Deel via e-mail

Kunststof verband verwijderen (soft cast)

De gipsverbandmeester heeft u een kunststof verband (Soft cast) gegeven. Dit kunststof verband is flexibel maar biedt voldoende stevigheid voor uw breuk of letsel. De periode van immobiliseren is nu klaar en er is met u afgesproken dat u het verband zelf gaat verwijderen. Deze folder laat u twee manieren zien waarop u dit kan doen. 

Methode 1: het verband afwikkelen 

Hiervoor zoekt u het uiteinde van de rol waarna u het volledige verband kan afwikkelen (afbeelding 1). Voor deze methode het kan fijn zijn als iemand u hierbij helpt. U kunt zelf de arm vasthouden waardoor de andere persoon kan afwikkelen. 

(afbeelding 1)

Methode 2: het verband afknippen

U kunt het verband afknippen door het midden van de arm (afbeelding 2). Knippen langs de zijkanten is pijnlijk vanwege uitstekende botdelen. De afgebeelde schaar is een gipsschaar, het knippen kan echter ook met een verbandschaar. Mocht er een spalk verwerkt zijn in het verband dan kan het voorkomen dat u aan de andere kant van de arm moet knippen.

(afbeelding 2)

Het kunststof enkelverband kunt u op dezelfde manier verwijderen. Als u ervoor kiest om het verband af te knippen kunt u het beste knippen langs de aangegeven stippellijn (afbeelding 3). Langs deze stippellijn is er vaak de meeste ruimte en vermijd u contact van de schaar met de enkel.

(afbeelding 3) 

Na het verwijderen van het verband

Omdat het verband niet meer om uw arm of been zit, is er geen steun meer. Het is normaal dat u tijdelijk klachten kan ervaren zoals zwelling, pijn en stijfheid. Deze klachten moeten geleidelijk aan minder gaan worden. Het doen van oefeningen, eventueel in samenwerking met de fysiotherapeut, kan helpen deze klachten te verminderen.

Contact

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met de Gipskamer (Route 24)
Telefonische bereikbaarheid:

Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17:00
Telefoonnummer: 020-634 6194

(Belt u buiten de telefonische bereikbaarheid adviseren wij u om contact op te nemen met de Spoedeisende hulp mits u dat nodig acht.)

Contactinformatie afdelingen

Gipskamer

Telefoonnummer 020-634 6194
Route 39

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven