Neulasta® - Pegfilgrastim

In deze folder vindt u informatie over Neulasta®. De folder is samengesteld door de BovenIJ apotheek, in samenwerking met de polikliniek oncologie van de Interne Geneeskunde en Longgeneeskunde.

Het werkzame middel in dit medicijn is pegfilgrastim. In elke wegwerpspuit van 0,6 ml zit 6 mg pegfilgrastim. Neulasta® wordt toegediend de dag nadat u een chemokuur heeft gehad.

Werking en/of toepassing          

Waar dit medicijn voor is

Te weinig witte bloedcellen na chemotherapie.

Hoe dit medicijn werkt

Het zorgt voor meer witte bloedcellen in het bloed. Het verkleint hierdoor de kans op infecties.

Wanneer begint de werking?

De werking begint meteen. Het duurt meestal 24 uur voordat het aantal witte bloedcellen begint te stijgen.

Gebruiksaanwijzing          

Gebruiksadviezen en -waarschuwingen

U krijgt Neulasta® op het dagcentrum mee naar huis. Een verpleegkundige van PreventCare zal de injectie bij u toedienen.

Volg altijd de adviezen op van de arts en de verpleging van PreventCare. Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben over de behandeling kunt u telefonisch contact opnemen met de verpleegkundige van het BovenIJ ziekenhuis, met de polikliniek oncologie (interne geneeskunde) of de  casemanager longkanker. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.  De telefoonnummers vindt u aan het einde van deze folder.

Gebruikelijke doseringen

Na elke chemotherapie kuur één injectie Neulasta® (= 6 mg). De Neulasta® injectie wordt 24-48 uur na de chemokuur bij u toegediend.

De verpleegkundige van PreventCare zal een dag voorafgaand aan de injectie contact met u opnemen over het tijdstip van de toediening.

De arts zal voorafgaand aan de kuur uw bloedwaardes controleren. Als de chemokuur wordt uitgesteld, zal de Neulasta® toediening ook worden uitgesteld.

Toedieningsweg

Neulasta® wordt ingespoten onder de huid. Meestal wordt Neulasta® in de buik of ledematen toegediend.

Opslagcondities

U moet Neulasta® in de koelkast bewaren. Daarom krijgt u het medicijn in een koeltasje mee naar huis. Zodra u thuis bent moet u Neulasta® in de koelkast leggen. Het beste is om de spuit in de deur van de koelkast te bewaren.

Het koeltasje kunt u, wanneer u weer in het ziekenhuis bent, afgeven bij de BovenIJ apotheek.

Houdbaarheid

De houdbaarheid van de spuit staat aangegeven op de verpakking.

Mocht het voorkomen dat de spuit tijdelijk buiten de koelkast is bewaard, bijvoorbeeld bij uitval van de koelkast: neemt u dan contact op met de BovenIJ apotheek. Het telefoonnummer vindt u aan het einde van deze folder.

Gebruiksinstructie bij toedienen

Haal de injectie ’s morgens op de dag van toediening uit de koelkast. De spuit kan dan op kamertemperatuur komen.

Belangrijke informatie     

Meld aan de arts of verpleegkundige als onderstaande van toepassing is.

Niet gebruiken bij

Overgevoeligheid voor pegfilgrastim.

Let op bij

Een aangeboren afwijking aan de rode bloedcellen (sikkelcel-anemie). De arts zal dan extra controleren.

Bijwerkingen

Hier staan alleen de meest voorkomende of belangrijke bijwerkingen. Deze bijwerkingen hoeven niet bij u voor te komen.

Op de prikplek kan pijn of irritatie ontstaan. Heeft u er last van of bent u ongerust? Vraag dan advies aan de verpleegkundige of arts. Ook kunnen plotselinge blauwe plekken, rode puntjes op de huid, onverwachte bloedneuzen of wondjes ontstaan die moeilijk stoppen met bloeden. Waarschuw dan meteen de arts.

Verder kunnen de volgende bijwerkingen voorkomen:

  • hoofdpijn, pijn in de rug of nek;
  • bot- of spierpijn, pijn in de gewrichten, armen of benen. Mocht u hier last van hebben, dan kunt u gerust een pijnstiller zoals paracetamol innemen;
  • misselijk zijn.

Heeft u er last van of bent u ongerust? Vraag dan advies aan de verpleegkundige of arts.

Zelden kunnen overgevoeligheidsreacties ontstaan. Deze zijn te merken aan bijvoorbeeld jeuk, huiduitslag, benauwd zijn, zwellingen (van bijvoorbeeld gezicht, lippen, tong of handen) of een snelle pols. Waarschuw dan meteen de arts.

Heeft u last van andere bijwerkingen? Vraag dan advies aan de verpleegkundige of arts.

Gebruik in bijzondere omstandigheden          

Gebruik met andere geneesmiddelen

Dit geneesmiddel kan zonder problemen met andere medicijnen gebruikt worden.

Gebruik bij zwangerschap

Er is onvoldoende bekend over de gevolgen voor het kind. Zwangere vrouwen mogen dit middel niet gebruiken. Behalve als de arts dit adviseert.

Gebruik bij borstvoeding

Als u dit middel gebruikt, mag u geen borstvoeding geven.

Overige informatie en contact

Het medicijn wordt door de BovenIJ apotheek naar het dagcentrum gebracht. Vervolgens krijgt u Neulasta® mee naar huis.

  • Bij vragen over het geneesmiddel kunt u contact opnemen met de BovenIJ apotheek.
  • Voor specifieke vragen over de behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek oncologie (interne geneeskunde) of de casemanager longkanker. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.
  • Bij vragen over de toediening van Neulasta® door de verpleegkundige kunt u contact opnemen met de verpleegkundige van PreventCare.
  • PreventCare is een thuiszorgorganisatie gespecialiseerd in de toediening van medisch specialistische geneesmiddelen.

De telefoonnummers vindt u aan het einde van deze folder.

Meest gestelde vragen    

Waarom moet ik mijn handtekening zetten?

De BovenIJ apotheek levert – via het dagcentrum - Neulasta® aan u. Met de meeste apotheken in de regio heeft de apotheek een automatische koppeling. Zo weet uw eigen apotheek dat u Neulasta® heeft meegekregen. Voor sommige apotheken of apotheekhoudend huisartsen bestaat zo’n koppeling niet.

Met uw handtekening geeft u toestemming dat de BovenIJ apotheek aan uw eigen apotheek doorgeeft dat u Neulasta® krijgt toegediend. Ook geeft u toestemming aan de BovenIJ apotheek om uw eigen medicatie gegevens bij uw apotheek op te vragen voorafgaand aan aflevering van Neulasta®. Op deze manier blijft uw medicatiedossier altijd compleet.

Kan ik de injectie ook zelf zetten?

Ja. De eerste toediening wordt altijd gezet door de verpleegkundige van PreventCare. In overleg met de verpleegkundige van PreventCare zal hij/zij of u de volgende toedieningen zetten.  

Disclaimer: deze tekst is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid opgesteld door de BovenIJ apotheek. Deze informatie dient niet ter vervanging van informatie gegeven door uw arts. De gekozen informatie is belangrijk voor het gebruik van het geneesmiddel, maar bevat niet alle mogelijke bijwerkingen en waarschuwingen en claimt niet volledig te zijn. Ondanks alle zorg die aan de teksten wordt besteed blijven vergissingen, fouten en onvolledigheden mogelijk. Neem bij vragen of onduidelijkheid in de tekst altijd contact op met uw arts of apotheker.

Contactinformatie afdelingen

Apotheek

Openingstijden maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 18.00 uur. Zaterdag: 08:30-18:00. Avond en zon-en feestdagen diensturen: 18.00-23.00 en 8.30 - 23.00
Telefoonnummer 020-634 6613
E-mailadres bovenijapotheek@bovenij.nl
Route hoofdingang

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven