Slaaponderzoek (polysomnografie) met opname

Om uw slaappatroon in kaart te brengen is voor u een polysomnografie (slaaponderzoek) afgesproken. In deze folder leest u hier meer over. 

Wat is polysomnografie?

Hoewel we ongeveer 1/3 van ons leven slapen, lijkt dit zo vanzelfsprekend dat de meeste mensen zelden stilstaan bij de betekenis ervan. Pas wanneer we korte of langere tijd slechter slapen besteden we er aandacht aan. 

Een slechte nachtrust kan vooral overdag voor grote problemen zorgen. We kunnen te maken krijgen met bijvoorbeeld concentratiestoornissen waardoor we ons werk onvoldoende kunnen uitvoeren, er is een verhoogd risico op het krijgen van ongelukken, enz. 

Om het slaappatroon in kaart te brengen kunnen we een polysomnografie verrichten. Poly betekent veel, somnus betekent slaap en grafie betekent registreren. Met een polysomnografie wordt aan de hand van het plaatsen van verschillende sensoren uw slaappatroon bekeken. 

Door het bekijken van de curven kan beoordeeld worden of u voldoende diep slaapt, snurkt of kortdurende ademstilstanden (apneu’s) heeft. 

Waar wordt het onderzoek verricht?

Na uw bezoek aan de neuroloog, volgt een intakegesprek met een laborante van de afdeling klinische neurofysiologie (KNF). Tijdens dit gesprek wordt het verloop van het onderzoek besproken. In verband met de wachttijd wordt u op een later tijdstip gebeld om een afspraak te maken. Voor het onderzoek wordt u ’s middags opgenomen en verblijft u gedurende de nacht op de verpleegafdeling neurologie. 

Voorbereiding voor het onderzoek

Om de elektroden goed op het hoofd te kunnen bevestigen is het van belang dat uw haren vóór het onderzoek schoon en droog zijn. Gebruik geen lak, gel, wax, mousse, enz.

We adviseren gemakkelijk zittende kleding aan te trekken. Voor de nacht moet u minimaal een onderbroek en een nachthemd/pyjama of T-shirt meenemen. Let u er hierbij op dat uw schouders bedekt dienen te zijn. 

Als u dat wilt, kunt u uw eigen hoofdkussen meenemen. 

Gebruikt u thuis medicijnen? Neemt u de medicijnen die u moet innemen dan mee naar het ziekenhuis. 

Tijdens uw verblijf op de verpleegafdeling kunt u de medicijnen dan zelf op het juiste tijdstip innemen.  

Onderzoek

Op de dag van opname wordt u 14.30 uur of om 15.30 uur verwacht op de afdeling KNF, route 37. 

De elektroden en sensoren worden geplaatst waarna u naar uw kamer wordt gebracht. De volgende ochtend worden de elektroden en sensoren verwijderd door de laborante. Hierna kunt u douchen en ontbijten als u dat wenst. Om ca. 09.00 uur kunt u weer naar huis. 

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u op de polikliniek van uw behandelend neuroloog. Hiervoor zal in overleg een afspraak worden gemaakt. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de afdeling klinische neurofysiologie.

Contactinformatie afdelingen

Klinische Neurofysiologie (KNF)

Telefoonnummer 020-634 6260/6842
Route 37

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven