RS-virus (Respiratoir Syncytieel virus)

Het RS-virus (Respiratoir Syncytieel virus) is de meest voorkomende oorzaak van ernstige luchtweginfecties bij baby’s en kinderen onder de vier jaar. In deze folder leest u er meer over.

Het RS-virus komt zoveel voor, dat bijna ieder kind ermee besmet is geweest tegen de tijd dat het drie jaar oud is. De infectie treedt meestal op tussen oktober en april, in jaarlijks terugkerende epidemieën.
Bij oudere kinderen en volwassen veroorzaakt het RS-virus niet meer dan een flinke verkoudheid of hooguit een griepje. Bij zuigelingen kan het virus een bronchiolitis veroorzaken. Dit is een ontsteking van de fijnere luchtpijpvertakkingen in de longen.
Pasgeboren baby’s en te vroeg geboren baby’s lopen een groter risico om te worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege een RS-infectie. 

Oorzaak 

Het RS-virus is een zeer besmettelijk virus, dat door aanhoesten en handcontact wordt doorgegeven. Een baby raakt meestal besmet met het virus, door contact met iemand die gewoon verkouden blijkt te zijn. Omdat je niet weet dat er een RS-virus in je omgeving is, kun je dit niet voorkomen.

Symptomen van RSV

De symptomen van een RSV-infectie kunnen in het begin lijken op een verkoudheid:
 • Milde koorts  (< 38.5 )
 • Loopneus
 • Waterige oogjes
 • Lichte hoest
 • Slecht drinken
Binnen een paar dagen kunnen de symptomen verergeren tot:
 • Ernstig hoesten en flink snotterig
 • Piepend geluid bij de ademhaling
 • Moeite met ademhalen
 • Grauw zien
 • Braken
 • Uitdroging

Behandeling

Voor het RS-virus bestaat geen medicijn. Wel is er ondersteuning van het kind mogelijk in de vorm van:
 • Neusdruppelen; met een zoutoplossing of met neusdruppels wordt de neus gedruppeld, de neusslijmvliezen slinken en dit maakt de ademhaling minder zwaar.
 • Sondevoeding; via de neus wordt een slangetje in de maag gebracht. Via dit slangetje wordt dan voeding gegeven. Dit gebeurt wanneer uw kind veel voeding mist of wanneer het drinken te vermoeiend is voor uw kind. 
 • Zuurstoftoediening; er wordt vaak zuurstof gegeven ter ondersteuning van de ademhaling.
 • Monitorbewaking; bij uw kind wordt de hartactie en het zuurstofgehalte geregistreerd. Hiervoor heeft het kind plakkers op zijn/haar borstkas en een lampje om de voet.
Het belangrijkste voor uw kind is rust, zodat hij/zij alle energie kan stoppen in de ademhaling.

Diagnose

Om de diagnose RSV te kunnen stellen, wordt er een beetje slijm uit de neus gezogen met een dun slangetje. Dit heet een RSV-sneltest. Het is niet pijnlijk, maar wel even oncomfortabel voor uw kind. De uitslag is meestal dezelfde dag na 16.00 uur nog bekend als de test voor 11.30 uur is gedaan en anders de volgende dag na 16.00 uur. 

Isolatie

Als uw kind wordt opgenomen op de afdeling met de verdenking van een RSV-infectie, wordt hij/zij geïsoleerd verpleegd (boxverpleging). Vanwege de besmettelijkheid mag het kind niet van de kamer af, dus ook niet in de speelkamer. 

Ouders/verzorgers

In verband met de besmettelijkheid mogen ouders niet naar de ouderkamer en mogen ze geen gebruik maken van het toilet op de afdeling. Ook douchen op de afdeling is helaas niet toegestaan. Wanneer u de afdeling verlaat, dient u bij het verlaten van de box uw handen te wassen. De verpleegkundigen zullen bij het verzorgen van uw kind een schort en handschoenen dragen.

Weer thuis 

Wanneer uw kind weer thuis komt na een RS-virus-infectie, kan het nog lange tijd blijven hoesten. Het RS-virus is vaak nog weken in het neusslijm aanwezig. Dit maakt voor uw kind niet uit, maar voorzichtigheid is wel geboden bij het contact met andere kleine kinderen. Hoewel het mogelijk is dat uw kind opnieuw een RS-infectie oploopt, zullen de symptomen minder ernstig zijn dan de eerste keer. Dit gebeurd meestal pas in het volgend seizoen, als uw kind weer een jaar ouder is.

Bezoektijden 

Bezoek is welkom volgens de op de afdeling geldende regels, maar bezoek van ouders met kleine kinderen raden wij zeer sterk af in verband met het besmettingsgevaar.

Hebt u nog vragen?

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, belt u ons dan gerust.

Contactinformatie afdelingen

Kinderpolikliniek

Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
Telefoonnummer 020-634 6120
Route 60

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven