Botbreuk van sleutelbeen of bovenarm bij baby

Na de geboorte heeft uw baby een botbreuk aan het sleutelbeen of de bovenarm (claviculafractuur of humerusfractuur). In deze folder leest u hoe u uw baby het beste kunt verzorgen en vasthouden. Het doel van deze adviezen is om ervoor te zorgen dat uw baby zo min mogelijk pijn heeft. 

Wat is een breuk van het sleutelbeen of de bovenarm? 

Een breuk van het sleutelbeen noemen we een claviculafractuur. Een breuk van de bovenarm noemen we een humerusfractuur. Soms blijven na een breuk de delen van het bot tegen elkaar aan liggen. Toch kan uw baby pijn hebben en de arm minder bewegen. Er kan ook een zwelling zijn op de plaats van de breuk. Dit is normaal en gaat vanzelf weg. 

Hoe komt het dat een baby een breuk krijgt? 

Zo'n breuk kan gebeuren als uw baby tijdens de geboorte met de schouder klem zit achter het schaambeen. Grotere baby’s kunnen dit sneller krijgen. 

Wat gebeurt er na de breuk? 

De breuk geneest meestal vanzelf in 2 tot 3 weken. Uw baby kan wel pijn hebben in die tijd. U mag uw baby paracetamol geven, vooral in de eerste dagen. Na 3 weken mag uw baby de arm weer voorzichtig meer bewegen. Als dit pijn doet, stop dan met bewegen. 

Geef rust de eerste 3 weken 

Het is belangrijk dat u de arm van uw baby de eerste 3 weken rust geeft. Dit helpt de breuk om te herstellen. Wees voorzichtig als u uw baby verzorgt of vasthoudt. De verpleegkundige of kinderfysiotherapeut kan u laten zien hoe u dit het beste doet zodat uw baby zo min mogelijk pijn heeft. 

Wat is een goede houding voor uw baby? 

Er is niet één beste houding, maar houd de arm van uw baby dichtbij zijn lichaam. Dit kan door de arm op de borst van uw baby te leggen, zowel als uw baby op de rug of op de zij ligt. Als uw baby op zijn zij ligt en wakker is, laat het dan op de goede zij liggen. Het is goed als uw baby zijn gezicht kan voelen en op de handjes kan sabbelen. Handjes moeten elkaar kunnen raken. Zorg dat de arm niet gaat afhangen. U kunt de mouw van de kleding op de borst vastmaken met tape of een speld, of de arm in het rompertje stoppen. Als uw baby slaapt, leg het dan altijd op de rug. Draai het hoofdje afwisselend naar links en naar rechts bij elke slaapbeurt. 

Wat moet u niet doen als uw baby een gebroken sleutelbeen of arm heeft? 

  • Til de arm van uw baby niet te hoog op. Houd de arm onder een hoek van 90 graden ten opzichte van het lichaam. 
  • Laat de arm niet naar achteren hangen. 
  • Pas op met bewegingen naar de zijkant en omhoog. Deze kunnen pijn doen. 
  • Til uw baby niet op onder de oksels. 
  • Trek uw baby niet aan de armen omhoog. 
  • Leg uw baby niet op de arm met de breuk. 
  • Laat uw baby de eerste 3 weken niet op de buik liggen. Na 3 weken mag uw baby wel op de buik liggen als hij/zij wakker is 

Praktische tips 

Hoe tilt u uw baby op de beste manier op? 

Om uw baby goed op te tillen, doet u het volgende: 

  • Zet één hand onder de schouders en het hoofd van uw baby. 
  • Zet de andere hand onder de billen of in het kruis. 
  • Til uw baby op vanaf de kant die niet pijn doet. 
  • Draai uw baby een beetje naar de gezonde kant. 
  • Houd de arm met de breuk op de buik. 
  • Gebruik uw hand bij de schouder om de arm van uw baby vast te houden (zie foto) 

Zo zorgt u dat het tillen veilig en fijn is voor uw baby. 

Dragen  

Als u uw baby optilt, kunt u dit op drie manieren doen: 

  1. Houd uw baby met de zijde van de breuk tegen uw lichaam aan. Leg dan de arm op de buik van uw baby. 
  2. Als u uw baby tegen de gezonde kant houdt, gebruik dan uw arm om de arm van uw baby aan de zieke kant goed te ondersteunen.
  3. Rechtop tegen uw schouder om een boertje te laten. Houd met één hand de billen van de baby stevig vast. Met de andere hand houdt u de arm van de baby aan de kant waar hij of zij last heeft, gebogen en veilig.

Voeden  

Als u uw baby borstvoeding geeft: 

  • Stop zijn arm niet onder uw oksel. 
  • Houd zijn arm liever tegen zijn buik. 
  • U kunt ook een kussen gebruiken. Leg uw baby hierop. Dit helpt om uw baby goed te ondersteunen. 

Aan- en uitkleden 

Als u uw baby aankleedt, doet u eerst de zere arm in de mouw. Bij het uitkleden haalt u deze arm er als laatste uit. Rompertjes die u aan de voorkant dichtmaakt en wijde truitjes zijn het handigst. 

In bad 

Houd er rekening mee dat de zere arm van uw baby niet te ver naar achteren gaat als u hem in bad doet. Het beste is om één arm om de schouders van uw baby te leggen. Zorg dat de nek op uw pols rust en ondersteun de zere arm met uw vingers. Met uw andere hand houdt u de billen vast. Als de billen de bodem van het bad raken, heeft u een hand vrij om uw baby te wassen. 

Afdrogen 

Als u de oksels droogt, mag u de zere arm een beetje optillen. Let op dat u de arm niet hoger dan 90 graden tilt. 

Vervoer in autostoel 

Als u met de auto gaat, kunt u de mouw van de zere arm vastmaken met een speld of tape bij de borst. Een opgerolde doek onder de schouder kan ook helpen. Dit zorgt ervoor dat de arm en schouder niet naar achteren zakken. 

Na de behandeling 

Als de breuk van uw baby na 2 tot 3 weken helemaal genezen is, hoeft u de eerdere adviezen niet meer te volgen. Zorg ervoor dat uw baby zijn arm weer normaal beweegt. Dit helpt om de gewrichten soepel te houden. Na 3 weken moet de arm niet meer vastgemaakt worden of onder een romper zitten. 

Controle 

Heeft uw baby zijn sleutelbeen of bovenarm gebroken? Dan heeft u een controleafspraak bij de kinderarts. Deze afspraak is ongeveer 3 weken na de breuk. Als er zorgen zijn over zenuwschade of als de kinderarts het nodig vindt, kan de kinderfysiotherapeut helpen. 

Als u niet kunt komen 

Kunt u niet komen op uw afspraak? Bel dan zo snel mogelijk de polikliniek. Doe dit uiterlijk 24 uur voor uw afspraak. Als u dit niet doet, moeten wij helaas kosten in rekening brengen. Op onze website vindt u hoeveel dit kost. 

Heeft u vragen? 

Heeft u vragen na het lezen van deze tekst? U kunt ons bellen op een van deze telefoonnummers. U kunt ook de huisarts bellen. Of kijk op onze website voor meer informatie. 

Telefoonnummers BovenIJ  

Hoofdreceptie 020 - 6346346
Polikliniek kindergeneeskunde 020 - 6346120 
Afdeling verloskunde 020 - 6346320 
Polikliniek revalidatie en herstel (Kinderfysiotherapie) 020 – 6346157 

Adres BovenIJ  

Bezoekadres
Statenjachtstraat 1 
1034 CS Amsterdam  

Postadres 
Postbus 37610 
1030 BD Amsterdam 

Contactinformatie afdelingen

Kinderpolikliniek

Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
Telefoonnummer 020-634 6120
Route 60
Terug naar bovenScroll naar boven