TIA service

Deze folder geeft informatie over de TIA service in dagverpleging. Dagverpleging betekent dat u overdag in het ziekenhuis verblijft en ‘s avonds weer thuis bent.

Uitleg over de TIA service

Een TIA is een korte beroerte. Het kan ook een voorteken zijn van een beroerte. TIA is de afkorting van de Engelse naam transient ischaemic attack. Patiënten die een TIA hebben doorgemaakt, hebben kortdurende uitvalsverschijnselen gehad. Deze uitvalsverschijnselen ontstaan als gevolg van een tijdelijke storing in de bloedstroom naar de hersenen. TIA-patiënten hebben een vergrote kans op het krijgen van een beroerte. Om het risico op een beroerte te verminderen is het noodzakelijk om zo snel mogelijk de oorzaak en risicofactoren van de TIA op te sporen en maatregelen te treffen. 

Voorbereiding thuis

Om alle onderzoeken zo goed mogelijk uit te kunnen voeren is het noodzakelijk dat u nuchter komt. Dit betekent dat u vanaf middernacht (24.00 uur) niet meer eet, drinkt en rookt. 

Medicijnen

Indien nodig neemt u thuis wel uw medicijnen in (met een klein slokje water) op de voor u gebruikelijke tijden. Gebruikt u medicijnen die bij de maaltijd ingenomen moeten worden dan kunt u dat in het ziekenhuis doen na de bloedafname.

Na binnenkomst in het ziekenhuis wordt eerst bloed bij u afgenomen. Aansluitend krijgt u een ontbijt aangeboden. 

Bent u ouder dan 80 jaar dan hoeft u niet nuchter te komen. Gebruikt u medicijnen, dan kunt u die op de gebruikelijke tijden innemen. 

Wat neemt u mee voor een opname?

Neem alleen het noodzakelijke mee, zoals:

  • Makkelijke kleding voor overdag, pantoffels of slippers.
  • Voldoende medicijnen voor de opnamedag.
  • Een lijst van alle medicijnen die u nu gebruikt. Dit actuele medicatie overzicht kunt u gratis ophalen bij uw apotheek.
  • Verzekeringspasje en identiteitsbewijs.
  • Een muntstuk van twee euro voor het afsluiten van de garderobekast. 
  • Eventueel een muntstuk van twee euro voor het gebruik van een rolstoel voor het vervoer in het ziekenhuis.
  • Een boek, tijdschrift of iets anders om de tijd die u mogelijk moet wachten, in te vullen. 

Wie neemt u mee?

Wij willen de rust en de privacy voor de andere patiënten garanderen. Daarom vragen wij u om door één persoon gebracht of gehaald te worden en uw begeleider tijdens uw behandeling, onderzoek of operatie buiten de afdeling te laten wachten.

De dag van opname

Op de dag van opname meldt u zich nuchter op de afgesproken tijd bij de hoofdreceptie. Hier wijst men u de weg naar de afdeling. 

Op het dagcentrum of de verpleegafdeling volgt een gesprek met de verpleegkundige. Tijdens dit gesprek wordt uitleg gegeven over de onderzoeken en het verloop van uw opname. Daarna wordt uw lengte, gewicht, pols en bloeddruk geregistreerd. Uw risicofactoren en thuissituatie worden ook besproken. Aansluitend onderzoekt de neuroloog u.

Onderzoeken

Gedurende de dag worden o.a. de volgende onderzoeken bij u gedaan: 

  • een ECG (=hartfilmpje), 
  • een CT-scan van de hersenen, 
  • een echo van de bloedvaten van de hals, 
  • bloedonderzoek. 

De arts of verpleegkundige vertelt wat u kunt verwachten. Stel gerust vragen als u iets onduidelijk is.

De uitslag van de onderzoeken

De arts informeert u dezelfde dag over de uitslag van de onderzoeken.

Naar huis

Voordat u naar huis gaat, bespreekt de verpleegkundige uw opname met u na. Stel gerust vragen, zoals: Wat mag ik thuis wel en niet doen? Bij wie kan ik terecht met vragen en problemen? U krijgt mee naar huis:

  • een afspraak voor een gesprek met de TIA nazorg verpleegkundige op de polikliniek neurologie (ca. 2 weken na uw opname);
  • een afspraak voor een gesprek met de neuroloog op de polikliniek neurologie (ca. 6 weken na uw opname);
  • eventueel: adviezen om leefgewoontes aan te passen;
  • eventueel: een doorverwijzing naar een andere specialist.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, belt u dan de TIA nazorg verpleegkundige of de receptie van het dagcentrum. 

Contactinformatie afdelingen

Neurologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6260
Route 35, 36

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven