Holter-onderzoek

Een holder-onderzoek is een hartfilmpje (elektrocardiogram) dat uw hartritme vastlegt tijdens uw dagelijkse bezigheden. In deze folder vindt u meer informatie over het holter-onderzoek.

Bij het holter-onderzoek krijgt u plakkers (plakelektroden) op uw borst geplaatst. Deze zijn met een kabel verbonden aan een kastje (de recorder). Via de recorder wordt de activiteit van uw hart gemeten. Dit duurt maximaal 72 uur.
Het verzamelde materiaal wordt verwerkt in een verslag en bekeken door de arts. Dit verslag geeft uw arts een kijkje in hoe uw hart reageert tijdens dagelijkse activisten, zoals eten, sporten en slapen.
Het onderzoek doet geen pijn en de recorder zit u bijna niet in de weg. 

De dag van het onderzoek 

Op de dag van het onderzoek is het belangrijk om gemakkelijke en niet knellende te dragen. Te strakke kledingstukken kunnen ervoor zorgen dat de plakkers (elektroden) loslaten. Dit kan tot storingen leiden in de opname. 

Op uw borst worden plakkers (elektroden) geplakt. Deze zijn met een kabel verbonden aan het kastje (de recorder). De recorder zit in een tasje die u om uw nek draagt. Om ervoor te zorgen dat de plakkers goed blijven zitten, kan het nodig zijn eventueel borsthaar op de plek van de plakkers te verwijderen. Als dit nodig is, doe dit dan voordat u naar het onderzoek komt. 

Dagboek 

Tijdens het onderzoek moet u een dagboek bijhouden. In het dagboek schrijft u wat u doet en hoe u zich voelt. Vergeet hierbij niet het tijdstip erbij te schrijven. Als er klachten optreden, zoals hartkloppingen, pijn op de borst, duizeligheid, een brandend gevoel in de linkerarm, benauwdheid of nervositeit, schrijf deze samen met het tijdstip op in het dagboek. Druk ook op de ‘event-knop’ op de recorder wanneer u een klacht heeft.

Klok 

Gebruik tijdens de opname één klok, zodat u altijd dezelfde tijd kunt noteren in het dagboek

24- 72 uur later 

De pakkers mag u van uw borst afhalen en weggooien. U hoeft deze niet in te leveren. De recorder met de informatie en het tasje worden ingenomen in het ziekenhuis. Met de ingevulde klachten in het dagboek kan de arts beoordelen hoe uw hart tijdens het onderzoek heeft gewerkt. Vergeet daarom niet uw dagboek mee te nemen.

Belangrijk

  • De recorder mag niet nat worden. Neem dus geen bad of douche en ga niet zwemmen. Dit beschadigt de recorder. Als u gaat douchen, verwijder dan de plakkers en bevestig ze direct na het douchen weer.
  • Laat de recorder gesloten en trek niet aan de elektroden of de draden van de elektroden.
  • Vermijd zoveel mogelijk contact met de elektroden en de huid eromheen. Zelfs bij jeuk of irritatie. Als de irritatie te erg wordt, verwijder dan de elektroden en neem contact op met de poli cardiologie.
  • Als een elektrode toch loslaat, bevestig deze dan met een nieuwe elektrode op de juiste plek en noteer het tijdstip in het dagboek.
  • Slaap niet op of onder een elektrische deken die aanstaat. Dit kan storingen van de opname veroorzaken. Het is geen probleem om het deken van tevoren op te warmen, maar vergeet deze niet uit te schakelen wanneer u naar bed gaat.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Cardiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6732
Route 10

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven