Gezichtsveldonderzoek (GVO)

Bij een gezichtsveldonderzoek (GVO) wordt met behulp van lichtjes de lichtgevoeligheid van het netvlies getest van het gebied waar u gericht naar kijkt en het gebied daar ver omheen. In deze folder leest u daar meer over.

Door op deze manier te onderzoeken worden eventuele afwijkingen in uw gezichtsveld opgespoord. Bij een herhaling van dit onderzoek stellen we vast of er veranderingen zijn in uw gezichtsveld.

Het onderzoek 

Het onderzoek wordt door de assistente van de oogarts gedaan en vindt plaats in een donkere kamer. Een van de ogen wordt afgedekt met een gaasje. Ieder oog wordt apart getest. Tijdens het onderzoek rust u met uw kin op een steun en kijkt u strak naar het fixeerpunt in een halve bol. Op verschillende plaatsen gaan na elkaar steeds lichtjes aan en uit. Iedere keer dat u een dergelijk lichtje ziet, reageert u door op een knop te drukken. 
De lichtjes variëren in grootte en lichtsterkte en ze verschijnen onregelmatig en steeds op een andere plaats. Op deze manier kan het hele gezichtsveld in kaart worden gebracht. U mag de lichtjes niet opzoeken, want dan mist u het volgende lichtje aan de andere kant. Het gezichtsveldapparaat maakt een zoemend geluid, laat u zich hierdoor niet afleiden. Tijdens de test zit u zo stil mogelijk en praat u niet. Het gezichtsveldonderzoek heeft geen nadelige invloed op uw zien.

Voorbereiding

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en is pijnloos, maar vereist wel concentratie. Uw begeleiding en eventuele kinderen mogen daarom niet mee naar binnen.  

Uw ogen hoeven voor een gezichtsveldonderzoek niet te worden gedruppeld. Heeft u gelijk een afspraak bij de oogarts, houdt u er dan rekening mee dat u voor deze afspraak mogelijk wel wordt gedruppeld.

De uitslag van het onderzoek

U krijgt de uitslag van het onderzoek bij het volgende bezoek aan de oogarts.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact met ons op.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Oogheelkunde polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6282
Route 26

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven