Deel via e-mail

Ergometrie voor de longfunctie

De longarts heeft u verwezen voor een fietstest. In deze folder leest u wat dit inhoudt en hoe u zich moet voorbereiden. De test wordt gedaan op de longfunctieafdeling, route 40. U hoeft zich niet te melden en kunt gewoon in de wachtkamer plaatsnemen. De test duurt ongeveer 1 uur.

Doel van het onderzoek

De fietstest geeft informatie over uw inspanningsvermogen en een mogelijke beperking hiervan. Het onderzoek wordt uitgevoerd op een zogenaamde ligfiets.

Voorbereiding

  • U mag al uw medicijnen doorgebruiken, tenzij de arts anders heeft voorgeschreven. Het is wel belangrijk dat u aan de longfunctieanalist vertelt wat u heeft ingenomen.
  • Omdat u gaat fietsen is het verstandig om makkelijk zittende kleding te dragen. U kunt zich eventueel op de longfunctieafdeling omkleden.
  • Voor de test wordt u verzocht uw bovenlichaam vrij te maken. Vrouwen mogen hun BH aanhouden.
  • U hoeft niet nuchter te zijn. Beter is om wel iets gegeten te hebben.
  • Span u niet teveel in vooraf aan de test. Kom liever niet op de fiets.
  • Roken heeft een negatief effect op de inspanningstest. Gelieve 8 uur vooraf aan de test niet te roken.

De longfunctieanalist zal u uitleggen wat er van u wordt verwacht en wat er wordt gemeten. Indien uw arts een fietstest met bloedafname heeft aangevraagd, zal er twee keer bloed uit uw slagader (pols) worden afgenomen. Een afname in rust en een afname tijdens maximale inspanning. Met deze bloedafname kan o.a. de zuurstofspanning worden gemeten.

Er wordt vooraf nog een korte longfunctietest uitgevoerd om uw maximale ademcapaciteit te bepalen.

Om gedurende de hele test alles goed te kunnen registreren wordt er meetapparatuur bij u aangebracht. Het gaat hierbij om:

  • Een bloeddrukmeter; de bloeddruk wordt tijdens de test meerdere keren gemeten met een band om uw arm.
  • Een klemmetje om uw vinger, een saturatiemeter om het zuurstofgehalte in uw bloed te bewaken.
  • Een gezichtsmasker om O2, CO2 en de hoeveelheid lucht te meten die u in- en uitademt.
  • ECG-electroden worden d.m.v. zuignapjes op uw lichaam geplaatst om een hartfilmpje te meten.

De fietstest

De test begint met een rustmeting. Vervolgens gaan we beginnen met de opwarming. Deze fase duurt een paar minuten en daarna gaan we de belasting opvoeren. De bedoeling is dat u doorgaat met fietsen tot het echt niet verder gaat. Belangrijk is om niet plotseling te stoppen. Als u denkt dat het niet verder kan, of als u klachten krijgt, meld dit dan aan de longfunctieanalist. Deze zal dan de test beëindigen. Daarna kunt u nog een aantal minuten uitfietsen met geringe belasting om te kijken hoe u zich herstelt. 

Na de fietstest

Als alle meetapparatuur is verwijderd kunt u zich wat opfrissen en als alles klaar is kunt u weer naar huis. Indien er bij u bloed is afgenomen krijgt u een drukverbandje op uw pols. Deze mag u zelf verwijderen na 1,5 uur en als u bloedverdunners gebruikt na 2 uur. Ga niet slapen met het drukverband om.

De longfunctieanalist verzamelt alle gegevens, werkt de test uit en stuurt het gaat naar uw behandelend arts. Uw arts bespreekt het met u.

Contactinformatie afdelingen

Longfunctieafdeling

Telefoonnummer 020-634 6292
Route 40

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven