EMG-onderzoek

Binnenkort heeft u een afspraak voor een EMG-onderzoek. In deze folder leest u wat u hierbij kunt verwachten. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling klinische neurofysiologie.

Wat is een EMG-onderzoek?

De afkorting EMG staat voor Elektro Myo Grafie. Het is een onderzoek naar de functie van spieren en de bijbehorende zenuwen waarbij mogelijke afwijkingen aangetoond kunnen worden die uw klachten veroorzaken. 

Voorbereiding

Afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht wordt, wordt u gevraagd uw broek of trui uit te doen. De meeste spieronderzoeken vinden plaats aan armen of benen, maar het komt ook wel voor dat gezicht- of rompspieren worden bekeken. Uw handen of voeten worden, gedurende ongeveer 15 minuten, in warm water opgewarmd. Wilt u voor het onderzoek geen bodylotion of olie gebruiken? Dit kan storing geven een de EMG-apparatuur!

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek? 

Voor spieren en zenuwen zijn verschillende meettechnieken. Afhankelijk van de klachten worden de methoden vaak in combinatie toegepast. 

Onderzoek door de laborant

U wordt gevraagd plaats te nemen op een bed of op een krukje.
Doormeten van de zenuwen:  om te onderzoeken hoe een bepaalde zenuw prikkels doorgeeft aan spieren krijgt u enkele elektrische schokjes. Uw spieren zullen vanzelf eventjes bewegen. Dit zal waarschijnlijk een vreemde ervaring zijn. De prikkels lijken op het gevoel dat je hebt als je schrikdraad aanraakt. Afhankelijk van de plaats, kan dit vervelend zijn.

Onderzoek door de neuroloog

Afhankelijk van uw klacht worden enkele spieren met een dun naaldje aangeprikt. De prik voelt aan als een speldenprik. In de meeste gevallen is aanprikken niet noodzakelijk. 
Indien naaldonderzoek nodig is, vraagt de arts aan u de spier volledig te ontspannen. Vervolgens moet u de spier van een klein beetje tot heel krachtig aanspannen. U hoort dan via een luidspreker een hard knetterend geluid. Dit zijn signalen uit de spier die versterkt worden door de 'myograaf'.
Het onderzoek duurt (exclusief opwarmen) ongeveer 15 tot 45 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u zich aankleden en weer naar huis gaan. U krijgt de uitslag van uw specialist bij het volgende polikliniekbezoek.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem contact met ons op via één van deze telefoonnummers. Doe dit zo snel mogelijk, liefst uiterlijk 24 uur voorafgaand aan uw afspraak. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Klinische Neurofysiologie (KNF)

Telefoonnummer 020-634 6260/6842
Route 37

Neurologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6260
Route 35, 36

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven