Gebroken sleutelbeen bij kinderen

Uw kind heeft een gebroken sleutelbeen (clavicula). De behandeling is het dragen van een sling. Dit is een soort mitella. In deze folder leest u hier meer over.

Behandeling

Een gebroken sleutelbeen komt vaak voor bij kinderen. De behandeling bestaat uit een sling. Een sleutelbeenfractuur herstelt in principe altijd volledig.
Tijd Behandeling
0-4 weken
Sling dragen, verwijderen zodra de pijn dit toelaat.
Bewegen van de schouder op geleide van de pijn.
na 4 weken Uw kind mag weer sporten en gymmen.

Instructies

Volg de volgende instructies voor een zo goed mogelijke genezing.
  • De sling houdt de arm een aantal dagen tot weken in een prettige positie.
  • U mag de sling verwijderen zodra de pijn dat toelaat. ’s Nachts hoeft de sling niet om. Gebruik de sling maximaal 4 weken.
  • Om te voorkomen dat de schouder stijf wordt, is het belangrijk dat uw kind zo snel mogelijk begint met bewegen van de schouder en arm. Gebruik de schouder en arm uitsluitend op geleide van pijnklachten. Dat wil zeggen dat uw kind de schouder en arm mag bewegen zolang hij/zij de pijn kan verdragen.
  • Activiteiten, zoals sport en gymmen, mag na 4 weken als de pijn dit toelaat. U kunt hiermee ook langer wachten.
  • Heeft uw kind pijn? Bij pijn kunt u uw kind paracetamol geven. Wacht niet met paracetamol nemen totdat uw kind te veel pijn heeft. Neem het altijd verspreid over de dag in.

Herstel

  • Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig.
  • Nadat de breuk is hersteld, kan het voorkomen dat er een bobbel te zien is bij het sleutelbeen. Dit belemmert de functie niet.
  • Neemt de pijn erg toe, of wordt deze niet geleidelijk minder? Neem dan contact op met de ‘Breuklijn’. 
  • Als een controle nodig is, maken we een afspraak.
  • Fysiotherapie is in principe niet nodig. Bent u na 6 weken niet tevreden over de functie van de schouder? Vraag dan via uw huisarts een verwijzing voor de fysiotherapeut.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de 'Breuklijn’, telefoonnummer 020 – 634 6195. Bereikbaar ma – vr  9.00-12.00 en 13.00-16.00. 

Informatie online

Virtual Fracture Care app

In de Virtual Fracture Care app vindt u meer informatie over uw letsel. Ook kunt u oefeningen vinden om het herstel te bevorderen. De app kunt u zowel in de Appstore (iPhone) als in de Google Store (Android) vinden.

Contactinformatie afdelingen

Spoedeisende Eerste Hulp (SEH)

Openingstijden 24 uur per dag
Telefoonnummer 020-634 6200
Route Hoofdingang: SEH route 39, HAP route 36 en gipskamer route 39

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven