Weer thuis na een operatie

Uw kind is weer thuis na een operatie in het ziekenhuis. Wat mag wel en wat mag niet? 

Weer thuis

Je bent in ons ziekenhuis geopereerd. Je bent daarvoor 1 dag opgenomen. Dezelfde dag mocht je weer naar huis. Dit noemen wij een dag-opname.

Tijdens de operatie heb je narcose gehad. En heb je geslapen. Misschien vond je het spannend in het ziekenhuis of vond je het eng dat je geopereerd werd. Gelukkig is het nu voorbij.

Als je thuis bent, denk je misschien nog eens terug aan de operatie. Sommige kinderen dromen nog eens van het ziekenhuis of vinden het lastig om zich te concentreren. Dat is normaal. Een operatie is ook best spannend. Je zult merken dat je je na een tijdje weer de oude voelt. Praat er met je ouders  of met vrienden over als jij je vervelend voelt. Zij kunnen je dan helpen. Als je uit het ziekenhuis komt, moet je lichaam nog herstellen van de operatie. Daarom moet je in het begin een beetje opletten.

Wat mag je wel en wat mag je niet?

Eten en drinken 

Je mag gewoon eten en drinken, maar eet niet tegen je zin. Vaak krijg je vanzelf weer trek. 

Spelen en bewegen 

Je hoeft niet in bed te blijven. Je mag spelen en bewegen, maar neem je rust. Als je het zat bent, ga je lekker op de bank liggen of even slapen.

Wassen

Je mag kort onder de douche. Als je een wond hebt, mag deze niet te nat worden. Je mag niet in bad.

Wondverzorging

Soms heb je een pleister op de wond. Deze mag er vaak de volgende dag af. Als de wond droog is, hoeft er geen nieuwe pleister meer op.

Soms zitten er stripjes op de wond, dit komt van de hechting en vallen er vanzelf af. Dit is niet erg. Ook kunnen de uiteindjes van de hechting los laten, dit is ook niet erg. Als de stripjes niet vanzelf loslaten, mogen ze er na een week af als je op de poli komt voor een controle.

Pijnmedicatie

Je krijgt medicijnen mee tegen de pijn als je naar huis gaat. Welke pijnmedicijnen dit zijn, is voor iedereen anders. Dit heeft te maken met welke operatie je hebt gehad.  De verpleegkundige van de afdeling bespreekt dit met jou en jouw ouders voordat je naar huis gaat. Je kunt vaak de medicijnen bij de apotheek in het ziekenhuis ophalen. Je zult merken dat je je beter voelt als je de medicijnen neemt.

Je krijgt een schema mee, zodat je precies weet wanneer je wat moet innemen.

Controle

Je krijgt zelf van de verpleegkundige te horen of je een vervolgafspraak moet maken. Mochten er bijzonderheden zijn, bijvoorbeeld pijn, koorts of een zwelling. Neem dan contact op.

Voor de ouders

Een ziekenhuisopname met een ingreep onder narcose kan ingrijpend zijn voor uw kind. U heeft soms tijd nodig om dit verwerken. Meestal gebeurt dit als een kind weer thuis is, in de vertrouwde omgeving. Het kan dus zijn dat uw kind thuis ander gedrag laat zien dan u gewend bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Slecht (in-) slapen
  • Moeilijk afscheid kunnen nemen
  • Slechter kunnen concentreren
  • (weer) bedplassen

Dit hoort erbij en gaat meestal na een tijdje weer over. Geef uw kind de ruimte om dingen na te spelen of erover te praten. Respecteer het ook als uw kind dit niet wilt en leg er niet teveel nadruk op. De eigen regels, vertrouwde omgeving, regelmaat en natuurlijk uw steun en begrip zorgen ervoor dat uw kind zich weer veilig gaat voelen. Mocht dit langer duren en maakt u zich zorgen over het gedrag van uw kind? Neem dan contact op met de huisarts. Zij kunnen u vertellen wat u het beste kunt doen of wie u hierbij kan helpen.

Soms krijgt uw kind thuis meer pijn, koorts of wordt niet lekker. Bespreek dit met elkaar. U kunt altijd het ziekenhuis bellen als u denkt dat de klachten met de operatie te maken hebben. De dag na de operatie wordt u  gebeld door het ziekenhuis. We vragen dan hoe het gaat.

Contactinformatie afdelingen

Kinderafdeling

Telefoonnummer 020-634 6117
Route Begane grond (route 59)

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven