Isolatieverpleging - algemene informatie

Vanwege een bacterie, een virus of lage weerstand is het soms nodig dat een patiënt geïsoleerd (dus apart van anderen) wordt verpleegd. Uw arts of verpleegkundige vertelt u waarom bij u gekozen wordt voor geïsoleerd verplegen.

Als u geïsoleerd verpleegd moet worden, krijgt u een eenpersoonskamer toegewezen met een eigen badkamer en toilet. Dit is afhankelijk in welke vorm van isolatie u verpleegd moet worden. Belangrijk is dat u zoveel mogelijk op de kamer blijft. De verpleegkundigen nemen gerichte voorzorgsmaatregelen, denk hierbij aan het dragen van een muts, mondneusmasker, handschoenen en schort.

Vormen van isolatie

Er zijn verschillende vormen van isolatie:

  • Aërogene isolatie, op een eenpersoonskamer
  • Beschermende isolatie, op een eenpersoonskamer
  • Contact isolatie, op een een- of meerpersoonskamer
  • Druppelisolatie, op een eenpersoonskamer
  • Druppel-contact isolatie, op een eenpersoonskamer
  • Strikte isolatie, op een eenpersoonskamer.

Bezoek

Als u in isolatie verpleegd wordt, mag u net als elke andere patiënt in het ziekenhuis bezoek ontvangen. Bij de deur van de patiëntenkamer hangt een gekleurde instructiekaart. Hieraan kan uw bezoek zien dat u in isolatie verblijft.

Uw bezoek moet voor het binnengaan van uw kamer aan de verpleegkundige vragen welke maatregelen zij moeten nemen. Het kan zijn dat dezelfde voorzorgsmaatregelen nodig zijn als de medewerkers, maar soms zijn geen extra maatregelen nodig.

Voorkom verspreiding

Om verspreiding naar andere patiënten te voorkomen, moet uw bezoek na het bezoek altijd de handen desinfecteren en het ziekenhuis direct verlaten en niet op bezoek gaan bij andere patiënten in het ziekenhuis.

Handhygiëne is belangrijk

Desinfecteer uw handen bij het betreden en verlaten van de verpleegafdeling. Door gebruik te maken van de dispensers met handalcohol die bij de ingang van de verpleegafdeling en bij de kamer/sluis van de kamer hangen, draagt uzelf maar ook uw bezoek bij aan de veiligheid voor uzelf en andere patiënten.

Ook op tweede en derde etage in het ziekenhuis hangen deze dispensers. Maak er gerust gebruik van!

Vragen

Heeft u nog vragen over isolatieverpleging dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de deskundige infectiepreventie.

Contactinformatie afdelingen

Hygiëne en Infectiepreventie

Openingstijden maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00
Telefoonnummer Heeft u vragen over hygiëne en infectiepreventie? U kunt ons bereiken via het algemene nummer 020 - 634 6346

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven