Slik video

Een slikvideo is een röntgenonderzoek van de slikbeweging. Van buiten kunnen we niet zien wat er precies tijdens het slikken gebeurt. Door contrastmiddel (Telebrix) te gebruiken wordt de hap/slok in de keel wel zichtbaar. Zo kan zichtbaar gemaakt worden of slikken veilig verloopt en of er eventuele problemen zijn. Dit is voor eventuele behandeling belangrijk.

Zijn er voorbereidingen nodig?

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Voor dit onderzoek doet u enkel sieraden in het nekgebied of kleding met knoopjes uit. Tijdens het onderzoek krijgt u verschillende ‘consistenties’ Telebrix aangeboden (dun, dik en gemixt met ontbijtkoek). Telebrix is doorzichtig  en smaakt bitterzoet. U gaat voor het röntgenapparaat zitten. De logopedist en laborant maken de slikvideo. Uiteindelijk worden deze door de logopedist, KNO-arts en radioloog beoordeeld. Tijdens het slikken van de Telebrix worden röntgenfoto’s gemaakt in diverse richtingen.

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is niet pijnlijk.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De totale duur van dit onderzoek is ongeveer 30 minuten.

Wanneer en van wie krijg ik de uitslag?

De radioloog, KNO-arts en logopedist bestuderen de gemaakte video. Dit krijgt u uiterlijk 3 dagen later te horen.

Zijn er risico’s/ bijwerkingen?

Contrastmiddel (Telebrix).

U krijgt het aangereikt in een bekertje, op de lepel en gemengd met ontbijtkoek. Het contrastmiddel is noodzakelijk om te kunnen zien of u slikt. In verreweg de meeste gevallen verloopt dit zonder problemen. Er zijn een aantal bijwerkingen die kunnen optreden, indien deze aanhouden neem dan contact op met de afdeling radiologie. 

Röntgenstraling

Het onderzoek wordt uitgevoerd met zo min mogelijk röntgenstraling als nodig is voor kwalitatief goede opnamen. Uw behandelende arts en de radioloog wegen het nadeel van de röntgenstraling af tegen de informatie die het onderzoek kan opleveren.

Zwangerschap

Het is belangrijk om te weten of u zwanger bent of het zou kunnen zijn. Bij patiënten die in onzekerheid verkeren over het feit of ze zwanger zijn, dient dit röntgenonderzoek te worden uitgevoerd in de eerste week na het begin van de menstruatie. Mocht u inderdaad in verwachting zijn of hierover twijfelen, verzoeken wij u contact op te nemen met uw behandelende arts. Deze kan in overleg met de radioloog beslissen of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld moet worden, of hij zoekt eventueel een alternatief onderzoek.

Waarschuwing

Om de wachtlijsten voor diverse radiologie onderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn.

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven