Isordil - Tablet of NTG-spray

Wat is Isordil?

Isordil is een medicijn dat bloedvaten verwijdt, waardoor het hart het bloed gemakkelijker kan wegpompen en minder werk hoeft te verrichten. Isordil is ook bekend onder de naam ‘Isosorbidedinitraat (tablet)’ of ‘Nitroglycerine (NTG-spray)’.

Wanneer gebruikt u Isordil?

Isordil gebruikt u zodra u last heeft van pijn, benauwdheid of beklemming op de borst. U hoeft dus niet te wachten tot de pijn heviger wordt. Zo snel mogelijk na het begin van uw klachten neemt u Isordil in. De kans op succes is dan het grootst. Deze klachten kunnen optreden bij inspanning, bij opwinding, bij emotie, na het eten maar ook in rust.

Hoe gebruikt u Isordil?

U begint met 1 tablet Isordil (tablet of NTG-spray) onder de tong te leggen / spuiten en dan gaat u even zitten tot de klachten verdwenen zijn (tablet niet kauwen of doorslikken). Zijn de klachten na 5 minuten nog niet verdwenen, dan legt u nog een tablet onder de tong of sprayt u nogmaals.

Gaan de klachten na 15 tot 20 minuten niet over, dan kunt u het beste de huisarts bellen.  Kunt u telefonisch geen huisarts bereiken, bel dan 112 en vraag naar de ambulance. U vertelt uw klachten en zegt tevens dat Isordil niet helpt.

Klachten voorkomen

Sommige mensen gebruiken Isordil om klachten te voorkomen. Als u weet dat u bij een bepaalde inspanning pijn op de borst krijgt, kunt u vlak voor die inspanning een klein stukje Isordil onder uw tong leggen.

Geeft Isordil bijwerkingen?

Vooral in het begin kunnen sommige mensen hoofdpijn en/of een rode kleur in het gezicht krijgen. Andere mensen voelen de bloedvaten in hun hoofd kloppen. Ook is het mogelijk dat uw bloeddruk wat lager wordt zodat u wat duizelig wordt of u zich ‘licht in het hoofd’ voelt. Daarom is het verstandig even te gaan zitten zodra u de Isordil onder uw tong gelegd hebt.

Altijd op zak

Als uw arts Isordil heeft voorgeschreven moet u deze altijd bij u dragen. U weet meestal niet van tevoren waar en wanneer u last zult krijgen. Vergeet daarom niet uw Isordil in uw zak te steken.

Een aantal andere medicijnen hebben hetzelfde werkingsprincipe als Isordil. Onder andere Nitrostat, Nitrobaat, Cedocard, Trinitrine. Nitrostat, NItrobaat en Trinitrine zijn net als Isordil tabletjes met de bedoeling ze onder de tong te leggen. Uw arts zal u vertellen wat voor u het beste is.

Hoe bewaart u de Isordil tabletten?

Het beste kunt u Isordil in de doorstukstrip bewaren. Noteer zelf op de originele verpakking, als er geen vervaldatum op staat, dat na een jaar de tabletten vervangen moeten worden.

Kan ik naast Isordil ook alcohol gebruiken?

Alcohol versterkt het bloeddrukverlagend effect. Twee alcoholische consumpties per dag zijn meestal toegestaan. Vraag aan uw arts wat voor u van toepassing is.

Gewenning

Bij continu gebruik kan gewenning optreden waardoor het effect vermindert bij een gelijkblijvende hoeveelheid werkzame stof in het bloed. Indien gewenning optreedt, bestaat de kans op onthoudingsverschijnselen bij abrupt staken van de therapie. Daarom wordt aangeraden in zulke gevallen de therapie geleidelijk te stoppen. Gewenning kan voorkomen worden door het invoeren van een Isordil-vrije periode van 8 – 12 uur per dag.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen nog vragen, stel die dan gerust aan uw arts of verpleegkundige op de afdeling. Thuis kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Contactinformatie afdelingen

Cardiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6732
Route 10

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven