Gebroken 5e middenvoetsbeentje

U heeft een breuk van het 5e middenvoetsbeentje (metatarsalia). De breuk zit aan de kant van uw kleine teen. De behandeling bestaat uit een soort kous (tubigrip) en een stevige brace (walker). In deze folder leest u meer over de breuk en de behandeling.

De behandeling

Deze breuk komt vaak voor. Uw breuk zit in het gedeelte van het middenvoetsbeentje dat meestal goed herstelt zonder problemen. De behandeling bestaat in principe uit een tubigrip en een walker. Zo heeft u minder pijn en geneest de breuk het snelst. In het ziekenhuis kunt u krukken huren.
De breuk kan op verschillende plekken zitten, in zone 1 of zone 2. De zorgverlener op de Spoedeisende Hulp vertelt u waar de breuk zit en kruist het vakje aan bij de juiste tabel.

Zone 1

Tijd Behandeling
0-1 weken Walker dragen, niet op de voet staan.
1-4 weken Walker dragen, belasten op geleide van de pijnklachten.
4-6 weken Zonder Walker, voet gebruiken op geleide van de klachten.
na 6 weken U kunt weer sporten.

Zone 2

Tijd Behandeling
0-1 weken Walker dragen, niet op de voet staan.
1-6 weken Walker dragen, belasten op geleide van de pijnklachten.
6-8 weken Zonder Walker, voet gebruiken op geleide van de klachten.
na 8 weken U kunt weer sporten.

Instructies 

Het is van belang de volgende instructies op te volgen voor een optimale genezing. 
 • Heeft u tubigrip (een soort kous) gekregen? Dan moet u deze enkele dagen dragen totdat de zwelling is afgenomen. Als u gaat slapen, moet u de tubigrip afdoen.
 • De walker dient u 4 of 6 weken te dragen, afhankelijk in welke zone de breuk ligt. De arts op de Spoedeisende Hulp vertelt u dit.
 • Tijdens de nacht mag u de walker eventueel verwijderen. Instructies over het opnieuw aanbrengen van de walker kunt u vinden in de app BovenIJ Trauma en via de link onder “informatie online” in deze folder.
 • De eerste week mag u niet op de walker gaan staan. U moet krukken gebruiken tijdens het lopen. Na 1 week kunt u de voet met walker langzaam gaan gebruiken op geleide van pijnklachten. Dat betekent dat u de voet kunt gebruiken zolang u de pijn kunt verdragen, eventueel ondersteund met krukken.
 • Het is belangrijk dat u in de eerste week de voet zo veel mogelijk hoog houdt. Het kan zijn dat de walker strakker gaat aanvoelen. Houd de voet dan omhoog. De zwelling neemt dan af, waardoor de druk en pijn zal afnemen.
 • Het is belangrijk dat u na 4 of 6 weken begint met oefenen, om te voorkomen dat de voet stijf wordt. De oefeningen kunt u vinden in de app BovenIJ Trauma en onder in deze folder.
 • De eerste 6 tot 8 weken mag u niet sporten. Daarna kunt u dit, op basis van pijnklachten, langzaam opbouwen. Na 6 tot 8 weken bent u in principe volledig hersteld.
 • Heeft u pijn? Gebruik dan paracetamol. Wacht niet met paracetamol nemen totdat u te veel pijn heeft. Neem het altijd verspreid over de dag in. U kunt maximaal 4x per dag 2 tabletten van 500 mg paracetamol innemen op vaste tijden.

Herstel

 • Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig. Het kan tot 8 weken duren voordat de voet weer volledig belastbaar is.
 • Fysiotherapie is meestal niet nodig. Als u na 6 weken ontevreden bent over de functie van uw voet kunt u via de huisarts een verwijzing voor de fysiotherapeut vragen.
 • Wordt de pijn erger of is de pijn na 6 weken niet minder? Neem dan contact op met de ‘Breuklijn’. Als een controle dan toch nodig is, maken we een afspraak.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de 'Breuklijn’, telefoonnummer 020 – 634 6195. Bereikbaar ma – vr  9.00-12.00 en 13.00-16.00. 

Informatie online

Virtual Fracture Care app

In de Virtual Fracture Care app vindt u meer informatie over uw letsel. Ook kunt u oefeningen vinden om het herstel te bevorderen. De app kunt u zowel in de Appstore (iPhone) als in de Google Store (Android) vinden.

Video

Voor een video over het opnieuw aandoen van de Walker, klik hier op de link.

Contactinformatie afdelingen

Spoedpost

Openingstijden 24 uur per dag
Telefoonnummer 020-634 6200
Route Via ingang Spoedpost (achterzijde van het ziekenhuis)

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven