Orthoptie - onderzoek en behandeling

U bent of uw dochter/zoon is verwezen naar de orthoptist. Deze folder informeert u over het onderzoek en de behandeling bij de orthoptist.

Orthoptie wil zeggen "recht kijken". Een goede samenwerking tussen de ogen is de basis voor een rechte oogstand. Door een rechte oogstand kunnen beide ogen zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Als er iets mankeert aan de samenwerking tussen de ogen of aan de oogstand, wordt een orthoptist ingeschakeld.

De orthoptist is een paramedicus, die verantwoordelijk is voor een specifiek gedeelte van de oogheelkunde. De titel orthoptist is wettelijk beschermd.

Onderzoek en behandeling worden door de zorgverzekeraar vergoed. De orthoptist is werkzaam in een oogheelkundige / orthoptische kliniek in een ziekenhuis of in een particuliere oogartsenpraktijk. U kunt naar een orthoptist verwezen worden door een huisarts, oogarts, GG&GD-arts, neuroloog of kinderarts.

Een orthoptist behandelt onder andere:

 • scheelzien
 • lui oog
 • dubbelzien
 • leesklachten
 • slechtziendheid
 • neurologische stoornissen.

Wat doet de orthoptist?

Volwassenen en kinderen met klachten over scheelzien, dubbelzien, verminderd zicht, hoofdpijn na inspanning van de ogen en met bepaalde leesproblemen worden doorverwezen naar de orthoptist.

De orthoptist onderzoekt:

 • de oogstand en de samenwerking van de ogen
 • de werking van de oogspieren/zenuwen
 • de brilsterkte, met name bij kinderen door middel van oogdruppels.
 • de ontwikkeling van de gezichtsscherpte bij kinderen

Het orthoptisch onderzoek

Tijdens de eerste afspraak vraagt de orthoptist naar gegevens die van belang zijn voor het orthoptisch onderzoek. Daarna volgen diverse oogtesten om de oogstand, de samenwerking van de ogen en de werking van de oogspieren te onderzoeken. Bij kinderen wordt ook de gezichtsscherpte getest.

Kinderen

Kinderen krijgen hierna oogdruppels toegediend. Deze druppels verwijden de pupil waardoor de orthoptist en (de oogarts) goed zicht hebben in het oog. Meteen na het indruppelen veroorzaken de druppels een prikkelend gevoel. Hierna gaat uw kind vooral dichtbij wazig zien en heeft het last van fel licht. Het kan fijn zijn voor uw kind om dan een zonnebril te dragen. Neemt u deze mee naar het onderzoek. Dit duurt ongeveer een dag.

Als de druppels een half uur ingewerkt zijn, meet de orthoptist de oogsterkte. De orthoptist vertelt haar bevindingen en geeft advies. Eventueel onderzoekt de oogarts daarna de binnenkant van de ogen. Alles bij elkaar kunnen de onderzoeken inclusief wachttijden twee uur duren.

Volwassenen

Bij volwassenen duurt het orthoptisch onderzoek een half uur tot drie kwartier. Als het nodig is, gaat u daarna ook naar de oogarts. Voor het onderzoek bij de orthoptist en/of oogarts kan het nodig zijn dat u oogdruppels krijgt. Die moeten een kwartier of een half uur inwerken.

Alles bij elkaar kunnen de onderzoeken inclusief wachttijden twee uur duren. Als uw ogen gedruppeld zijn, kunt u na uw afspraak niet zelf auto rijden.

De orthoptische behandeling

Als er afwijkingen gevonden zijn, geeft de orthoptist advies voor behandeling.

De behandeling kan bestaan uit:

 • dragen van een bril (of contactlenzen)
 • afplakken van een oog
 • oogspieroefeningen
 • oogdruppels
 • prisma's
 • advies voor oogspieroperatie.

Met de behandeling wordt geprobeerd een optimale ontwikkeling van de gezichtsscherpte en een optimale samenwerking van de ogen te verkrijgen.

Controleafspraken

Tijdens de controleafspraken worden alleen de belangrijkste testen herhaald. De orthoptist kijkt dan of de behandeling aanslaat en / of deze bijgesteld moet worden.

Bij kinderen wordt het onderzoek met de oogdruppels ongeveer één keer per jaar herhaald. De behandeling kan enkele maanden tot jaren duren. Bij kinderen vaak tot de leeftijd van ongeveer 10 - 12 jaar.

Meer informatie

Meer informatie over Orthoptie vindt u op www.orthoptie.nl

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem contact met ons op via één van deze telefoonnummers. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de oogheelkunde/orthoptie polikliniek.

Contactinformatie afdelingen

Orthoptie

Telefoonnummer 020-6346282
Route 26 - polikliniek Oogheelkunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven