Facetblokkade

Uw pijnspecialist adviseert u een facetblokkade te laten uitvoeren. Een facetblokkade is een behandeling waarbij de zenuwen die naar de facetgewrichten toe lopen, worden verdoofd. In deze folder leest u daar meer over.

Facetgewrichten

Alle wervels staan als blokjes op elkaar gestapeld. De facetgewrichten en de tussenwervelschijven vormen samen de verbinding tussen de verschillende wervels. Zij zorgen er ook voor dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Langs de facetgewrichten lopen enkele zenuwbanen. Deze zenuwbanen kunnen bekneld raken waardoor er zowel pijn ontstaat op de aangedane plek als uitstralende pijn. Het is mogelijk om uit te zoeken welke facetgewrichten de pijn veroorzaken. Dit kan gebeuren door de zenuwbanen die hier naartoe lopen te verdoven.  

Wat houdt een facetblokkade in?

Deze behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de nek (cervicaal), en de borstkas (thoracaal). Het doel van de facetblokkade is om de pijngeleiding vanuit de facetgewrichten te beïnvloeden. Dit kan op twee manieren: een proefblokkade of een Radiofrequente-behandeling (RF-behandeling). 
Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel; bij rugklachten op de buik, bij nekklachten op de rug. 
De totale behandeling duurt ongeveer een half uur. Hierna dient u nog een half uur te blijven ter observatie.  

Proefblokkade 

Bij een proefblokkade worden de zenuwen die naar de facetgewrichten toe lopen kortdurend en plaatselijk verdoofd. Met behulp van het röntgenapparaat worden de facetgewrichten in beeld gebracht. Hierna plaatst de arts onder röntgendoorlichting meestal drie naalden. Door deze naalden wordt de kortwerkende verdoving ingespoten. Wanneer de oorzaak van uw klachten vanuit de facetgewrichten komt, zult u de komende uren pijnvermindering ervaren. 
Het is dus belangrijk dat u na de behandeling bekijkt wat er met uw pijnklachten is gebeurd. We spreken van een positief resultaat als door de proefblokkade de pijn met meer dan vijftig procent is verminderd. Het kan ook zijn dat er geen enkel of maar een gering effect is op de pijn; ook dit is belangrijk om te weten. In de meeste gevallen worden er één of twee proefblokkades gedaan, voordat er wordt overgegaan op een RF-behandeling.  

RF-behandeling 

Wanneer de artsen een positief resultaat hebben gehad op de proefblokkade wordt er overgegaan op een RF-behandeling. De arts plaatst wederom onder röntgendoorlichting de naalden in de aangedane regio. Deze naalden worden één voor één aangesloten op het apparaat dat radiofrequente stroom afgeeft. 
Om te bepalen of de naalden zich in de juiste positie bevinden, worden ze gestimuleerd met zwakke stroomstootjes. U geeft zelf aan waar en wanneer u de stroomstootjes voelt. Zo kan precies bepaald worden of de naald op de juiste plek zit of dat de naald eventueel nog wat verplaatst moet worden. Als blijkt dat de naalden op de juiste positie zitten, spuit de arts een verdovingsvloeistof in en zullen de naalden kortdurend verhit worden. Na deze verhitting zal de pijngeleiding anders worden en kunnen uw klachten voor langere tijd verdwijnen.   

Belangrijk

Informeert u ons vóór de behandeling over de volgende zaken:
  • Overgevoeligheid voor jodium, latex, pleisters, contrastvloeistof of verdoving. 
  • Als u ziek bent of koorts hebt op de dag van behandeling. De arts beoordeelt of u de behandeling kunt ondergaan, of dat er een nieuwe afspraak gemaakt moet worden. 
  • Als u bloedverdunners gebruikt. Soms mag u niet zomaar met bloedverdunnende medicijnen stoppen. De pijnspecialist zal bespreken of de bloedverdunners tijdelijk gestaakt moeten worden en zo ja, hoelang. 
  • Voor vrouwen:  een eventuele zwangerschap. Zowel röntgenstraling als bepaalde medicijnen zijn mogelijk schadelijk voor de baby. 

Voorbereiding

  • U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken, tenzij u andere instructies krijgt van uw pijnspecialist. 
  • Ook uw geneesmiddelen kunt u gewoon innemen, dit geldt niet voor sommige bloedverdunners zoals hierboven staat vermeld. 
  • Het is handig als u makkelijk zittende kleding draagt. 
  • Houd er rekening mee dat u na een behandeling niet zelfstandig naar huis mag gaan (niet autorijden gedurende 6 uur, niet met openbaar vervoer, niet op de fiets gedurende 6 uur of lopend). U kunt zich na de behandeling moe en duizelig voelen.  Zorgt u daarom dat iemand anders u naar huis brengt. 
  • Wij adviseren u om waardevolle sieraden en spullen thuis te laten. 

Meenemen  

  • Legitimatiebewijs  
  • Afsprakenbrief 
  • Medicatie-overzicht

Na de behandeling

  • Na de behandeling blijft u ongeveer een half uur in de herstelkamer. 
  • De pleister die op de prikplaats is geplakt, mag u er de volgende dag afhalen. U kunt dan ook weer douchen of baden. 
  • Als u diabetes heeft, kan deze ontregeld worden wanneer corticosteroïden gebruikt zijn. 
  • Bij vrouwen kunnen door eventuele corticosteroïden opvliegers optreden en kan de menstruatiecyclus korte tijd verstoord worden. 
  • Er kan napijn optreden als gevolg van de behandeling. Deze pijn kan enkele dagen tot weken aanhouden. U mag hiertegen zo nodig paracetamol gebruiken. 
  • Let u erop dat u de dag na de behandeling weer start met uw bloedverdunners.

Complicaties

Na een facetblokkade zijn er nauwelijks complicaties te verwachten. De complicaties die kunnen ontstaan zijn: 
  • Een bloeduitstorting, wanneer er een bloedvat is geraakt
  • Tijdelijke krachtsvermindering in de arm of het been, dit komt door de verdoving en duurt hooguit een paar uur
  • Infectie

Resultaat 

De patiënten die een proefblokkade hebben ondergaan, moeten doorgeven of er in de eerste uren na de behandeling een verandering is opgetreden in de pijnervaring. De pijn kan hetzelfde blijven, verminderen of zelfs verdwijnen. Deze uitslag bepaalt het verdere beleid, eventueel een afspraak op de polikliniek of een afspraak voor een RF-behandeling.

Vragen?

Wilt u meer weten, neem dan gerust contact met ons op.

Verhinderd?

Is er een belangrijke reden waardoor uw afspraak niet door kan gaan? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Pijnbestrijding polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6287
Route 32

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven