Nierbiopsie

Na overleg met uw arts laat u een nierbiopsie doen. Bij een nierbiopsie halen we via een punctie enkele kleine stukjes weefsel uit een van uw nieren. Na onderzoek weten we meer over uw nierziekte. Waarom is deze ingreep nodig? Hoe moet u zich voorbereiden op de ingreep? Dat en meer leest u in deze folder.

Wat is een nierbiopsie?

We halen met een speciale holle naald enkele kleine stukjes weefsel uit uw nier. De ingreep met de holle naald heet een punctie. Een stukje weefsel, ook wel het biopt genoemd, is enkele millimeters groot. Bij het pathologisch laboratorium onderzoeken we het weefsel onder de microscoop. De nierbiopsie is een kleine ingreep waarvoor u plaatselijk wordt verdoofd. De radioloog doet de ingreep op de afdeling radiologie. Na het onderzoek willen we nog een nacht bekijken of alles goed met u gaat.

Waarom deze ingreep?

Het nemen van een nierbiopt is noodzakelijk om onderzoek te kunnen doen naar de aard van uw nierziekte. Afwijkingen in uw nierweefsel zorgen dat de nieren minder goed functioneren. Met alleen bloed- en urineonderzoek kan niet altijd een volledige diagnose worden gesteld. Via een nierbiopt kunnen we de diagnose vaststellen. We kunnen dan de beste behandeling bepalen. Hierdoor gaan de nieren mogelijk weer beter functioneren of niet verder achteruit.

Belangrijk!

  • U verblijft een dag én een nacht in het ziekenhuis.
  • Overleg met uw behandelend arts welke medicijnen u kunt blijven gebruiken en met welke medicijnen u tijdelijk moet stoppen. Het is belangrijk dat de arts weet of u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld heparine, acenocoumarol (Sintrom), fenprocoumon (Marcoumar), carbasalaarcalcium (Ascal), NSAID’s of aspirine. NSAID’s zijn pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac (Voltaren), en naproxen (Alive). Deze medicijnen remmen de bloedstolling en mogen rondom de ingreep niet worden ingenomen om ernstige bloedingen te voorkomen.
  • Uw behandelend arts vertelt u precies wanneer u met deze medicijnen moet stoppen en wanneer u ze weer mag innemen. Stop nooit op eigen initiatief met deze medicijnen.

Uw afspraak

De tijd die u heeft meegekregen is 2 uur voor de behandeling i.v.m. voorbereiding en/of pre-medicatie. U meldt zich op de afgesproken tijd en plaats in het ziekenhuis. 

Voorbereiding

  • Op de dag van het onderzoek mag u alleen een licht ontbijt nemen.
  • Daarna mag u alleen nog heldere dranken drinken: thee met of zonder suiker, koffie, water en limonade.
  • Heeft u diabetes mellitus (suikerziekte)? Vertel dit aan uw arts.
  • We nemen bloed af om te kijken of uw bloed voldoende snel stolt.

Het onderzoek/de ingreep

  • We doen de punctie via uw rug met plaatselijke verdoving. Bij het onderzoek zijn een radioloog en een radiodiagnostisch laborant aanwezig.
  • U krijgt tijdens het onderzoek aanwijzingen om (diep) in en uit te ademen.
  • U ligt op uw buik.
  • Doordat alleen de huid is verdoofd en de nier niet, kan de biopsie soms pijnlijk zijn. De pijn die wordt gevoeld, varieert van ‘nauwelijks iets gevoeld’ tot ‘wel iets gevoelig’. Als u toch hevige pijn voelt, kunnen we een extra verdoving geven.
  • Het onderzoek/ingreep duurt ongeveer een half uur.

Complicaties

Zoals bij alle onderzoeken kan ook de nierbiopsie complicaties geven. De kans hierop is erg klein. Er bestaat een risico op een bloeding in de nier. Ook kan de nier slechter gaan werken. Daarom is het noodzakelijk dat u een nacht in het ziekenhuis blijft.

Krijgt u thuis pijnklachten die meer worden of niet verminderen, neem dan contact op met uw behandelend arts via de polikliniek interne geneeskunde/MDL. Buiten deze uren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp.

Na de ingreep

  • U moet plat op de rug blijven liggen met een opgerold handdoekje op de prikplaats. Het hoofdeinde mag wel omhoog.
  • Een uur na de ingreep mag u weer eten en drinken. U moet veel drinken om goed te kunnen plassen.
  • Na 20.00 uur mag u in elke houding in bed liggen. U houdt bedrust tot de volgende ochtend.
  • Wanneer de verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn voelen. Heeft u pijn, meldt u dit dan aan de verpleegkundige. U kunt hiervoor pijnstillers krijgen.
  • We controleren regelmatig uw bloeddruk en polsslag.
  • De urine kan rood zijn. Dit verdwijnt snel.

Uitslag

Uw behandelend arts krijgt zo snel mogelijk de uitslag van het onderzoek. Het weefselonderzoek duurt meestal één tot drie weken. U krijgt een eerste controleafspraak bij uw specialist binnen drie weken.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem contact met ons op via onderstaand telefoonnummer. 

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem contact met ons op via onderstaand telefoonnummer. Gaat het om een opname? Bel dan het patiënten servicebureau. 

Contactinformatie afdelingen

Interne geneeskunde polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6296
Route 48

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven