is per patiënt verschillend. De anesthesioloog is degene die dit bepaalt. Hij spreekt naar aanleiding van het tijdstip van de operatie een tijd af tot wanneer u minimaal moet blijven. In die tijd wordt regelmatig uw bloeddruk en uw hartslag gecontroleerd. U kunt op de aangegeven tijd naar huis indien u zich goed voelt, dus niet te veel pijn heeft; de wond niet of nauwelijks heeft gelekt; de controles van uw bloeddruk en hartslag goed zijn en u geplast heeft.

Als er niet aan bovengenoemde criteria voldaan wordt, is het beter dat u een nachtje blijft ter observatie. 

Als u naar huis gaat, krijgt u een afspraak mee voor poliklinische controle bij de verpleegkundige van de polikliniek Orthopedie. Indien nodig krijgt u een overdracht mee voor de fysiotherapeut. Omdat u na de ingreep niet zelf aan het verkeer mag deelnemen, zorgt u ervoor dat u wordt opgehaald. 

Nazorg thuis

Na 48 uur haalt u het drukverband eraf en verschoont u de pleisters. De kleine sneetjes genezen snel en zodra ze dicht zijn (na ongeveer 3 dagen) kunt u weer douchen. Bij een kijkoperatie van de enkel krijgt u een elastische kous (tubigrip) mee, deze draagt u overdag tot de controle op de polikliniek.

Zolang de wondjes niet droog zijn, moeten ze worden afgeplakt met een wondpleister en mag u niet douchen. 

Mocht uw knie/enkel na 2 á 3 dagen extreem pijnlijker, dikker en/of roder worden, neem dan contact op met de specialist op de polikliniek. Uw huisarts krijgt een verslag van het onderzoek toegestuurd.

Contactinformatie afdelingen

Orthopedie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6556
Route 20

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven