Gebroken radiuskop of radiushals

U heeft een kleine breuk in de radiuskop of radiushals. Dit zit in uw spaakbeen op de hoogte van de elleboog. We behandelen deze breuk met een drukverband en een sling. Dit is een soort mitella. In deze folder leest u meer over de breuk en de behandeling.

Behandeling

Een gebroken radiuskop of radiushals komt vaak voor. We behandelen u met een drukverband en een sling. Dit is een soort mitella.
Tijd Behandeling
0-1 week
Sling, als eerst verwijderen zodra de pijn dit toelaat.
Drukverband, verwijderen zodra de pijn dit toelaat.
1-4 weken Oefenen met buigen en strekken van de arm (niet omdraaien).
4-6 weken Elleboog onbeperkt bewegen op geleide van de pijn.
na 6 weken U mag weer sporten en gymmen.

Instructies

Volg de volgende instructies voor een zo goed mogelijke genezing.
  • Een sling en drukverband houden uw arm in een prettige positie.
  • Meestal heeft u na één week geen sling en drukverband meer nodig. Wij adviseren u daarom om de sling en het drukverband, als de pijn het toelaat, binnen 1 week te verwijderen. Wanneer na één week de pijn nog niet onder controle is, kunt u het drukverband nog een week om laten.
  • U mag het verband zelf vervangen met een verband dat u bij de drogist kunt kopen. In de app BovenIJ Trauma staan instructies voor het opnieuw aanleggen van het verband.
  • De breuk zit dicht bij het gewricht. Begin daarom met buigen en strekken van de elleboog zodra de pijn dat toelaat. Dat betekent dat u de elleboog kunt bewegen zolang u de pijn kunt verdragen. Zo voorkomt u dat de elleboog stijf wordt. Oefeningen kunt u vinden in de BovenIJ Trauma app of in deze folder.
  • Heeft u pijn? Gebruik dan paracetamol. Wacht niet met paracetamol nemen totdat u te veel pijn heeft. Neem het altijd verspreid over de dag in. U kunt maximaal 4x per dag 2 tabletten van 500 mg paracetamol nemen op vaste tijden.

Herstel

  • Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. De breuk geneest meestal binnen enkele weken vanzelf volledig.
  • Het is mogelijk dat de strekfunctie van de elleboog na 4 tot 6 weken nog niet volledig is. Meestal herstelt dat in de maanden erna.
  • Fysiotherapie is meestal niet nodig. Bent u na 6 weken ontevreden over de functie van uw elleboog? Vraag dan aan uw huisarts een verwijzing voor de fysiotherapeut. In deze folder staan oefeningen om beter te herstellen.
  • Neemt de pijn erg toe, of is de pijn de aankomende weken niet minder? Neem dan contact op met de ‘Breuklijn’. Als een controle dan toch nodig is, maken we een afspraak.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de 'Breuklijn’, telefoonnummer 020 – 634 6195. Bereikbaar ma – vr 9.00-12.00 en 13.00-16.00. 

Informatie online

Virtual Fracture Care app

In de Virtual Fracture Care app vindt u meer informatie over uw letsel. Ook kunt u oefeningen vinden om het herstel te bevorderen. De app kunt u zowel in de Appstore (iPhone) als in de Google Store (Android) vinden.

Video

Voor een video over het aanbrengen van het drukverband, klik hier op de link. 

Contactinformatie afdelingen

Spoedpost

Openingstijden 24 uur per dag
Telefoonnummer 020-634 6200
Route Via ingang Spoedpost (achterzijde van het ziekenhuis)

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven