Mammografie

Mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten. Het is een methode om kleine veranderingen in de borsten zichtbaar te maken.

Zijn er voor bereidingen nodig?

Wij verzoeken u om geen deodorant met talkpoeder, bodylotion en/of zalven te gebruiken voor de borsten en oksels. Verder zijn er geen voorbereidingen nodig voor het maken van de mammografie.

Wat moet u wel melden?

  • Of u zwanger bent of mogelijk zwanger bent.
  • Als u  pas zwanger bent geweest en/ of borstvoeding geeft. Tijdens de borstvoedingsperiode  is het borstklierweefsel moeilijk te beoordelen. Wanneer u  borstprothesen, een pacemaker of een Port–a-cath heeft, moet u dit vooraf aan de laborant melden.
  • Indien u last heeft van een dunne en/of een zeer gevoelige huid meld u dit ook voorafgaand aan het onderzoek.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U wordt gevraagd uw bovenkleding uit te doen. Er wordt een serie digitale röntgenfoto’s gemaakt in twee richtingen per borst. Om mooie scherpe foto’s te maken, is het noodzakelijk om de borsten te comprimeren. Comprimeren betekent aandrukken van het borstweefsel. Met een doorzichtige plaat worden de borsten samengedrukt. Door te comprimeren wordt het  klierweefsel beter verspreid waardoor kleine afwijkingen beter zichtbaar worden. Het comprimeren kan zowel gevoelig als pijnlijk worden ervaren.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Wanneer de foto’s gemaakt zijn, neemt u weer plaats in de wachtkamer. De laborant gaat overleggen met de radioloog of een aanvullend echografie onderzoek noodzakelijk is.

Bij echografie wordt met behulp van geluidsgolven het inwendige van de borst in beeld gebracht. De laborant brengt gel op de borst aan en met behulp van een klein scan apparaat wordt de borst systematisch afgetast en in beeld gebracht. Het aanvullende echografisch onderzoek geeft ons meer informatie over de verschillende weefsels in de borst. Dit echo onderzoek is pijnloos.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Dit onderzoek duurt 15-20 minuten.

Wanneer en van wie krijg ik de uitslag?

De röntgenfoto’s worden beoordeeld door de radioloog. De radioloog analyseert en beschrijft de beelden. De uitslag van het onderzoek is na 4 of 5 dagen bekend en krijgt u van uw behandelende arts.

Zijn er risico’s/bijwerkingen

Bij dit onderzoek zijn doorgaans geen risico’s. De dosis röntgenstraling bij dit onderzoek is namelijk gering. Het kan zijn dat u na dit onderzoek  eventueel een blauwe plek of wat napijn in de borst kan ervaren.

Waarschuwing

Om de wachtlijsten voor diverse radiologieonderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn.

Te laat komen kan betekenen dat u dezelfde dag niet meer geholpen kunt worden.

Suggesties, opmerkingen en klachten kunt u sturen naar:

Secretariaat Radiologie BovenIJ ziekenhuis via 

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven