Slokdarm onderzoek

Een slokdarmonderzoek (oesophagus) is een röntgenonderzoek van de slokdarm. Dit orgaan is op een gewone röntgenfoto niet zichtbaar. Door contrastmiddel (bariumpap) te gebruiken wordt de slokdarm wel zichtbaar. Het contrastmiddel loopt via de slokdarm naar de maag. Zo kan de werking en eventuele afwijkingen van de slokdarm zichtbaar worden gemaakt.

Zijn er voorbereidingen nodig?

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Voor dit onderzoek doet u uw bovenkleding en evt. beha uit; een T-shirt, onderbroek, sokken of kousen kunt u aanhouden. Sieraden, zoals halsketting en piercings heeft u reeds af- of uitgedaan. Tijdens het onderzoek krijgt u een beker bariumpap aangereikt.
De bariumpap is wit van kleur en smaakt naar karamel. U gaat voor het röntgenapparaat staan. De radioloog kan op een beeldscherm zien hoe de bariumpap zich in uw slokdarm en maag verdeelt. Tijdens het slikken van de bariumpap worden röntgenfoto’s gemaakt in diverse richtingen.

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is niet pijnlijk.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De totale duur van dit onderzoek is 15 minuten.

Wanneer en van wie krijg ik de uitslag?

De radioloog bestudeert de gemaakte foto’s. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelende arts. 

Zijn er risico’s/ bijwerkingen?

Contrastmiddel (Bariumsulfaat bevattende witte pap / vloeistof)

Bij het onderzoek wordt een contrastmiddel met bariumsulfaat gebruikt. U krijgt het aangereikt in een bekertje. Het contrastmiddel is noodzakelijk om organen en /of afwijkingen te kunnen waarnemen.
In verreweg de meeste gevallen verloopt dit zonder problemen. Na het onderzoek is de ontlasting enige tijd wit gekleurd door de bariumpap. U hoeft zich hierover niet ongerust te maken. Ook kan het zijn dat u door de bariumpap wat moeite heeft met de ontlasting. Door veel te drinken raakt u het contrastmiddel zo snel mogelijk kwijt.

Röntgenstraling

Het onderzoek wordt uitgevoerd met zo min mogelijk röntgenstraling als nodig is voor kwalitatief goede opnamen. Uw behandelende arts en de radioloog wegen het nadeel van de röntgenstraling af tegen de informatie die het onderzoek kan opleveren.

Zwangerschap:

Het is belangrijk om te weten of u zwanger bent of het zou kunnen zijn. Bij patiënten die in onzekerheid verkeren over het feit of ze zwanger zijn, dient dit röntgenonderzoek te worden uitgevoerd in de eerste week na het begin van de menstruatie. Mocht u inderdaad in verwachting zijn of hierover twijfelen, verzoeken wij u contact op te nemen met uw behandelende arts. Deze kan in overleg met de radioloog beslissen of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld moet worden, of hij zoekt eventueel een alternatief onderzoek.

Waarschuwing

Om de wachtlijsten voor diverse radiologieonderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn.

Opmerkingen, suggesties, klachten

Indien u suggesties heeft voor verbeteringen met betrekking tot het onderzoek horen wij dat graag. Indien u niet tevreden bent over de uitvoering van het onderzoek of onze medewerkers wordt u geadviseerd om zo mogelijk uw bezwaren direct kenbaar te maken aan de betrokken medewerker(s). Suggesties, opmerkingen en klachten kunt u sturen naar het secretariaat van de polikliniek radiologie BovenIJ ziekenhuis via  

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven