Spaakverwonding (bij kinderen)

De voet van uw kind of van uzelf is tussen de spaken van een rijwiel gekomen. Dit heet een spaakverwonding. We zien op de röntgenfoto geen breuk. Ook is er geen grote en/of diepe wond. We behandelen de spaakverwonding onder andere met drukverband.

Behandeling

Een spaakverwonding komt in Nederland vaak voor. We behandelen u of uw kind met een wondbedekking en drukverband.

Tijd

Behandeling

0-3 dagen

 • Wondbedekking op de wond laten zitten
 • Drukverband. Wanneer het drukverband los zit dit vervangen door tubigrip
 • Bewegen van de voet op geleide van de pijn

Na 3 dagen

 • Wond verzorgen volgens onderstaande instructies
 • Zonder drukverband/tubigrip bewegen van de voet op geleide van de pijn

Instructies

Volg de volgende instructies voor een zo goed mogelijke genezing.

 • Na 3 dagen mag u het drukverband en wondbedekking verwijderen.
 • U of uw kind mag weer lopen zodra de pijn dat toelaat.
 • Als het drukverband los gaat zitten door het lopen, kunt u deze vervangen voor een tubigrip. De tubigrip is een soort kous. Deze krijgt u in principe mee op de SEH. U kunt anders een tubigrip kopen bij de drogisterij. Als uw kind gaat slapen, moet u de tubigrip afdoen.
 • In de nacht kunt u eventueel een kussen onder de voet leggen zodat de voet hoog ligt. Dit helpt de zwelling verder af te nemen.
 • Heeft u of uw kind pijn? Gebruik dan paracetamol. Wacht niet met paracetamol nemen totdat uw kind te veel pijn heeft. Neem het altijd verspreid over de dag in.

Instructies wondbehandeling na 3 dagen

 • Maak de wond elke dag met de douche schoon. Doe dit tot de wond dicht is. Plak zo nodig een nieuwe normale pleister op de wond.
 • Is de wond rood en wordt dit erger? Neem dan contact op met de Breuklijn.

Herstel

 • Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. De wond en enkel genezen meestal binnen enkele weken volledig.
 • Wordt de pijn erger of wordt de pijn de komende 2 weken niet minder? Neem dan contact op met de ‘Breuklijn’. Als een controle dan toch nodig is, maken we natuurlijk een afspraak.

Vragen?

U kunt ons gewoon bellen. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op.

Heeft u vragen over de vergoeding of betaling? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar of kijk op onze website bij ‘Kosten en verzekering’. 

Informatie online

Virtual Fracture Care app

In de Virtual Fracture Care app vindt u meer informatie over uw letsel. Ook kunt u oefeningen vinden om het herstel te bevorderen. De app kunt u zowel in de Appstore (iPhone) als in de Google Store (Android) vinden.

Voor een video over het aanleggen van het drukverband, bezoek de volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=kHCDx3r7i6U

Ontevreden?

Wij vinden het belangrijk dat onze patiënten en bezoekers tevreden zijn. Daarom streven wij ernaar om u, tijdens uw bezoek of verblijf zo goed mogelijk te behandelen, te verzorgen en te begeleiden. Ondanks deze inzet kan het voorkomen dat er dingen gebeuren die u als onjuist of onterecht ervaart. Bent u ontevreden? Laat het ons weten, dan kunnen wij samen met u naar een oplossing zoeken. 

Contactinformatie afdelingen

Spoedpost

Openingstijden 24 uur per dag
Telefoonnummer 020-634 6200
Route Via ingang Spoedpost (achterzijde van het ziekenhuis)

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven