Echogeleide sclerocompressietherapie

Uw arts heeft een behandeling van uw spataderen door middel van echogeleide sclerocompressie voorgesteld. In deze folder kunt u lezen wat de behandeling inhoudt.

Algemene informatie

Echogeleide sclerocompressietherapie is een behandeling op onze polikliniek. U hoeft hiervoor dus niet te worden opgenomen in het ziekenhuis. Bij deze behandeling wordt het te behandelen vat ingespoten met ‘foam’ (dit is een medicinaal schuim) dat zich aan de vaatwanden hecht en deze aan elkaar laat kleven. De spatader wordt zo als het ware ‘dichtgeplakt’.
Om het te behandelen vat goed zichtbaar te maken, wordt gebruik gemaakt van het Duplex-apparaat, zoals dat ook bij het eerdere onderzoek van uw benen toegepast is. Dit apparaat brengt met geluidsgolven de vaten van het been in beeld (echo-principe). Vandaar de naam ‘echogeleide’ sclerocompressie. De behandeling is cosmetisch aantrekkelijk omdat er geen littekens gemaakt worden. Daarnaast hoeft er geen verdovingsprik gegeven te worden.
Een groot voordeel van deze behandeling is de korte behandeltijd: is het vat eenmaal goed aangeprikt, dan duurt de eigenlijke behandeling slechts 1 minuut. De gehele behandeling duurt ongeveer 15-30 minuten per keer. Een nadeel is dat het vat na verloop van tijd weer open kan gaan. Het kan dan echter weer op dezelfde manier behandeld worden.

Vóór de behandeling

De volgende punten zijn van groot belang vóór de behandeling:
  • De behandeling vindt plaats op de polikliniek dermatologie. Zorg dat u op tijd aanwezig bent. U meldt zich op de afgesproken dag op de afgesproken tijd bij de balie van de poli. 
  • Als u al in het bezit bent van elastische kousen, neemt u deze dan mee. Mogelijk kunnen we deze bij uw behandeling gebruiken.
  • Op de dag van behandeling dient u ruime schoenen en ruime kleding te dragen. Door de kousen die u na de behandeling moet dragen, zal een strakke broek of schoen mogelijk niet passen.
  • Op de dag van behandeling mag u geen crème of zalf op de benen smeren. 
  • Autorijden direct na de ingreep kan door het verband enigszins bemoeilijkt zijn. Neem bij voorkeur iemand mee die u naar huis kan brengen.

De behandeling

De arts zal eerst met het Duplex-apparaat het te behandelen vat in beeld brengen. U staat hierbij rechtop. Met een stift wordt de aanprikplaats afgetekend op uw been. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. De arts prikt de ader aan met een naald en controleert met de Duplex of de naald goed zit. Vervolgens worden enkele milliliters schuim in het vat ingespoten. De verspreiding van het schuim wordt met de Duplex gecontroleerd.
Als meerdere spataderen worden behandeld, zal de arts bovenstaande procedure een aantal keer herhalen. Het is erg belangrijk dat na de behandeling druk wordt uitgeoefend op het behandelde vat, om te zorgen dat de wanden goed kunnen verkleven. Dit kan met behulp van een verbandkous. Deze verbandkous moet minimaal 48 uur dag en nacht blijven zitten waarna nog 7 dagen alleen overdag. Bij warm weer kan dit vervelend zijn. Daarom kiezen sommige mensen ervoor deze behandeling niet in de zomer te laten plaatsvinden. 

Mogelijke bijwerkingen van de behandeling

  • Donkere verkleuring (pigmentatie) van de huid boven de behandelde spatader. Deze verkleuring verdwijnt meestal na verloop van tijd. Mensen met een donkerder huidtype hebben een grotere kans op blijvende pigmentatie. 
  • Oppervlakkige veneuze trombose (pijnlijke streng in behandeld gebied). In dit geval kan het opnieuw dragen van de kous verlichting geven. Bij veel klachten kunt u contact opnemen met de polikliniek dermatologie.
  • Allergische reactie op de ‘foam’ (zeer zelden).
  • Diepe veneuze trombose (zeer zelden).

Na de behandeling

Verband

Het verband/kous mag niet nat worden. Dit is tijdens de eerste 48 uur lastig. Als u wilt douchen, adviseren wij u om een vuilniszak om het been te doen en deze af te plakken of bij de apotheek een beschermhoes aan te schaffen.
U dient vervolgens nog minimaal 7 dagen alleen overdag de kous te dragen. Het dragen van de kous is van groot belang voor het zoveel mogelijk beperken van eventuele optredende bijwerkingen.
Tijdens deze 7 dagen trekt u de kous aan bij het opstaan. De kous mag pas uit als u naar bed gaat. Even snel douchen zonder kous is dus na de eerste 48 uur weer mogelijk (maar niet te lang staan zonder kous!!).

Bewegen

Bewegen is goed, maar ‘alles met mate’. Vermijd tijdens het dragen van de kous intensieve sporten zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag u weer uw normale activiteiten hervatten.

Pijn

Pijn direct na de ingreep is niet gebruikelijk. In geval van (aanhoudende) pijn in het been, of bij roodheid en/of zwelling van het behandelde been, kunt u contact opnemen met de polikliniek dermatologie.

Vervolgafspraak

In de meeste gevallen wordt na een aantal maanden een vervolgafspraak gemaakt om het eindresultaat te beoordelen. Het is altijd mogelijk dat het vat niet goed is dichtgegaan of dat het weer open is gegaan. Soms heeft het zin de behandeling nog eens te herhalen. Daarbij is het zo dat spataderen vaak na onbepaalde tijd weer op een andere plek zullen ontstaan, zeker als er aanleg voor het krijgen van spataderen aanwezig is.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie. 

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Meer lezen?

Patiëntenvereniging

De 'Vereniging van Vaatpatiënten' behartigt de belangen van patiënten met spataderen. Hart en Vaatgroep: www.hartenvaatgroep.nl

Contactinformatie afdelingen

Dermatologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6251
Route 84

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven