Deel via e-mail

Niersteen uitplassen adviezen

U bent bij de uroloog of op de afdeling spoedeisende hulp geweest, omdat u last heeft van pijnaanvallen in de nierstreek. Mogelijk veroorzaakt een steentje in één van beide urineleiders krampaanvallen, die niersteenkolieken worden genoemd.

Om deze niersteen uit te kunnen plassen zijn onderstaande adviezen voor u opgesteld:

  1. Drink per dag twee en een half liter heldere vloeistoffen zoals water, thee, limonade, vruchtensappen en bier.
  2. Neem bij pijn een zetpil, ook 's nachts. Een recept voor deze zetpillen heeft u meegekregen.
  3. Zorg voor een makkelijke stoelgang. Eet vezelrijke voeding, zoals volkoren en graanproducten, peulvruchten, noten, groente, fruit aardappelen en gedroogde zuidvruchten. Deze voeding bevordert de stoelgang. Vraag zonodig laxerende medicijnen aan uw huisarts.
  4. Veel beweging bevordert het uitplassen van een niersteen. Vooral wandelen is goed.
  5. Geadviseerd wordt om alle urine te zeven. Dit kunt u doen met een plastic theezeefje. Als u de steen uitgeplast heeft, brengt u die mee bij uw eerstvolgende polikliniek bezoek. De samenstelling van de steen kan dan op een laboratorium bepaald worden.
  6. Bij koorts en koude rillingen moet u contact opnemen met de urologie polikliniek.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem contact met ons op via het onderstaande telefoonnummer of bel uw huisarts. 

Contactinformatie afdelingen

Urologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6243
Route 33

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven