Malletvinger of hamervinger: behandeling

U hebt een malletvinger of hamervinger. U kunt dan het kootje aan de top van uw vinger niet strekken. Dit komt omdat de pees is afgescheurd of omdat een stukje bot met de pees is afgebroken. In deze folder leest u meer over de behandeling ervan.

malletvinger of hamervinger

De behandeling van een malletvinger of hamervinger

Een malletvinger of hamervinger komt vaak voor. Een operatie is meestal niet nodig.

Tijdens kantoortijd naar afdeling Spoedeisende Hulp?

Dan krijgt u in principe op de Gipskamer direct een speciaal op maat gemaakte spalk. Dit is om uw vinger recht te houden.

Buiten kantoortijd naar afdeling Spoedeisende Hulp?

Dan krijgt u een tijdelijke spalk (zie foto).
spalk malletvinger
U kunt direct een afspraak maken om naar de gipskamer te gaan tijdens kantooruren maximaal 5 dagen na het bezoek aan de spoedeisende hulp. U krijgt dan een op maat gemaakte spalk.  U kunt zich melden bij de balie van de Gipskamer. 

Wel of geen breuk?

Een malletvinger kan wel of geen breuk hebben. De zorgverlener op de afdeling Spoedeisende Hulp vertelt u wat u heeft en kruist het vakje aan bij de juiste tabel (zie hieronder).
TIJD BEHANDELING BIJ BREUK
0-6 weken Continu dragen spalk.
6-8 weken
Start handentherapie (na advies therapeut starten met oefeningen).
Spalk dragen in nacht en bij risicomomenten
TIJD BEHANDELING ZONDER BREUK
0-8 weken Continu dragen spalk.
8-10 weken
Start handentherapie (na advies therapeut starten met oefeningen).
Spalk dragen in nacht en bij risicomomenten.

Instructies 

Het is van belang de volgende instructies op te volgen voor een optimale genezing. 
  • U moet de spalk continu (24 uur per dag) dragen, non-stop.
  • Als u de spalk toch af doet en de vinger buigt, moet de genezing weer opnieuw beginnen. U begint dan weer van voren af aan met het tellen van de weken. De kans op volledige genezing is dan kleiner!
  • Hebt u een afgescheurde pees? Dan moet u de spalk 8 weken dragen.
  • Hebt u een breuk? Dan moet u de spalk 6 weken dragen. 
  • Hierna moet u de spalk nog 2 weken in de nacht dragen. Op advies van de handtherapeut moet u de spalk soms langer dragen.
  • Draag de spalk ook overdag bij activiteiten waarbij de vinger het risico loopt om geblesseerd te raken.
  • De vinger en spalk mogen niet nat worden. Dit is om irritatie en verweking van de huid te voorkomen.
  • Probeer het wassen van de vinger te minimaliseren aangezien de kans aanwezig is dat de vinger dan buigt. Wilt u de vinger toch wassen of de nagels knippen? Zorg er dan voor dat de vinger volledig gestrekt blijft. U kunt dit doen door de vinger in gestrekte stand op tafel te zetten zodat deze niet per ongeluk kan buigen. 
  • Hebt u pijn? Gebruik dan paracetamol. Wacht niet met paracetamol nemen totdat u te veel pijn heeft. Neem het altijd verspreid over de dag in. U kunt maximaal 4x per dag 2 tabletten van 500 mg paracetamol innemen op vaste tijden.

Herstel

U krijgt van de arts of op de Gipskamer een verwijzing voor een handtherapeut. U kunt een afspraak maken met de handtherapeut na 6 weken bij een afgebroken stukje bot aan de pees, of na 8 weken bij een afgescheurde pees.
De handtherapeut beoordeelt wanneer u kunt beginnen met oefenen. U krijgt instructies over het oefenen van de vinger en het gebruik in het dagelijks leven. Let hierbij op dat u de oefeningen langzaam opbouwt en geen plotselinge knijp bewegingen maakt. Als u dit wel doet, kan de pees opnieuw beschadigen.
Meestal is de vinger na 3 maanden weer volledig belastbaar.

Vragen?

U kunt ons altijd bellen. Neem contact op met de 'Breuklijn’, telefoonnummer 020 – 634 6194. Bereikbaar ma – vr 10.00-12.00 en 13.00-16.00. 

Informatie online

App BovenIJ Trauma

In onze BovenIJ Trauma app vindt u meer informatie over uw letsel. Ook kunt u oefeningen vinden om het herstel te bevorderen. De app kunt u zowel in de Appstore (iPhone) als in de Google Store (Android) vinden.

Contactinformatie afdelingen

Spoedpost

Openingstijden 24 uur per dag
Telefoonnummer 020-634 6200
Route Via ingang Spoedpost (achterzijde van het ziekenhuis)

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven