Vaginale echo

De baarmoeder en de eierstokken liggen heel diep onder in de buik, in het kleine bekken. Bij een vaginale echo wordt gebruik gemaakt van een staafvormige, dunne transducer, die een klein stukje in de schede wordt ingebracht. Het uiteinde van de transducer komt op deze manier dichter bij de baarmoeder en eierstokken. Hierdoor kan de gynaecoloog een scherper beeld met meer details verkrijgen.

Wat is een vaginale echoscopie?

Bij een inwendige (vaginale) echo ligt u op de gynaecologische stoel, die u misschien al kent van het inwendig onderzoek. U doet uw onderbroek uit. Om de dunne transducer wordt een condoom gedaan. Daarop brengt de gynaecoloog een glijmiddel aan, om het inbrengen in de vagina gemakkelijker te maken. Het inbrengen doet meestal geen pijn. Een volle blaas is niet nodig, een lege blaas is zelfs beter.

Sommige vrouwen hebben moeite met een inwendige echo. Dit kan te maken hebben met een eerder pijnlijk gynaecologisch onderzoek of met vervelende seksuele ervaringen in het verleden. Wat ook de reden is, bespreek het van tevoren met degene die het echoscopisch onderzoek doet. U kunt dan samen naar een oplossing zoeken. Misschien vindt u het onderzoek minder vervelend als u de transducer zelf inbrengt.

Zwanger?

Een vaginale echo is niet schadelijk voor de zwangerschap.

Uitslag

De gynaecoloog zal de uitslag van het onderzoek direct met u bespreken.

Inschrijven

Inschrijven hoeft alleen wanneer u voor de eerste keer in het BovenIJ ziekenhuis komt, of wanneer uw gegevens zijn gewijzigd. Wij verzoeken u zich een kwartier vóór uw afspraak te melden bij het inschrijfbureau in de centrale hal, rechts van de hoofdreceptie (groene balie). Hier worden uw gegevens ingevoerd of gewijzigd. Hiervoor is het belangrijk dat u uw geldig legitimatiebewijs en een geldig verzekeringspasje meebrengt.

Melden op de polikliniek

Op de afgesproken tijd meldt u zich op de polikliniek gynaecologie.

Heeft u nog vragen ?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Gynaecologie.

Contactinformatie afdelingen

Gynaecologie en Verloskunde polikliniek

Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
Telefoonnummer 020-634 6103
Route 18

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven