Laserbehandeling bij prostaatvergroting

De uroloog heeft u het advies gegeven om uw prostaatvergroting te laten opereren. U bent hiermee akkoord gegaan. Voor deze operatie wordt u 1 tot 3 dagen in het ziekenhuis opgenomen. In deze folder leest u wat u bij deze behandeling kunt verwachten. 

Preoperatieve screening

Voordat u wordt opgenomen krijgt u 3 afspraken. De afspraken vinden plaats op dezelfde dag: 

  • Gesprek met de apothekersassistente: de apothekersassistente bespreekt met u de medicijnen die u gebruikt. Ook vertelt zij welke medicijnen u moet meenemen naar het ziekenhuis.
  • Gesprek met de verpleegkundige van het  patiëntenservicebureau: de verpleegkundige geeft u uitleg over de opname. Ook vertelt zij u wat u moet meenemen naar het ziekenhuis voor uw opname. 
  • Gesprek met de anesthesist: de anesthesist bespreekt met u op welke manier u wordt verdoofd, via algehele anesthesie of een ruggenprik. Ook kan hij/zij nog aanvullend onderzoek doen.

Na deze gesprekken komt u op de wachtlijst. Het klinisch planbureau neemt telefonisch contact met u op zodra de planning van de operatie bekend is. Hierna ontvangt u schriftelijk of per email een bevestiging van uw operatiedatum. 

Opname in het ziekenhuis

In de meeste gevallen wordt u op de dag van de operatie opgenomen. In sommige gevallen wordt u een dag vóór de operatie opgenomen.

De operatie

De operatie vindt plaats op de operatiekamer. Tijdens de operatie brengt de uroloog een kijkbuisje in uw plasbuis in. De uroloog brengt door het kijkbuisje een laserdraad(fiber) in en sluit het einde van de draad aan de lasermachine. De uroloog zet de machine aan en kan dan met de laser het prostaatweefsel verdampen. Er wordt dus geen weefsel afgenomen voor onderzoek.

De operatie duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur afhankelijk van de omvang van de prostaat. Aan het einde van de operatie krijgt u een blaaskatheter. Dit is een slangetje waardoor de urine afloopt in een urinezak. Tijdens de operatie krijgt u ook een infuus in uw arm waardoor u zo nodig medicijnen kunt krijgen. 

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer totdat u goed wakker bent. Ook wanneer u een ruggenprik hebt gehad blijft u even op deze kamer. Na de operatie wordt uw contactpersoon door de uroloog opgebeld. 

Na uw verblijf op de uitslaapkamer gaat u weer naar de afdeling.  U hebt dan nog een blaaskatheter aangesloten met daaraan een spoelsysteem en een infuus. 

De blaaskatheter kan soms hinderlijke krampen geven. Wanneer dit het geval is kunt u daarvoor medicijnen krijgen. Meestal verwijdert de verpleegkundige de katheter 1 tot 2 dagen later.

Met deze operatie heeft u geen zichtbare wond, maar wel een inwendige wond op de plek van de prostaat. De eerste dagen kunt u hiervan pijn hebben. Meestal helpt paracetamol voldoende hiertegen. 

Na het verwijderen van de katheter moet het spontane plassen weer op gang komen. Vaak gaat dit snel en zonder problemen, soms kunnen er in het begin wat problemen zijn. De eerste tijd na de operatie moet u soms vaker plassen, het plassen  kan branderig zijn en er kan sprake zijn van ongewild urineverlies. Dit verdwijnt geleidelijk in een tijdsbestek van 1 tot 6 weken. 

Weer thuis

Meestal kunt u de dag na de operatie weer naar huis. U mag naar huis als u zelf goed kunt plassen en er niet te veel urine achterblijft in de blaas. Dit wordt op de dag van het geplande ontslag bekeken. Voordat u naar huis gaat, vertellen de verpleegkundige en de arts u wat u de komende tijd kunt verwachten en wat u wel en niet mag doen. 

Het herstel

De genezing van de inwendige wond duurt 2 à 3 maanden. Meestal heeft u niet veel pijn. In het begin van deze periode kunt u nog wat plasproblemen hebben. Het is mogelijk dat u last krijgt van hinderlijke aandrang, vaak moet plassen en dat u de plas minder goed kunt ophouden. Dit probleem verdwijnt vanzelf zodra de wond genezen is. Meestal duurt het herstel een aantal weken, heel soms enkele maanden tot een jaar. 

De urine is meestal helder. Toch kan er soms wat bloed in de urine zitten. Dit is niet erg maar u moet wel goed kunnen uitplassen. Heeft u bloed in de urine? Neem dan voldoende rust en drink veel totdat het bloed verdwenen is (max 2.5 liter per 24 uur). Blijft de urine toch bloederig of is het klonterig en geeft uitplassen problemen? Neem dan gerust contact op met de polikliniek urologie tijdens kantooruren. Buiten deze tijden neemt u contact op met de spoedeisende hulp van ons ziekenhuis. 

Adviezen

Drink 1,5 tot 2 liter water per dag (als het warm weer is meer), totdat het plassen helemaal normaal gaat.

Daarnaast adviseren wij u om de eerste 6 weken na de operatie:

  • Geen alcohol te drinken.
  • Geen zware lichamelijke arbeid te verrichten.
  • Niet te fietsen.
  • Zo min mogelijk te persen bij de ontlasting (voorkom trage stoelgang door goed te drinken en vezelrijke voeding te eten).
  • Geen seks te hebben.

Seksualiteit 

Wat belangrijk is om te weten is dat de operatie geen invloed hoeft te hebben op uw seksleven. In het begin kan vrijen nog wat pijnlijk zijn. Uw seksuele gevoelens en beleving van seks zullen door de operatie dus niet veranderen. 

Na de prostaatoperatie stroomt het sperma bij een zaadlozing meestal niet meer naar buiten. Het zaadvocht stroomt namelijk meestal vanuit de prostaat naar de blaas in plaats van naar buiten. Het sperma lost dan op in de urine en wordt later uit geplast. Sommige mensen bemerken hierbij dat de urine troebel kan ogen. Het gevoel van klaarkomen verandert hierdoor meestal niet, u komt alleen ‘droog’ klaar (retrograde ejaculatie). 

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neemt u dan contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Urologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6243
Route 33

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven