Lumbale sympaticus blokkade

Een lumbale sympaticus blokkade is een onderbreking van een gedeelte van het onwillekeurige zenuwstelsel in de onderrug. Het onwillekeurige zenuwstelsel regelt allerlei lichaamsfuncties waar we normaal niet op letten, zoals de hartslag, bloeddruk en het transpireren.

Wat is een lumbale sympaticus blokkade

U heeft van uw behandelend arts gehoord dat u een behandeling moet ondergaan waarbij een blokkade gemaakt wordt van een zenuw in de onderrug. Een lumbale sympaticus blokkade is een onderbreking van een gedeelte van het onwillekeurige zenuwstelsel in de onderrug. Dit deel van het onwillekeurige zenuwstelsel ligt naast de wervelkolom ter hoogte van de navel.

Een blokkade van de betreffende zenuw verbetert de doorbloeding in uw been en voet, wat kan leiden tot pijnvermindering. Een lumbale sympaticus blokkade kan zinvol zijn bij problemen met de bloeddoorstroming in het been, sympathische reflexdystrofie, bepaalde zenuwpijnen zoals fantoompijn en bepaalde vormen van rugpijn.

Proefblokkade en definitieve blokkade

De pijnbestrijder probeert eerst vast te stellen door welke zenuw de pijn door gegeven wordt. Alleen als deze proefbehandeling een positief resultaat geeft wordt een definitieve behandeling gedaan.

Voor de behandeling

  • De behandeling vindt plaats onder röntgendoorlichting. Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, geef dit dan van tevoren door!
  • Gebruikt u een bloedverdunner (bijvoorbeeld Ascal) dan moet deze in overleg voor de behandeling worden gestopt. Overleg hierover met de arts die de bloedverdunner heeft voorgeschreven.
  • Gebruikt u een antistollingsmiddel (bijvoorbeeld marcoumar of sintrom) dan is het noodzakelijk dat u contact opneemt met de trombosedienst zodat de INR waarde op de dag van de behandeling 1.6 of lager is

De behandeling

U ligt tijdens de behandeling op uw buik. Onder röntgendoorlichting wordt met een stift de plaats bepaald waar geprikt moet worden. De zenuwbaan wordt opgezocht middels röntgendoorlichting waarbij er een contrastvloeistof ingespoten wordt. Het kan enige dagen tot weken duren voor het effect van de behandeling beoordeeld kan worden.

Na de behandeling

  • Na de behandeling gaat u met uw begeleider naar huis. Indien nodig kan uw begeleider in de centrale hal een rolstoel gaan halen. U mag niet zelf autorijden. 
  • Twee maanden na de behandeling krijgt u een controleafspraak.
  • U kunt na de behandeling een verdoofd gevoel in de lies of been krijgen. Dit kan geen kwaad en het gevoel komt binnen een paar uur weer terug.
  • Andere bijwerkingen kunnen zijn een bloeduitstorting of spierpijn op de plaats waar geprikt is.
  • Er kan een paar dagen napijn optreden. Hiervoor mag u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol.
  • De inwerktijd van de behandeling kan tot maximaal twee maanden duren. Sommige patiënten reageren sneller en kunnen na een paar weken al resultaat verwachten.

Contactinformatie afdelingen

Pijnbestrijding polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6287
Route 32

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven