Deel via e-mail

Pleurapunctie (diagnostisch of ontlastend)

U bent door uw behandelend arts verwezen voor een pleurapunctie. Dit onderzoek wordt gedaan door een longarts. In deze folder leest u wat u kunt verwachten van dit onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd in ons endoscopiecentrum. 

Pleurapunctie

Een pleurapunctie is een onderzoek waarbij er vocht wordt weggehaald. Dit vocht bevindt zich tussen het borst- en longvlies. Via een naald haalt de longarts een hoeveelheid vocht weg. Het vocht kan voor verder onderzoek worden opgestuurd naar het laboratorium.

Wat van belang is

  • Als u bloedverdunners gebruikt overleg dan met uw arts of het nodig is om hier tijdelijk mee te stoppen.
  • U hoeft niet nuchter te zijn, u kunt gewoon eten en drinken voor het onderzoek.
  • Na het onderzoek mag u weer naar huis, of als u opgenomen bent, terug naar de afdeling.
  • Voor het onderzoek vragen wij u de bovenkleding uit te doen. Makkelijk zittende kleding is dus aan te raden.
  • Kom bij voorkeur met begeleiding.

Het onderzoek

In de onderzoekskamer legt de longarts of de verpleegkundige u uit hoe het onderzoek in zijn werk gaat. Indien er iets onduidelijk voor u is, stel dan gerust uw vragen.

U gaat op de rand van het bed zitten met uw voeten op een stoel of voetenbank, met ontbloot bovenlichaam.

U krijgt een kussen op schoot en buigt licht voorover zodat u met een bolle rug zit. De longarts staat tijdens het onderzoek achter u. Middels een echografie wordt een duidelijk beeld verkregen waar het meeste vocht zich bevindt. De longarts zal deze plek markeren.

De longarts desinfecteert de huid, dit voelt koud aan. Afhankelijk van het onderzoek dat u krijgt (diagnostisch en of ontlastend) wordt de huid wel of niet verdoofd. Vervolgens brengt de arts een naald in, tussen de ribben, tot in de holte tussen het borst- en longvlies. Met de naald wordt het vocht opgezogen. Daarna wordt de naald verwijderd en wordt er een pleister op de punctieplaats geplakt, welke u na een dag mag verwijderen.

Diagnostische pleurapunctie (punctie als onderzoek)

Met een enkele prik wordt er een beetje vocht afgenomen. De plaats van de punctie wordt niet verdoofd. De injectie van de verdoving voelt namelijk hetzelfde aan als de punctie. Dit onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Het afgenomen vocht gaat naar het laboratorium voor onderzoek.

Ontlastende pleurapunctie (punctie als behandeling)

Hierbij wordt er zoveel mogelijk vocht verwijderd. Daarom wordt de huid verdoofd op de plek waar geprikt gaat worden. Het vervolg van de behandeling is door deze verdoving meestal pijnloos. De longarts zuigt langzaam het vocht op en laat dit weglopen in een opvangzak. U kunt tijdens de punctie een kriebelhoest krijgen, dat komt omdat het longvlies geprikkeld wordt, daar waar het vocht verwijderd is. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten. Het afgenomen vocht gaat indien nodig naar het laboratorium voor onderzoek.

Na het onderzoek

Na het onderzoek vertelt de longarts u hoeveel vocht is weggehaald. Als er vocht voor onderzoek naar het laboratorium gaat, krijgt u de uitslag tijdens de controle of telefonische afspraak.

Nazorg

  • Als u zich goed voelt, kunt u na het onderzoek uw dagelijkse activiteiten weer oppakken.
  • Als de longarts veel vocht heeft afgenomen kunt u last hebben van hoesten, dit verdwijnt gedurende de dag.
  • U overlegt met de arts wanneer u bloedverdunners en andere medicijnen weer kunt gebruiken.

Risico’s en complicaties

Over het algemeen zijn er weinig risico’s aan dit onderzoek verbonden en komen complicaties zelden voor. Mogelijke complicaties zijn:

  • Bloeding
  • Pneumothorax (klaplong). Men spreekt hiervan wanneer er lucht tussen het borst- en longvlies komt. U wordt dan meer kortademig en kunt pijn op de borst krijgen.
  • Longoedeem. U kunt hiervan kortademig worden.

Als u plotseling kortademig wordt of hevige pijn op de borst krijgt, neem dan direct contact op met de Polikliniek longgeneeskunde (overdag) of de Spoedpost ('s avonds, 's nachts en in het weekend).

Verhinderd

Bent u verhinderd op het moment van de afspraak? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de polikliniek longgeneeskunde of het endoscopiecentrum.

Contactinformatie afdelingen

Longgeneeskunde polikliniek

Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
Telefoonnummer 020-634 6292
Route 46

Endoscopie Centrum

Openingstijden Maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 17.00 uur
Telefoonnummer 020-634 6441
Route 2e etage

Spoedpost

Openingstijden 24 uur per dag
Telefoonnummer 020-634 6200
Route Via ingang Spoedpost (achterzijde van het ziekenhuis)

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven