Hartfalen en hartfalenpolikliniek

Hartfalen is meestal een chronische ziekte die in de westerse wereld steeds meer voorkomt. Ook in Nederland zijn er steeds meer patiënten met hartfalen.

Hartfalen polikliniek

Hartfalen is een uiting van een verminderde of verstoorde pompfunctie van het hart. Het ontstaat door hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct, hoge bloeddruk, hartklepproblemen, ritmeproblematiek en andere, soms onbekende oorzaken.

Bij hartfalen passen klachten als kortademigheid, vocht in de benen, vaker ‘s nachts plassen, opgeblazen gevoel, toename van lichaamsgewicht zonder meer te eten dan anders, prikkelhoest, vermoeidheid, slapeloosheid, duizeligheid, koude handen en voeten en hartritmestoornissen.
De klachten kunnen voor iedere patiënt anders zijn, net zoals de oorzaak van hartfalen voor elke patiënt anders is.

Wat kunt u verwachten?

Op de hartfalenpolikliniek wordt u door een verpleegkundig specialist cardiologie behandeld. De verpleegkundig specialist onderzoekt u, vraagt aanvullend onderzoek aan en stelt u optimaal in op uw medicatie. Ook het volgen van leefstijladviezen wordt met u besproken. De verpleegkundig specialist cardiologie werkt vooral samen met uw cardioloog of huisarts. Indien nodig verwijst de verpleegkundig specialist u naar andere specialismen.

De hartfalenverpleegkundige is er om u uitleg te geven en te adviseren over het leven met hartfalen Daarnaast probeert zij u, samen met de cardioloog, zo goed mogelijk in te stellen op de juiste medicatie. Zij doet op het spreekuur onder andere een kort lichamelijk onderzoek, controleert uw medicijngebruik en bespreekt de leefstijladviezen met u.

Aanmelden

De cardioloog of de huisarts meldt u aan voor de hartfalen polikliniek cardiologie.

Heeft u na uw bezoek vragen die niet kunnen wachten tot de volgende controle afspraak, dan kunt u bellen met de hartfalenpolikliniek.

Thuismeten

Als u in het BovenIJ behandeld wordt voor hartfalen, kunt u gebruik maken van de Thuismeten app. U meet dan thuis zelf uw hartslag, bloeddruk en gewicht. De metingen deelt u via de Thuismeten app met de zorgverlener, die op afstand met u meekijkt. Met de Thuismeten app kunt u uw gezondheid beter in de gaten houden en hoeft u minder vaak voor controle naar het ziekenhuis te komen. De app geeft daarnaast informatie over hartfalen, u kunt video’s bekijken en krijgt tips. In de video kunt u bijvoorbeeld zien hoe u vroegtijdig klachten van hartfalen kunt herkennen.

Bij spoedeisende problemen neemt u contact op met uw huisarts of 112.

Contactinformatie afdelingen

Hartfalen polikliniek

Openingstijden van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
Telefoonnummer 020-634 6635
E-mailadres poli.hartfalen@bovenij.nl
Route 10

Cardiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6732
Route 10

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven