Dunne darm foto

Een dunne darm foto is een röntgenonderzoek van de dunne darm. Om de dunne darm zichtbaar te maken wordt er een contrastmiddel toegediend. Dit röntgenonderzoek kan de werking van de dunne darm en eventuele afwijkingen hiervan aantonen.

Voor dit onderzoek krijgt u het volgende mee: 2 tabletten Bisacodyl, 2 potjes magnesiumsulfaat (Bitterzout)

Zijn er voorbereidingen nodig?

Het is voor dit onderzoek noodzakelijk dat de darmen goed gereinigd zijn. Om de darmen te reinigen, neemt u laxeermiddelen in volgens onderstaand schema:

2 dagen voor het onderzoek

 • Om 22.00 uur neemt u 2 laxeertabletten (Bisacodyl) met water in.

1 dag voor het onderzoek

 • Om 7.00 uur lost u 15 gram magnesiumsulfaat (1 potje laxeermiddel) op in lauw water en neemt dit te samen met de laatste 2 laxeertabletten in.
 • Om 13.00 uur lost u nogmaals 15 gram magnesiumsulfaat (1 potje laxeermiddel) op in lauw water en neemt dit in.

Gedurende deze dag gebruikt u alleen helder vloeibaar voedsel. Hiermee bedoelen we: water, thee (zo nodig suiker), heldere vruchtensappen (zonder vruchtvlees), limonade (geen prik) en heldere bouillon van een bouillonblokje.

Melk en melkproducten zijn niet toegestaan. Probeert u deze dag minimaal 3 liter te drinken, omdat u veel vocht verliest met de ontlasting.

 • Vanaf 22.00 uur mag u niet meer eten, drinken of roken. Uw (gebruikelijke) medicijnen kunt u gewoon innemen.

Heeft u suikerziekte?

Vertel dit aan de receptioniste van de afdeling radiologie. Soms wordt in overleg met uw arts of diabetesverpleegkundige uw insuline en dieet aangepast. Uw afspraak zal dan zo vroeg mogelijk in de ochtend plaatsvinden. Neem uw tabletten of insuline en ontbijt mee. Koffie en thee zijn in het ziekenhuis verkrijgbaar.

Wanneer u de pil slikt, kan als gevolg van de diarree, de anticonceptie minder betrouwbaar zijn in de betreffende cyclus. Het is raadzaam om in die maand een andere vorm van anticonceptie te gebruiken, bijvoorbeeld condooms.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

 • U kunt tijdens het onderzoek een hemd of T-shirt en sokken of kousen aanhouden.
 • U gaat op de onderzoekstafel liggen. De radioloog verdooft de neus of mond met een speciale gel/spray. Dit smaakt vies.
 • Vervolgens schuift de radioloog een dun slangetje (sonde) via uw neus of mond naar de maag. De gel zorgt ervoor dat de sonde zo soepel mogelijk doorschuift. De radioloog vraagt u tijdens het inbrengen van de sonde een aantal keren om te slikken, dit om de passage naar de maag te vergemakkelijken.
 • Het inbrengen van de sonde is niet pijnlijk, maar kan een benauwd gevoel geven. Probeert u zich zoveel mogelijk te ontspannen. De radioloog kan op de monitor zien waar het slangetje zich bevindt;
 • Met het uiteinde van de sonde wordt de dunne darm opgezocht. Dit kan soms enige tijd duren.
 • Als het slangetje op zijn plaats zit, voelt u er nauwelijks meer iets van.
 • Via het slangetje wordt de bariumpap in de dunne darm gebracht. Onder doorlichting wordt dit proces nauwlettend gevolgd en worden er foto’s gemaakt.
 • Na afloop van het onderzoek wordt de sonde verwijderd. U kunt hierna last krijgen van buikkrampen of diarree. Daarom is het verstandig om schoon ondergoed mee te nemen. U kunt na het onderzoek gebruik maken van de wc in de onderzoekskamer.

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is niet pijnlijk. Het inslikken van de sonde kan braakneigingen of een benauwd gevoel geven. Als u rustig in- en uitademt (buikademhaling), kunt u zich beter ontspannen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De totale duur van dit onderzoek is ongeveer 1 uur.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

U wordt gevraagd om even te wachten in de wachtkamer tot de foto gelukt is. Hierna kunt u op eigen gelegenheid naar huis gaan. Na het onderzoek kunt u weer gewoon eten en drinken. Door veel te drinken, raakt u het contrastmiddel weer zo snel mogelijk kwijt.

Wanneer en van wie krijg ik de uitslag van het onderzoek?

De radioloog bestudeert de gemaakte foto’s. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelende arts.

Zijn er risico’s/ bijwerkingen?

Contrastmiddel (Bariumsulfaat bevattende witte vloeistof)

Bij onderzoek wordt een contrastmiddel met bariumsulfaat toegediend via een slangetje om organen en/of afwijkingen te kunnen beoordelen. In verreweg de meeste gevallen verloopt dit zonder problemen.

Röntgenstraling

Het onderzoek wordt uitgevoerd met zo min mogelijk röntgenstraling als nodig is voor kwalitatief goede opnamen. Uw behandelende arts en de radioloog wegen het nadeel van de röntgenstraling af tegen de informatie die het onderzoek kan opleveren.

Zwangerschap

Het is belangrijk om te weten of u zwanger bent of het zou kunnen zijn. Bij patiënten die in onzekerheid verkeren over het feit of ze zwanger zijn, dient dit röntgenonderzoek te worden uitgevoerd in de eerste week na het begin van de menstruatie.

Mocht u inderdaad in verwachting zijn of hierover twijfelen, verzoeken wij u contact op te nemen met uw behandelend arts. Deze kan in overleg met de radioloog beslissen of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld moet worden, of hij zoekt eventueel een alternatief onderzoek.

Waarschuwing

Om de wachtlijsten voor diverse radiologieonderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn.

Opmerkingen, suggesties, klachten

Indien u suggesties heeft voor verbeteringen met betrekking tot het onderzoek horen wij dat graag. Indien u niet tevreden bent over de uitvoering van het onderzoek of onze medewerkers wordt u geadviseerd om zo mogelijk uw bezwaren direct kenbaar te maken aan de betrokken medewerker(s). Suggesties, opmerkingen en klachten kunt u sturen naar het secretariaat van de polikliniek radiologie.

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven