Eten en drinken voor een operatie

Binnenkort ondergaat u een operatie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij die operatie is een vorm van anesthesie nodig. In deze folder leest u wanneer u niet meer mag eten en drinken in voorbereiding op uw operatie.

Waarom mag ik niet eten of drinken voor een operatie?

Tijdens de operatie moet u een lege maag hebben. U mag dus niet eten en drinken voor de operatie. Met andere woorden: u moet nuchter zijn. Bij een volle maag kan tijdens de operatie de inhoud van de maag in de luchtpijp en de longen terechtkomen. Voor uw eigen veiligheid moet u zich houden aan de regels ‘Eten en drinken voor een operatie’.  
Als u gegeten of gedronken heeft en dus geen lege maag heeft voor de operatie, kan de operatie niet doorgaan. U bent dan niet nuchter. Tandenpoetsen mag wel. Ook uw medicijnen kunt u eventueel innemen met een slokje water (tot 1 uur voor de operatie).
Ons advies is:
  • Tot 6 uur voor de opname mag u niets meer eten (vaste voedingswaren en zuivelproducten).
  • Voor het gemak eten de meeste patiënten niet meer vanaf 00.00 uur (dus na middernacht).
  • Drinken mag tot 2 uur voor de opname. Dit mag een bekertje water, thee of zwarte koffie zijn.

Medicijnen

De anesthesioloog spreekt met u af welke eigen medicijnen u voor de operatie moet blijven gebruiken. Neemt u bij uw opname in het ziekenhuis uw eigen medicijnen mee in de originele verpakking en een actueel medicijnoverzicht van uw apotheek. De verpleegkundige op de afdeling weet dan welke medicijnen u normaal gebruikt. Medicijnen kunt u innemen met een slokje water.
Mocht u de anticonceptiepil gebruiken, dan is de anticonceptie de eerste 24 uur na de narcose mogelijk niet meer betrouwbaar. U moet dan andere maatregelen treffen.
Bent u bekend bij de trombosedienst, dan raden wij u aan om de trombosedienst op de hoogte te stellen van uw operatie.
Het wel of niet stoppen van bloedverdunners zal met u worden besproken bij de polikliniek.

Diabetes

Ten aanzien van uw diabetes zijn er verschillende mogelijkheden:
  • U moet insuline spuiten (soms in combinatie met tabletten).
  • U gebruikt alleen tabletten.
  • U hoeft geen medicijnen te gebruiken.

Insuline

U gebruikt de dag voor de ingreep de gebruikelijke dosering insuline of tabletten rondom uw normale maaltijd. Op het moment dat u nuchter moet blijven voor de ingreep mag u in de regel geen insuline meer spuiten. Gebruikt u volgens afspraak echter nog een (licht) ontbijt dan mag u nog 50% van de kortwerkende insuline (en insulinemix) gebruiken of 75% van de langwerkende insuline. Het middel Liraglutide moet u al op de dag voor de ingreep staken.
Indien u naast insuline ook tabletten tegen hoge bloedsuikers gebruikt, moet u die niet innemen op de dag van de operatie. Uw operatie wordt bij voorkeur vroeg op het ochtendprogramma gepland. In ieder geval wordt u in de loop van de ochtend in het ziekenhuis verwacht. De exacte tijd krijgt u te horen via de opname.
Heeft u een insulinepomp dan moet u de ochtendbolus overslaan (bij licht ontbijt mag u de helft van de ochtendbolus nemen). Verder moet u de basaalstand verlagen (bijv. nachtstand) of stoppen waarna u kunt overgegaan op insuline iv. 
Neem uw eigen insuline en tabletten wel mee naar het ziekenhuis. Bij opname in het ziekenhuis wordt uw glucose gecontroleerd en krijgt u soms een infuus met glucose en eventueel insuline. Zo nodig zal een internist geconsulteerd worden. Na de operatie wordt uw bloedsuiker gecontroleerd en uw insulinebehoefte aangepast. Wel is het mogelijk dat u uw andere medicijnen normaal moet innemen. Dit wordt tijdens uw bezoek op de polikliniek afgesproken. Na de operatie kunt u uw medicijnen tegen de hoge bloedsuikers weer gebruiken. De dosering moet eventueel aangepast worden aan de voedselinname.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw opnamedag? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op, bij voorkeur uiterlijk 24 uur voorafgaand aan uw afspraak. 

Contactinformatie afdelingen

Preoperatieve polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6287
Route 32

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven