Greenstick-breuk bij kinderen

Uw kind heeft een kleine breuk in de ellepijp of het spaakbeen ter hoogte van de pols (greenstick-breuk). Het is een knikje in het bot. We behandelen het met een brace en een sling. Dit is een soort mitella. In deze folder leest u meer over de greenstick-breuk en de behandeling.

Behandeling van de greenstick-breuk

Deze greenstick-breuk komt veel voor bij kinderen. Het wordt ook wel greenstick-fractuur of twijgbreukje genoemd, omdat het knikje in het bot lijkt op het buigen van een flexibel takje van een boom. We behandelen deze breuk met een afneembare brace en een sling. 
Dit is een soort mitella.
Tijd Behandeling
0-2 weken
Sling, verwijderen zodra de pijn het toe laat. 
Brace nog blijven dragen.
2-3 weken Brace verwijderen zodra de pijn het toelaat.
3-5 weken Vrij bewegen van de pols.
na 5 weken Uw kind kan weer sporten en gymmen.

Instructies

Volg de volgende instructies voor een zo goed mogelijke genezing. 
  • De brace en sling houden de arm in een prettige positie.
  • Uw kind mag de sling af doen zodra de pijn dat toelaat. De brace mag na 2 weken verwijderd worden. Heeft uw kind na 2 weken nog te veel pijn? Dan mag uw kind het gebruik van de brace en sling in de derde week langzaam afbouwen. Daarna moet de brace af blijven om stijfheid van de pols te voorkomen. 
  • De breuk zit dicht bij de pols. Daarom is het belangrijk dat uw kind na 2 weken begint met bewegen. Dat voorkomt stijfheid van de pols en het bevordert de genezing en het herstel. 
  • Na 3 weken mag uw kind voorzichtig weer alle activiteiten uitvoeren. Dit is op geleide van pijnklachten, dus alleen als hij/zij de pijn kan verdragen. Als het niet lukt, kan uw kind beter nog even wachten. 
  • Tijdens het douchen mag de brace even worden verwijderd. Let er op dat de arm helemaal droog is voordat uw kind de brace weer omdoet. Instructies over het opnieuw aanbrengen van de brace kunt u vinden in de app BovenIJ Trauma of via de link onder “informatie online”.
  • Heeft uw kind pijn? Gebruik dan paracetamol. Wacht niet met paracetamol nemen tot dat uw kind te veel pijn heeft. Neem het altijd verspreid over de dag in.

Herstel

  • Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig. 
  • Blijft uw kind pijn houden of blijft de pols minder goed functioneren? Neem dan contact op met de Breuklijn. Als een controle dan toch nodig is, maken we een afspraak

Vragen?

U kunt ons gerust bellen. 
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de 'Breuklijn’, telefoonnummer 020 – 634 6195. Bereikbaar ma – vr 9.00-12.00 en 13.00-16.00.

Informatie online

Virtual Fracture Care app

In de Virtual Fracture Care app vindt u meer informatie over uw letsel. Ook kunt u oefeningen vinden om het herstel te bevorderen. De app kunt u zowel in de Appstore (iPhone) als in de Google Store (Android) vinden.

Video

Klik hier om een instructiefilmpje te zien over het aanleggen van de polsbrace.

Contactinformatie afdelingen

Spoedpost

Openingstijden 24 uur per dag
Telefoonnummer 020-634 6200
Route Via ingang Spoedpost (achterzijde van het ziekenhuis)

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven