Echocardiografie

Binnenkort heeft u een afspraak voor een echocardiografie (echo van het hart). In deze folder leest u wat u voor, tijdens en na het onderzoek kunt verwachten.

Wat is echocardiogram?

Een echocardiogram is een onderzoek  om het hart zichtbaar te maken

Hoe werkt echografie?

Het onderzoek wordt gedaan door een echografist. Met een echo-apparaat worden geluidsgolven door de borst naar het hart gestuurd. Deze geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden die op de monitor te zien zijn. Een echocardiogram geeft belangrijke informatie over meerdere functies van het hart, bijvoorbeeld over het functioneren van de hartkleppen en de pompfunctie van het hart.

Wat moet u doen voor het onderzoek?

U hoeft zich niet speciaal voor te bereiden voor het onderzoek.

Hoe gaat het onderzoek?

Bij dit onderzoek moet u uw bovenkleding uitdoen. De echografist doet wat gel op uw borst. Daarna houdt hij het echoapparaat op verschillende plaatsen tegen de borst. Zo kan hij het hart vanuit verschillende hoeken bekijken. Het grootste deel van het onderzoek ligt u op uw linkerzij.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 20-30 minuten.

Wat zijn de risico’s?

Voor zover bekend zitten er geen risico’s aan het echocardiogram. Echografie maakt gebruik van  geluidsgolven in plaats van röntgenstraling. Hierdoor is het onderzoek onschadelijk.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

U kunt gewoon naar huis. Er is geen speciale nazorg.

Wanneer krijgt u de uitslag van het onderzoek?

De echografist geeft de uitslag door aan uw behandelend arts. Deze zal de uitslag met u bespreken. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Cardiologie.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem contact op met de polikliniek Cardiologie.

Contactinformatie afdelingen

Cardiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6732
Route 10

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven