MRSA-positief, en dan?

Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat u besmet bent met een MRSA-bacterie, Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus. In deze folder leest u wat dat is en welke gevolgen dat voor u heeft.

Wat is MRSA?

De MRSA is een variant van de bacterie Staphylococcus aureus. Dit is een bacterie die veel mensen gewoon bij zich dragen, zonder dat ze daar ziek van worden. De bacterie bevindt zich meestal op de huid of in de neus. Bij sommige mensen veroorzaakt deze bacterie een (steen)puist of ontstoken wondje. Deze infecties genezen meestal vanzelf, soms is een behandeling met antibiotica nodig.
MRSA wordt ook wel eens ziekenhuisbacterie genoemd, omdat de bacterie vooral problemen geeft in het ziekenhuis. De kans op besmetting is groter dan thuis, omdat veel mensen met een verminderde weerstand zich dicht bij elkaar bevinden. MRSA kan in ziekenhuizen bijvoorbeeld operatiewondinfecties veroorzaken, die soms ernstig kunnen verlopen. 
Het belangrijkste verschil tussen de gewone Staphylococcus aureus en de MRSA ligt in de behandeling. Infecties veroorzaakt door Staphylococcus aureus kunnen met de gebruikelijke antibiotica behandeld worden. Maar MRSA is ongevoelig (resistent) voor een aantal veelgebruikte antibiotica. Daarom zijn er speciale antibiotica nodig om infecties met MRSA te behandelen.
Doordat de behandelingsmogelijkheden hierdoor beperkt zijn, doet het ziekenhuis er alles aan om te voorkomen dat de MRSA zich in het ziekenhuis verspreidt. De maatregelen die genomen worden, zijn erop gericht de MRSA snel op te sporen en verspreiding te voorkomen. Om die reden worden patiënten die MRSA-positief zijn in het elektronisch patiëntendossier gelabeld. 

Wat betekent dit voor u? 

Omdat bij u de MRSA-bacterie is aangetroffen, worden er tijdens uw opname of ingreep isolatiemaatregelen genomen. Welke maatregelen er precies worden toegepast, hangt af van de soort MRSA die u bij u draagt. Bij een vee-gerelateerde MRSA zijn de maatregelen minder streng. 

Verpleging

Tijdens uw opname of ingreep betekent dit voor u het volgende:
  • U wordt verpleegd op een eenpersoonskamer (drukgeregelde isolatiekamer). 
  • De deur(en) moeten dicht blijven.
  • De ziekenhuismedewerkers die op de kamer komen dragen een schort, handschoenen een mondneusmasker en een muts.

Behandeling 

U kunt de MRSA-bacterie spontaan of eventueel via een behandeling kwijt raken. Een behandeling voor MRSA is meestal pas mogelijk wanneer u: 
  • geen antibiotica (meer) gebruikt,
  • geen wonden (meer) heeft, 
  • geen huidafwijkingen, zoals eczeem, psoriasis (meer) heeft, 
  • geen drains, katheter, of infusen (meer) heeft. 
Wat de behandeling tegen MRSA inhoudt, is afhankelijk van de plaats waar bij u de bacterie is gevonden. Een behandeling kan bestaan uit het gebruiken van een neuszalf en het wassen met een desinfecterende zeep. Ook kunt u een kuur met antibiotica krijgen. De behandeling wordt afgesproken door de arts-microbioloog met uw behandelend arts of huisarts. 

Bezoekers

U mag gewoon bezoek ontvangen tijdens uw verblijf in het ziekenhuis. Uw bezoek krijgt instructies van de verpleegkundigen. Bezoekers: 
  • dragen dezelfde beschermende kleding als de zorgmedewerkers. Uitgezonderd huisgenoten, zij hoeven geen beschermende kleding aan. 
  • blijven tijdens het bezoek bij u op de kamer. 
  • Bij het weggaan moeten zij hun beschermende kleding uittrekken en daarna hun handen wassen of met handalcohol inwrijven.

Duur isolatiemaatregelen 

Vanaf het moment dat bij u de MRSA-bacterie wordt ontdekt, tot het moment dat we er zeker van zijn dat de bacterie niet meer bij u aanwezig is, gelden voorzorgsmaatregelen bij opname in het ziekenhuis. Soms gelden er ook maatregelen als u een polikliniek bezoekt. 
Na drie complete series MRSA kweken (genomen met steeds één week ertussen), waarvan de uitslag negatief is (dus geen MRSA meer), zijn isolatiemaatregelen bij opname of behandeling in een ziekenhuis niet meer nodig. Als u binnen het jaar weer opgenomen moet worden, wordt u wel opnieuw gecontroleerd op MRSA. U blijft in het BovenIJ ziekenhuis als MRSA-drager gelabeld, totdat definitief bekend is dat u MRSA negatief bent.  
Belangrijk: Als u naar een andere ziekenhuis of zorginstelling gaat, is het belangrijk dat u vermeldt dat u MRSA-drager bent!

Maatregelen thuis 

Thuis zijn geen extra voorzorgsmaatregelen nodig. U mag gewoon bezoek ontvangen en ook op bezoek gaan. Als u behandeld wordt door bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een wijkverpleegkundige, verzoeken wij u tijdig te melden dat u besmet bent met de MRSA-bacterie. Er zullen dan zo nodig voorzorgsmaatregelen genomen worden. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Hygiëne en Infectiepreventie

Openingstijden maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00
Telefoonnummer Heeft u vragen over hygiëne en infectiepreventie? U kunt ons bereiken via het algemene nummer 020 - 634 6346

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven