Deel via e-mail

Prostaatoperatie volgens TURP of Millin

De prostaat is een klier die om de plasbuis heen ligt, daar waar de plasbuis de blaas uitkomt en overgaat in de penis. De prostaat voegt vocht toe aan de zaadcellen die in de testikels worden aangemaakt. Bij een aantal mannen boven de 45 jaar gaat de prostaat groeien. Door een vergrote prostaat wordt de plasbuis dichtgedrukt.

Dat leidt tot problemen met het plassen, zoals: vaak plassen, aarzelend begin, slappere straal en nadruppelen. Ook neemt het aantal keer plassen in de nacht toe. Met een operatie kunnen we dit oplossen.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunners? Dan stopt u hier een paar dagen voor de operatie mee. De arts vertelt u wanneer precies u hier mee stopt. U gaat voor de operatie onder narcose. Daarom moet u op de dag van de operatie nuchter zijn. Dat betekent dat u op die dag niet mag eten of drinken. Anders kan er tijdens de operatie voedsel uit uw maag in uw longen komen.

 

De behandeling in stappen

Voor de behandeling

Afspraak uroloog

Onze arts onderzoekt of u last heeft van een vergrote prostaat.? Dit behandelen we eerst altijd met medicijnen. Werkt dit niet? Dan kan een operatie helpen.

 

Afhankelijk van de grootte van de prostaat wordt de wijze van opereren besloten. Er zijn twee mogelijke methodes: TURP (via de plasbuis) of Millin (via een snede in de onderbuik).

 

Afspraak anesthesist

Voor de ingreep is een verdoving nodig. De anesthesist bespreekt met u welke verdoving het beste past, algehele narcose of plaatselijk.

 

Tijdens de behandeling

De operatie

De arts opereert via de plasbuis (TURP) of via een snede in de onderbuik (Millin). De arts verwijdert het weefsel dat de plasbuis dichtdrukt. We halen de prostaat niet helemaal weg. Daarna kunt u weer beter plassen na de operatie.

 

Katheter inbrengen

Na de operatie kunt u klontjes bloed in uw blaas hebben. Daarom krijgt u na de operatie een katheter. Dit is een slangetje dat de verpleegkundige in uw penis doet. Daarna spoelt de verpleegkundige uw blaas met een vloeistof schoon. Hierdoor kunt u het gevoel krijgen dat u moet plassen. Medicijnen helpen hiertegen. Daarna houdt u de katheter in.

 

Katheter verwijderen

Bent u geopereerd via de plasbuis (TURP) dan wordt de katheter na ongeveer twee tot drie dagen verwijderd. Bij een operatie via een snede in de onderbuik (Millin) gebeurt dit na ongeveer zeven dagen. Na het verwijderen van de katheter kan het plassen gevoelig zijn en moet u ook wat vaker plassen.

 

Weer thuis

Bloed bij urine

U kunt tot ongeveer 6 weken na de operatie wat bloed of klontjes bloed plassen. Daarom is het belangrijk om extra te drinken.

 

Werk

Na ongeveer 2 weken kunt u weer aan het werk of naar school.

 

Fietsen, zwaar tillen en persen

Fietsen, zwaar tillen en persen kunt u beter uitstellen tot na de controle afspraak.

 

Seks

De operatie aan de prostaat heeft nauwelijks invloed op uw seksleven. Wel kan een stijve penis (erectie) kort na de operatie pijnlijk zijn. Ook komt er bij het klaarkomen geen vocht meer uit de penis.

 

Controle afspraak

U komt na ongeveer 6 weken terug naar het ziekenhuis voor controle. Het weefsel dat de arts heeft weggehaald bij de operatie hebben we onderzocht in het laboratorium. We geven de uitslag hiervan tijdens de controle afspraak. Kunt u niet naar de controle afspraak komen? Neem contact op met de polikliniek.

Contactinformatie afdelingen

Urologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6243
Route 33

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven