Nierstenen vergruizen

Nierstenen kunnen behandeld worden met een niersteenvergruizer. Een niersteenvergruizer is een apparaat waarbij door middel van schokgolven energie wordt opgewekt. Deze energie wordt geconcentreerd op de plaats van de niersteen. Hierdoor wordt deze vergruisd tot zeer kleine stukjes. Deze kleine stukjes steen kunt u via de natuurlijke weg uitplassen. Veel mensen krijgen in hun leven last van nierstenen. Nierstenen geven vaak pijnklachten.

Er is vastgesteld dat u een niersteen of een steen in de urineleider heeft. In overleg met uw uroloog heeft u gekozen voor behandeling met een niersteenvergruizer. Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel, waarin het schokgolf-element/apparaat is ingebouwd. Voor en tijdens de behandeling worden röntgenfoto’s gemaakt van de niersteen.

Om de schokgolven goed tot aan de steen te kunnen geleiden, wordt er gel op uw buik en rug aangebracht. Van de schokgolven voelt u weinig, maar soms kunt u door het bewegen van de steen wat tintelingen of lichte pijn voelen. De niersteenvergruizer produceert zachte tikken.

De behandeling is meestal effectief, echter niet alle stenen kunnen met de niersteenvergruizer vergruisd worden. Bepaalde nierstenen zijn te hard, te groot of liggen op een voor de niersteenvergruizer ongunstige plaats. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om de steen te verwijderen.
De behandeling duurt ongeveer een half uur. De uroloog is op de achtergrond aanwezig en kan, indien nodig, worden opgeroepen.

Voorbereiding op de behandeling

  • U mag vanaf vier uur voor de behandeling niet meer eten, drinken of roken.
  • Tijdens de behandeling krijgt u pijnstillers. Deze kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden. Wij adviseren u niet zelf naar huis rijden.
  • Tijdens de behandeling mag u uw ondergoed en een ruimvallend T-shirt aanhouden.
  • Als u (mogelijk) zwanger bent moet de behandeling worden uitgesteld.

Medicijn advies

Als u bloedverdunners gebruikt dient u hiermee te stoppen.

  • Ascal                 10 dagen van tevoren
  • Sintrommitis         5 dagen van tevoren
  • Marcoumar         10 dagen van tevoren
  • Acecoumarol        5 dagen van tevoren
  • Plavix                 10 dagen van tevoren

Na de behandeling bespreekt de uroloog met u wanneer u weer met de bloedverdunners kunt beginnen.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Neem uw identiteitsbewijs en polisblad van uw ziektekostenverzekering mee. Let op! alleen uw verzekeringspasje is niet voldoende.

Dag van behandeling

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op het Dagcentrum. De verpleegkundige meet uw bloeddruk en polsslag, ook neemt zij een korte vragenlijst met u door. U krijgt twee zetpillen tegen de pijn. Als de pijnstilling is ingewerkt brengt de verpleegkundige u naar de niersteenvergruizer.

De behandeling

Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel. Bij het richten van de schokgolven en de handeling, moet u zo stil mogelijk blijven liggen, anders verandert de ligging van de steen ten opzichte van de schokgolvenbundel. Als er iets is, steekt u dan even uw hand op dan komen wij naar u toe.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u terug naar het Dagcentrum. U blijft hier nog korte tijd voor observatie. Als u zich goed voelt en weer bijgekomen bent van de ingreep mag u naar huis.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?

Het steengruis daalt af in de urinewegen, waarna u het gruis kunt uitplassen. Vaak is het gruis zo fijn dat u het niet ziet of merkt. De eerste keren dat u plast, kan er wat bloed en/of gruis bij de urine zitten. U hoeft daar niet van te schrikken.

Alleen grotere stukjes gruis kunnen een enkele keer pijn veroorzaken. Zo nodig kunt u een pijnstiller nemen. U krijgt hiervoor een recept mee. Deze grotere stukjes gruis kunt u opvangen en inleveren op de polikliniek urologie

Door de schokgolven kan de huid beschadigen. Er kan een blauwe en gevoelige plek ontstaan. Deze plek zal na een of twee weken vanzelf verdwijnen.

Nazorg en controle

Na de behandeling wordt voor 2 à 3 weken na de niersteenvergruizing een controle afspraak voor u gemaakt. Het effect van de behandeling zal gecontroleerd worden door een röntgenfoto.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Bij problemen, pijnaanvallen of hoge koorts (boven de 38,5ºC en langer dan 24 uur), neemt u contact op met de polikliniek urologie.

Contactinformatie afdelingen

Urologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6243
Route 33

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven