Deel via e-mail

Navelbreuk volwassenen, operatie in dagbehandeling

Wat is een navelbreuk en wat is er aan te doen? Wat gebeurt er tijdens de operatie en hoe verloopt de behandeling? Dat en meer leest u in deze informatie.

U bent door uw huisarts verwezen in verband met een mogelijke navelbreuk. De chirurg beoordeelt of er inderdaad sprake is van een navelbreuk. Hiervoor is in de meeste gevallen geen aanvullend onderzoek nodig. 

Navelbreuk bij volwassenen

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies bij de navel. Omdat de navel de dunste laag is van de buikwand, kan daar een breuk ontstaan. Dit is meestal het gevolg van overgewicht, zwangerschap of zwaar lichamelijk werk. Een navelbreuk hoeft geen klachten te geven. Het kan pijn gaan doen als er een beklemming optreedt. De inhoud van de navelbreuk bestaat meestal uit vetweefsel, maar kan bij grotere breuken ook uit een deel van de darmen bestaan.

Behandeling

Een navelbreuk verdwijnt niet vanzelf en kan groter worden. Bij herhaaldelijke pijnklachten, een zeurend of branderig gevoel, of een steeds terugkerende beklemming raden we een operatie aan. De operatie is afhankelijk van de grootte van de breuk en vindt plaats onder algehele verdoving (narcose). Een kleine breuk kan behandeld worden door het sluiten van de breukpoort met alleen hechtingen. Is de breuk groter, dan maken we gebruik van kunststofmateriaal om de buikwand te verstevigen. Soms laten we tijdelijk een wonddrain achter. Voor deze ingreep wordt u opgenomen op de afdeling Chirurgie.

Voorbereiding operatie – niet eten en niet drinken

Tijdens de operatie moet u een lege maag hebben. U mag dus niet eten en drinken voor de operatie. U moet nuchter zijn. Bij een volle maag kan tijdens de operatie de inhoud van de maag in de luchtpijn en de longen terecht komen. Voor uw eigen veiligheid moet u zich houden aan de afspraken die u krijgt van de anesthesist. U kunt deze nog nalezen in de folder ‘Eten en drinken voor een operatie’. Als u gegeten of gedronken heeft en dus geen lege maag heeft voor de operatie, kan de operatie niet doorgaan. U bent dan niet ‘nuchter’.

Direct na de operatie

  • Wondverzorging: na de operatie verzorgt de verpleegkundige uw wond.
  • Eten en drinken: als u zich na de operatie niet misselijk voelt, mag u een kopje thee of een glas water drinken. Gaat dit goed? Dan mag u weer eten en drinken wat u wilt. Wanneer dit goed gaat en u geplast heeft, verwijdert de verpleegkundige uw infuus.
  • Pijn: de eerste dagen na de operatie zal de wond gevoelig zijn. Diep ademhalen, hoesten en bewegen kan pijnlijk zijn. U kunt het wondgebied wat ondersteunen met uw hand, met name bij hoesten en/of persen. Het is belangrijk dat u aangeeft of u pijn heeft. De verpleegkundige zorgt dat u pijnstilling krijgt. De dag van de operatie en de volgende dag is het belangrijk dat u om de 6 uur 1000 milligram Paracetamol (= 2x 500 mg tablet) inneemt. U krijgt pijnstilling mee naar huis.
  • Hechtingen: heeft u hechtingen gekregen? Deze lossen vanzelf op.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo zijn ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking.

Soms ontstaat er door de operatie een bloeduitstorting die de huid rond het litteken blauw kleurt. Deze bloeduitstorting kan geen kwaad en verdwijnt geleidelijk. U kunt zich gewoon wassen of douchen. Als de bloeduitstorting groot is en spanning op de huid geeft, neem dan contact op met de verpleegafdeling waar u heeft gelegen.

Het resultaat van de operatie kan goed lijken. Toch kan het voorkomen dat na een poosje er op dezelfde plaats opnieuw een breuk ontstaat, een recidiefbreuk. Meestal is er dan weer een operatie nodig.

Beschadiging van zenuwen. De consequentie van schade aan een zenuw kan gevoelloosheid zijn of soms een blijvende pijnklacht rond het operatiegebied. Dit komt zelden voor.

Heeft u een van de genoemde complicaties? Neem dan altijd contact op met de afdeling waar u heeft gelegen.

Neem contact op met de spoedeisende eerste hulp bij

  • koorts boven 38,5 °C
  • toenemende pijn
  • aanhoudend bloedverlies

Naar huis

U mag naar huis wanneer de arts u dit aangeeft. Dit betekent niet dat alle klachten dan voorbij zijn. U moet thuis verder herstellen. Het herstel duurt ongeveer en week.

U mag op de dag dat u naar huis gaat niet zelf naar huis rijden. Zorg dat iemand u die dag weer kan ophalen uit het ziekenhuis.

Het is belangrijk dat u na de operatie gewoon blijft bewegen, (niet in bed gaan liggen) en de eerste week na de operatie het wondgebied ontziet. U kunt het wondgebied wat ondersteunen met uw hand, met name bij hoesten en/of persen.

De grootte van de operatie en uw klachten bepalen wanneer u weer met uw dagelijkse activiteiten kunt beginnen en wanneer u weer iets kunt tillen. U kunt dan ook weer fietsen, sporten en werken. Wat u kunt doen, mag u doen. Er zijn geen beperkingen. Ongeveer 4 weken na de operatie heeft u een telefonische afspraak met een verpleegkundige. Zo nodig heeft u een controle afspraak bij de arts.

Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neemt u dan contact op met de polikliniek Chirurgie.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw opnamedag? Neemt u dan contact met ons op. 

Contactinformatie afdelingen

Chirurgie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6231
Route 22

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven