Deel via e-mail

Laserbehandeling bij oogafwijkingen

U heeft een afspraak voor een laserbehandeling bij nastaar, een te hoge oogdruk of een netvliesafwijking. Hier leest u wat u kunt verwachten.

Wat is een laser?

Laserstralen zijn gebundelde lichtstralen die veel energie ontwikkelen. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel te snijden. Er bestaan verschillende soorten lasers. Zij verschillen in de kleur en sterkte van de lichtstraal. In de oogheelkunde worden vooral de Argon-laser en de Yag-laser gebruikt. Beide kennen verschillende toepassingen. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit.

Voorbereiding

Op de dag van het onderzoek is eten en drinken toegestaan. Ongeveer een kwartier voor de behandeling worden uw ogen gedruppeld. Deze druppels zorgen ervoor dat de pupillen wijder worden. U gaat hierdoor wazig zien.

Voor u is één van de onderstaande behandelingen afgesproken.

  • Laserbehandeling bij nastaar

Na een staaroperatie kan de staar weer gedeeltelijk terugkomen. De gezichtsscherpte is hierdoor niet optimaal. We noemen zo’n situatie nastaar. Bij deze behandeling worden de stukjes troebel weefsel kapot gemaakt door de laserstraal. De behandeling is niet pijnlijk, hooguit wat vervelend. De duur van het onderzoek is ongeveer 45 minuten.

  • Laserbehandeling bij een te hoge oogdruk

Door te veel vocht in het oog is er een te hoge oogdruk ontstaan. Te hoge oogdruk kan leiden tot een blijvende beschadiging van de oogzenuw. Omdat medicijnen niet hebben geholpen, krijgt u nu een laserbehandeling. De laserbehandeling zorgt ervoor dat het te veel aan vocht verbeterd wordt en de oogdruk weer daalt. De behandeling is niet pijnlijk, hooguit wat gevoelig. De duur van de behandeling is ongeveer 45 minuten.

  • Laserbehandeling bij netvliesafwijkingen

Suikerziekte kan afwijkingen aan het netvlies geven, zoals bloedinkjes. Met een laserbehandeling kunnen deze bloedinkjes gestopt worden en verdere beschadiging van het netvlies voorkomen worden. De behandeling is niet pijnlijk, hooguit wat gevoelig. De duur van de behandeling is ongeveer 45 minuten.

Alle behandelingen vinden plaats op de polikliniek oogheelkunde.

Na de behandeling

Door de oogdruppels kunt u 1 tot 2 dagen na de behandeling moeilijk zien, vooral scherp licht. Met een zonnebril kunt u het daglicht vaak beter verdragen.

Om veiligheidsredenen mag u niet zelf autorijden of fietsen. Zorg ervoor dat iemand u thuis kan brengen.

Belangrijk! Vertel voor het onderzoek:

  • Of u zwanger of mogelijk zwanger bent.
  • Of u overgevoelig bent voor jodium of medicijnen.

Contactinformatie afdelingen

Oogheelkunde polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6282
Route 26

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven