Photodynamische therapie (PDT)

n overleg met uw behandelende arts is besloten dat u behandeld wordt met photodynamische therapie (PDT). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

Wat is Photodynamische therapie?

PDT is een dagbehandeling met een crème met een werkzame stof, s-aminolevulinezuur (ALA / Ameluz® crème) of methylaminolevulinaat (Metvix®). Deze stof wordt actief wanneer het aan licht van een bepaalde golflengte wordt blootgesteld. Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van een combinatie van het aanbrengen van de crème en een belichting door een rode lamp enkele uren later.

Welke huidaandoeningen worden met PDT behandeld?

  • (Beginnende) vormen van huidkanker of als aanvullende behandeling na operatieve ingreep van deze huidkanker
  • Actinische keratose

Bij zwangerschap, overgevoeligheid voor licht en bij allergie voor pinda’s en soja kan de behandeling niet plaats vinden.

Voorbereiding thuis

  • Vanaf 5 dagen voor de behandeling smeert u 1x per dag de plekjes in met vaseline. Hierdoor worden de plekjes zacht. Vaseline kunt u kopen bij de drogist of hiervoor een recept vragen aan uw arts.
  • De dag voor de behandeling neemt u 3 x 2 tabletten paracetamol (500 mg) in met water. Dit betekent ’s morgens 2 tabletten, ’s middags 2 tabletten en ’s avonds 2 tabletten.
  • Op de dag van de behandeling neemt u 2 uur voor de behandeling nogmaals 2 tabletten paracetamol in.
  • U hoeft niet nuchter te komen.

De behandeling

Op de afgesproken datum meldt u zich op de afgesproken tijd bij de polikliniek Dermatologie, 1e etage, routenummer 84. Houdt u er rekening mee dat de totale behandeling ongeveer 3,5 uur duurt.

Verloop behandeling

De behandeling bestaat uit twee onderdelen, uitgevoerd door een doktersassistent.

Eerste deel

De desbetreffende plek wordt ontvet en schilfers en/of korstjes worden van uw huid verwijderd. Dit is vrijwel pijnloos, hierdoor kan de zalf goed intrekken. Vervolgens wordt de plek ingesmeerd met de werkzame crème.

Na het opbrengen van de crème wordt de plek lucht- en lichtdicht afgedekt met plastic- en aluminiumfolie.

Tijdens de inwerkperiode verblijft u op het dagcentrum omdat:

  • de behandelde plek niet blootgesteld mag worden aan kou of (fel) zonlicht
  • onder invloed van lucht en licht de crème wordt afgebroken.

De verpleegkundige op de polikliniek spreekt met u af hoe laat u terug moet zijn voor het vervolg van de behandeling en begeleidt u naar het dagcentrum.

Tweede deel

Op het afgesproken tijdstip gaat u zelf terug naar de polikliniek Dermatologie voor het tweede deel van de behandeling. Dit is na ongeveer 3 uur. Dan is er voldoende crème in uw huid opgenomen. De te behandelen huidafwijking wordt dan belicht met een intensieve rode lichtbundel. Met u is besproken welke aandoening u heeft en welke behandeling u krijgt. In het ene geval bent u na ongeveer 10 minuten klaar.

Bij de tweede mogelijkheid wordt u de eerste keer behandeld en volgt na één week een tweede behandeling van ongeveer 10 minuten.

De lamp wordt ingesteld en hangt 5 cm boven de plek. De behandeling is niet pijnloos. De lamp is warm en brandt, alleen op de ingesmeerde plekken. Indien er pijn optreedt, bereikt deze na ongeveer 5 minuten zijn hoogtepunt. Mocht de pijn u teveel worden, dan zijn er verschillende mogelijkheden om de pijn te verlichten. Al voor de belichting kan een verdovingsprik gegeven worden. Deze prik is gevoelig.

Het intens felle rode licht is niet schadelijk voor de ogen of de omringende huid. Omdat het niet prettig is om lang in het felle licht te kijken, krijgt u een donkere bril op (is op de poli aanwezig), of worden uw ogen afgedekt met aluminiumfolie en een brilletje.

De verpleegkundige blijft tijdens de behandeling bij u. De lamp springt vanzelf uit als de behandeling voltooid is.

Vervolgafspraak

Afhankelijk van uw aandoening krijgt u een afspraak voor een tweede behandeling of maakt u aan de balie een afspraak voor controle bij de arts. De eerste controle vindt na 3 maanden plaats, tenzij de arts een andere afspraak met u gemaakt heeft.

Na de behandeling

Afhankelijk van de grootte van de behandelde plek kunt u de volgende reacties verwachten.

  • In ieder geval is de plek erg rood, soms met wat zwelling. Het voelt aan als een zonnebrand. Deze kunt u koelen met water of een ice-pack.
  • De huid gaat schilferen, oogt wat grauw. In een enkel geval ontstaan er blaartjes of donkerrode plekken. Ook dit mag u koelen.

Deze reacties verdwijnen meestal binnen twee weken. We adviseren u om de plek uit het zonlicht te houden. Ter bescherming kunt u een zonwerende crème factor 12 of hoger gebruiken.

In geval van nabloeding, hevige napijn of het optreden van een infectie adviseren wij u contact op te nemen met de polikliniek Dermatologie.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neemt u dan contact met ons op. 

Contactinformatie afdelingen

Dermatologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6251
Route 84

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven