Hydrocèle en spermatocèle operatie

In overleg met uw arts wordt bij u een hydrocèle of spermatocèle operatie verricht. Deze operatie betreft een ingreep aan het scrotum (balzak). In deze folder leest u daar meer over.

Wat is een hydrocèle?

Een hydrocèle (hydros=water, cele=holte) is een goedaardige zwelling in het scrotum, gevuld met vocht.  Deze komen zeer vaak voor en behoeven veelal geen behandeling. 

Wat is een spermatocèle?

Een spermatocèle is een vochtholte, aanvankelijk ook gevuld met spermacellen. Een spermatocèle is vaak los van de zaadbal te voelen, terwijl bij een hydrocèle de zaadbal binnenin de vochtholte zit.
Bij hydrocèle of spermatocèle bestaat nimmer het gevaar dat zij kwaadaardig worden als er niets aan gedaan wordt. 

Ontstaan

Normaal worden de zaadballen omgeven door een met vocht gevuld vlies waarbinnen de zaadbal kan bewegen. Onder bepaalde omstandigheden, zoals een ongeval of infectie, maar heel vaak ook zonder aanwijsbare oorzaak, neemt de hoeveelheid vocht rond de bal sterk toe. Zo ontstaat een hydrocèle. Soms ontstaat een hydrocèle ook als reactie op een gezwel of ontsteking. Het is dan belangrijk dat de oorzaak van de hydrocèle nader onderzocht wordt. 
Meestal is een lichamelijk onderzoek voldoende, soms wordt echografisch onderzoek van de balzak verricht. Vaak zijn hydrocele's klein en zacht aanvoelend, soms echter kunnen zij groot worden tot wel 15 cm in doorsnede. 
Spermatocèles ontstaan vanuit de bijbal. Het zaadvocht dat in de zaadbal wordt gevormd, wordt naar de bijbal getransporteerd waar verdere rijping plaatsvindt. Vanuit de bijbal gaat het zaadvocht via de zaadleider richting prostaat. De bijbal bestaat uit talrijke kleine verzamelbuisjes. Soms ontstaat er een verwijding van zo’n buisje omdat het zaadtransport niet goed verloopt (b.v. bij ontsteking of ongeval). Vaak blijft zo’n verwijding klein, maar soms wordt deze groter en dan ontstaat een spermatocèle.
Een hydrocèle of spermatocèle gaat meestal niet vanzelf weer weg. 
Meestal geven een hydrocèle en spermatocèle geen klachten: ze zijn pijnloos en vaak beperkt van grootte. Vaak hoeven ze dan ook niet behandeld te worden. Soms worden ze echter zo groot dat ze hinderlijk worden en klachten geven ten gevolge van kleding of bij bepaalde activiteiten. Soms wordt het cosmetisch aspect als storend ervaren. Indien een spermatocèle of hydrocèle behandeld moet worden, volgt een operatie.

Voorbereiding op de operatie

Wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt, wordt deze medicatie in overleg met uw behandelend uroloog en anesthesist enige dagen tevoren gestaakt. Voor de ingreep moet u nuchter te zijn. Dat betekent dat u vanaf twaalf uur ’s nachts niets meer mag eten, drinken en roken. Een lege maag voorkomt overgeven en verslikken tijdens en direct na de operatie. Vijf dagen voor de ingreep moet u de haren op de balzak scheren. 

Ingreep

De ingreep wordt vaak in dagbehandeling of tijdens een korte opname verricht. De ingreep gebeurt onder algehele narcose of via regionale anesthesie (ruggenprik). De anesthesioloog bespreekt dit met u. 
De uroloog maakt een snede in de balzak, via deze snede wordt de bal en bijbal geïnspecteerd en de hydrocèle of spermatocèle verwijderd. De huidwond wordt met oplosbare hechtingen gesloten. De ingreep duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Nazorg/leefregels

De eerste week na de ingreep is het verstandig rustig aan te doen. Zelf voelt u meestal het beste wat u wel en niet kunt. Vaak is er na de operatie een zwelling rondom de zaadbal. Deze verdwijnt geleidelijk. Na de operatie is het raadzaam een onderbroek te dragen die u steun geeft (dus geen boxershort), ook 's nachts. Hiermee vermindert u de kans op zwelling.
De verbandgazen waarmee de balzak is ingepakt moet u één dag laten zitten, hierna kunt u het verband verwijderen en mag u weer douchen. Na 10 dagen is zwemmen of in bad gaan meestal weer mogelijk.

Mogelijke complicaties

Soms ontstaat er na de ingreep een bloeduitstorting, overmatig pijn in het wondgebied of een infectie. Een blauwverkleuring van de wond komt geregeld voor en hoeft geen verdere behandeling. Zelden komt de hydrocèle terug (1-5%). Na een spermatocèle operatie is het mogelijk dat een nieuwe spermatocèle ontstaat.
Omdat de bijbal verantwoordelijk is voor transport van zaadcellen tussen zaadbal en prostaat, is het altijd mogelijk dat een operatie aan bijbal (alleen bij een spermatocèle) een afsluiting van dit transportsysteem veroorzaakt. Dit zou kunnen resulteren in steriliteit aan de geopereerde zijde.
Daarom moet er bij mannen met een kinderwens terughoudend gehandeld worden bij de behandeling van een spermatocèle. Bij een hydrocèle operatie is dit niet van toepassing.
Neemt u contact op met uw behandelend arts:
  • Als u koorts, boven 38,5°celsius heeft.
  • Als de zwelling van het scrotum fors toeneemt of bij roodheid.

Controle

Volgens afspraak komt u op controle bij de uroloog.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem gerust contact met ons op.
Bent u verhinderd?
Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Disclaimer

Deze informatie werd volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Urologie samengesteld. Het betreft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen tot wijzigingen aanleiding geven. Dit wordt altijd door uw uroloog aan u kenbaar gemaakt.

Contactinformatie afdelingen

Urologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6243
Route 33

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven