Ooglidcorrectie

U hebt een afspraak voor een ooglidcorrectie. Hieronder leest u wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten. 

Voorbereiding op de operatie

  • Gedurende een aantal dagen voor de operatie stopt u, in overleg met uw huisarts of specialist, met bloedverdunners en/of pijnstillers. Dit is om het risico op een nabloeding na de operatie te verkleinen. Paracetamol is wel toegestaan. 
  • Het drinken van alcohol de dag voorafgaand aan de operatie wordt ontraden maar is niet verboden.
  • Breng geen make-up aan in het gezicht in het algemeen en op of rond uw ogen in het bijzonder op de operatiedag zelf. 
  • Draag geen contactlenzen op de operatiedag.
  • Trek gemakkelijke schoenen en kleding aan zodat u na de operatie niet teveel hoeft te bukken of u in nauwe kleding moet wringen.
  • Neem eventueel een zonnebril mee: uw ogen kunnen wat gezwollen zijn na de operatie en dan kan het fijn zijn om buiten een zonnebril op te zetten.
  • Draag geen sieraden op de operatiedag: in verband met de steriele operatieruimte bent u verplicht deze af te doen voor de operatie. Om zoek raken te voorkomen raden wij u aan alle sieraden thuis te laten.

De operatie

Een ooglidcorrectie vindt altijd plaats op de operatiekamer. Een bovenooglidcorrectie neemt gemiddeld 60 minuten in beslag, een onderooglidcorrectie 90 minuten. Dit kan dus zowel iets langer als iets korter zijn. 

U wordt begeleid naar de operatiekamer waar u ontvangen wordt door de plastisch chirurg gekleed in een operatiepak. Ook is er een assistente aanwezig die de chirurg assisteert tijdens de ingreep. Op de operatiekamer neemt u plaats op de operatietafel. De chirurg tekent het overschot aan huid boven en/of onder het oog af met een steriele tekenpen. Dit gebeurt zittend. Na het positioneren van de lamp wordt de huid rondom de ogen eerst gedesinfecteerd (de vloeistof voelt koud aan) en worden er steriele doeken rondom uw gelaat geplaatst.

Dan worden net onder de huid met behulp van een dunne naald injecties gegeven met een lokaal verdovingsmiddel. De chirurg controleert of de verdoving goed werkt door kleine prikjes rond de ogen te geven die u niet voelt wanneer de verdovingsvloeistof werkzaam is geworden. Als u wel iets voelt dan zegt u dat uiteraard en zal er extra vloeistof bijgespoten worden totdat de huid geheel gevoelloos is rondom het oog. 

Met een klein mesje wordt het teveel aan huid, vet en spier rondom het oog voorzichtig verwijderd. Daarbij volgt de chirurg de lijnen die eerder zijn getekend. Hierna worden de huidranden doorgaans met een doorlopende hechting gesloten. Dat wil zeggen dat er onderhuids gehecht wordt en er nauwelijks hechtdraad zichtbaar zal zijn. 

Tot slot worden op de wond kleine pleistertjes (steristrips) aangebracht daar dit in het algemeen tot betere wondsluiting leidt dan de hechtingen alleen. Uw huid wordt schoon gemaakt en de operatie is beëindigd.

Na de operatie

Blijft u nog even (veelal 30 minuten) bij ons om rustig bij te komen van de ingreep. U krijgt een koele pakking ('ice-pack') op uw ogen waarmee u een poosje moet blijven zitten of liggen. Dit helpt het tegengaan van eventuele zwellingen en voelt bovendien prettig aan. Na dit ‘koelen’ en mits u zich goed voelt, mag u naar huis.

Het is verstandig om iemand mee te nemen die u kan brengen en halen. Deze persoon kan uiteraard bij ons plaatsnemen aan de leestafel in de wachtruimte.

Let op: bij wet is het niet toegestaan direct na de ingreep zelfstandig auto te rijden. 

Voordat u het ziekenhuis verlaat, krijgt u een afspraak mee voor de datum waarop de hechtingen verwijderd worden. Lenzen mogen pas na verwijdering van de hechtingen weer gedragen worden (zie 'nacontrole').

Adviezen voor thuis

  • Gedurende de eerste dag is het belangrijk dat u 15 minuten per uur koelt met een ice-pack. Ga tijdens het koelen ontspannen liggen met uw ogen dicht en het ice-pack zo dicht mogelijk tegen de huid aan. Omwikkel het ice-pack altijd met een hoesje of theedoek.
  • U mag na de operatie gewoon douchen of in bad maar de wond rond de ogen moet 24 uur droog gehouden worden.
  • U mag in principe weer snel aan het werk, mits u de eerste week lichamelijke inspanning vermijdt zoals sporten, ramen lappen etc.
  • Voorkom eveneens de eerste week teveel druk op het hoofd door tillen, bukken en persen.
  • Vanaf 10 dagen na de behandeling mag u een littekencrème gebruiken indien u dat prettig vindt.
  • Zwemmen mag de eerste 7 a 10 dagen niet. Dit in verband met gevaar op verontreiniging van de wond.
  • Directe blootstelling van het litteken aan zonlicht of zonnebank wordt gedurende een jaar lang afgeraden.  Dus direct zonlicht zo veel mogelijk vermijden. Gaat u toch in de zon, gebruik dan een zonnebril en een goede zonnecrème met een hoge beschermingsfactor.
  • De hechtpleisters rondom de wond mogen niet verwijderd worden omdat deze de hechtingen op hun plek houden. Bij het verwijderen van de pleisters kan een hechting meegaan en de wond openspringen.

Nacontrole

Na 5 a 7 dagen worden de hechtingen op de polikliniek verwijderd door de doktersassistente. Indien nodig zal de arts zelf zo mogelijk komen vragen hoe het gaat en uw oogleden bekijken. Het verwijderen van de hechtingen wordt veelal niet als pijnlijk ervaren maar meer als een ‘raar gevoel’. Vaak voelen de oogleden daarna soepeler en minder ‘trekkerig’  aan.

Na 4 tot 6 weken volgt er een eindcontrole en worden er opnieuw foto's gemaakt.

De herstelperiode

De dag na de ingreep kunnen uw oogleden (flink) gezwollen zijn. Dat is normaal, de zwelling verdwijnt meestal geleidelijk aan in de loop der dagen. Echter, de zwelling en bloeduitstortingen kunnen soms wel tot 3 weken na de behandeling zichtbaar blijven. 

Mogelijk zijn er ook tekenen van een bloeduitstorting rond het oog of een branderig/schrijnend gevoel. U kunt dit behandelen door regelmatig te koelen en eventueel op vaste tijden een paracetamol in te nemen. Neem vooral ook rust.

Uw ogen kunnen de eerste week gevoelig zijn voor licht. Draag buiten een zonnebril.

Soms treedt ook een tijdelijke zwelling met blauwe verkleuring op van de onderoogleden. Dit wordt veroorzaakt door een beetje bloed dat van het achter het bovenooglid naar onderen zakt.

De eerste dag na de ingreep zult u het nog rustig aan moeten doen, maar na ongeveer twee dagen kunt u weer licht huishoudelijk of administratief werk verrichten. Draag desgewenst een zonnebril op straat of naar uw werk.

Het litteken in uw oogplooi is gevoelig voor zonlicht en geneest in het algemeen minder fraai wanneer u het de weken na de operatie aan zonlicht blootstelt. Mocht u toch blootgesteld worden aan zonlicht dan adviseren wij u het litteken in de smeren met een sunblock (factor 50). Ons advies is om dit tot een jaar na de ingreep te doen aangezien pas na een jaar elk litteken zijn definitieve eindresultaat heeft bereikt.

Tot slot

Indien u koorts krijgt na de operatie, of uw wond ziet erg rood dan dient u altijd rechtstreeks contact met ons op te nemen. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, schroom dan niet deze aan ons voor te leggen. Wij helpen u  graag. 

Verantwoording tekst

Deze informatie over ooglidcorrectie bestaat uit algemene teksten, bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. De algemene informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal de behandelend arts deze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Contactinformatie afdelingen

Plastische chirurgie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6660
Route 23

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven