Holter-onderzoek

Een Holter-ECG is eigenlijk niets anders dan een continu elektrocardiogram, dat wordt opgenomen tijdens uw normale dagelijkse bezigheden. Lees deze folder aandachtig door voor meer informatie over het Holter-onderzoek.

Bij het Holter-onderzoek krijgt u plakelektroden op uw borst. Deze zijn met een kabel met een recorder verbonden. Deze elektroden geleiden de elektrische activiteit van uw hart (ECG) naar de recorder waar deze signalen op een geheugenkaart gedurende een maximale periode van 24 uur worden opgenomen.
Deze 24-uursregistratie wordt verwerkt tot een overzichtelijk verslag, dat door uw arts wordt beoordeeld. Het biedt uw arts de mogelijkheid vastte stellen hoe uw hart reageert tijdens uw dagelijkse bezigheden (zoals eten, sporten, slapen, roken), uw verschillende gemoedsstemmingen, enz. 
Het onderzoek is volledig pijnloos en de kleine recorder die u mee draagt zal nauwelijks een belemmering vormen voor uw normale dagelijkse bezigheden. 

De dag van het onderzoek 

Trek op deze dag gemakkelijk zittende, niet knellende kleding aan. Strak om het lichaam knellende kledingstukken kunnen tot gevolg hebben dat de plakelektroden loslaten, wat tot storingen in de opname kan leiden. 
Op uw borst zullen plakelektroden worden aangebracht, die via een kabel met uw recorder verbonden zijn. De recorder is m.b.v. een riem om uw middel bevestigd. Voor een goede bevestiging van de elektroden kan het noodzakelijk zijn eventueel borsthaar op de plaats van de elektrode te verwijderen in verband met de kwaliteit van de opname. 

Dagboek 

Gedurende de tijd dat de recorder is aangesloten, is het belangrijk een dagboek bij te houden. Hierin vermeldt u wat u doet en voelt en vergeet daarbij vooral niet het tijdstip te vermelden. Ook bij het innemen van medicijnen dient u het tijdstip te vermelden. Zijn er eventueel klachten (zoals hartkloppingen, pijn op de borst, duizeligheid, brandend gevoel in de linkerarm, benauwdheid, nervositeit), vermeld die dan evenals het tijdstip waarop de klacht zich uitte. 

Klok 

De recorder is voorzien van een klokje, dat u gebruikt voor het aflezen van de tijd. Mocht dit moeilijkheden opleveren, gebruik dan uw horloge, dat u gelijk zet met het klokje van de recorder. 

24 uur later 

De plakelektroden kunnen van uw borst worden verwijderd en de recorder met de informatie op de geheugenkaart wordt ingenomen. Met behulp van het dagboek is de arts in staat vast te stellen hoe uw hart in de afgelopen 24 uur gefunctioneerd heeft. Vergeet vooral niet uw dagboek mee te nemen. 

Belangrijk

  • De recorder mag onder geen voorwaarde nat worden: neem dus geen bad of douche en ga niet zwemmen, dit leidt tot beschadiging van de recorder en geheugenkaart. 
  • Laat de recorder gesloten en trek niet aan de elektroden of de draden van de elektroden. 
  • Indien een elektrode (ondanks alle zorgvuldigheid) toch losraakt, bevestig deze dan weer met een pleister op de juiste plaats en vermeld het tijdstip.
  • Slaap niet op of onder een elektrische deken die aanstaat. Dit kan storingen van de opname veroorzaken. De deken van tevoren opwarmen is niet bezwaarlijk, vergeet echter niet de deken uit te schakelen als u naar bed gaat.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Cardiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6732
Route 10

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven