Deel via e-mail

Opwekken van de eisprong met Letrozol

Als u een kinderwens heeft en er zijn geen of weinig eisprongen per jaar zal de arts voorstellen om de eisprong op te wekken met hormonen. Bij deze behandeling is dat Letrozol. Hier leest u wat u hierbij kunt verwachten.

Opwekken van de eisprong

Gemiddeld duurt het 28 dagen van de eerste dag van ongesteld zijn tot aan de volgende eerste dag van ongesteld zijn. Toch hebben vrouwen bijna nooit een cyclus van precies 28 dagen. Een cyclus is normaal indien deze tussen de 21 en 35 dagen is. Iedere cyclus is er 1 keer een eisprong. Als een cyclus langer duurt dan 35 dagen heeft u dus minder vaak een eisprong per jaar. Daarom zal een arts bij een cyclus die langer duurt dan 35 dagen een behandeling starten om een eisprong op te wekken.

Letrozol

Letrozol zorgt er voor dat er meer eiblaasjes groeien in de eierstok. Onderzoeken laten zien dat Letrozol goed werkt als medicijn om de eisprong op te wekken. Daarom is Letrozol de eerste keus bij deze behandeling. Bij de behandeling met Letrozol is na 6 cycli waarbij een eisprong optreedt ongeveer 60% van de vrouwen zwanger.

Off-label use

Er zijn verschillende medicijnen om een eisprong op te wekken. Tot voor kort was Clomid eerste keus en hiermee is veel ervaring. Onderzoeken laten zien dat Letrozol effectiever is dan Clomid: er ontstaat vaker een eisprong en er ontstaan meer zwangerschappen. Letrozol wordt tot nu toe in Nederland vooral gebruikt als behandeling bij vrouwen met hormoon-gevoelige borstkanker. Letrozol is niet geregistreerd als medicijn om de eisprong op te wekken. We kunnen het daar wel voor gebruiken. Dit noemen we ‘off-label gebruik’. Voor ‘off-label gebruik’ moeten wij uw toestemming vragen. Als u bezwaar heeft tegen off-label gebruik van medicijnen dan kan Clomid een andere mogelijkheid zijn.

Wat zijn de risico’s en complicaties?

 • Bij het gebruik van Letrozol kunnen klachten van opvliegers en vermoeidheid optreden.
 • Krijgt u oogklachten (wazig zien, lichtflitsen) tijdens gebruik van Letrozol? Stop en neem contact op.
 • De kans op een meerlingzwangerschap is licht verhoogd.

De behandeling

Wat moet u zelf doen voor de behandeling

 • U slikt iedere dag 0,4 mg foliumzuur om de kans op een kind met open rug te verkleinen.
 • U probeert een gezond gewicht te behouden of indien nodig enkele kilo’s af te vallen. Dit verbetert de kans op een zwangerschap.

Hoe vind de behandeling plaats?

 • Als u niet spontaan menstrueert doet u een zwangerschapstest in de urine. Als u niet zwanger bent slikt u 10 dagen Duphaston, 1 tablet per dag. Enkele dagen na de laatste tablet krijgt u vaginaal bloedverlies. De eerste dag van dit bloedverlies noemen we cyclusdag 1.
 • Van cyclusdag 3 tot en met cyclusdag 7 slikt u Letrozol in de dosering die met u is afgesproken.
 • Als de menstruatie komt belt u met de polikliniek Gynaecologie of stuurt u een bericht via de beterdichtbij-app om de datum dat de menstruatie is begonnen door te geven, vermeldt daarbij ook welke cyclusdag dit is. U krijgt dan een nieuwe recept Letrozol
 • Als er op cyclusdag 35 geen menstruatie is gekomen doet u een zwangerschapstest.
  • Als u niet zwanger bent belt u de polikliniek Gynaecologie of stuurt u een bericht via de beterdichtbij-app. Er zal dan gekeken worden of de dosering Letrozol opgehoogd moet worden of dat u een afspraak op de polikliniek moet krijgen.
  • Als u wel zwanger bent belt u de polikliniek Gynaecologie of stuurt u een bericht via de beterdichtbij-app en zal er een afspraak voor een echo worden gemaakt.

Bijwerkingen

De bijwerkingen die het meeste voorkomen bij Letrozol zijn duizeligheid en vermoeidheidsklachten.

Psychische belasting

Een behandeling om de eisprong op te wekken kost vaak geduld en gaat met emoties gepaard. De teleurstelling bij het lang wegblijven van een eisprong of het langer duren voordat u zwanger bent kan groot zijn. Informatie en lotgenotencontact wordt door de landelijke organisatie Freya op diverse manieren geboden via internet (www.freya.nl).

Vragen

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben dan kunt u daarvoor appen via de beterdichtbij-app of bellen met de polikliniek gynaecologie. 

Contactinformatie afdelingen

Gynaecologie en Verloskunde polikliniek

Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
Telefoonnummer 020-634 6103
Route 18

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven